Wednesday, May 27, 2009

Επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών των σπιτιών
air_condition.jpg Ξεχάστε το!

Κίνητρο για να αντικαταστήσουν τις παλαιές τους συσκευές με νέες, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες καταναλωτές θα εκμεταλλευτούν το κίνητρο και θα αλλάξουν τις παλαιές τους συσκευές με νέες, φιλικότερες στο περιβάλαν, με αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας.

Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών από την κυβέρνηση το μέτρο της επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών με νέα ενεργειακής κλάσης Α (τεχνολογία inverter).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου και το ύψος της επιδότησης θα ανέρχεται στο 35% της αξίας του κλιματιστικού και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τόσο ως προς την ημερομηνία έναρξης ισχύος του μέτρου όσο και ως προς το ύψος της επιδότησης, αν και υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθεί λογικά πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι μεγάλες αλυσίδες ειδών ηλεκτρικών συσκευών περιμένουν με ανυπομονησία το μέτρο της επιδότησης αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών με νέα, τεχνολογίας inverter, καθώς εκτιμούν ότι θα αναζωογονήσει την αγορά κλιματιστικών, η οποία φέτος εμφανίζει πτώση της τάξεως του 40% έναντι του 2008, όταν πουλήθηκαν συνολικά 370.000 κομμάτια. Είναι αυτονόητο ότι και οι καταναλωτές που θέλουν να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές τους περιμένουν το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο «μαγειρεύεται» εδώ και αρκετούς μήνες και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη προβεί σε «γενικές δοκιμές» ανακύκλωσης παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και πιέζουν για τη γενίκευση του μέτρου, προκειμένου η επιδότηση να περιλάβει και άλλες ηλεκτρικές συσκευές πέραν των κλιματιστικών.

Σύμφωνα με στοιχεία των αλυσίδων, η αγορά λευκών ηλεκτρικών συσκευών που η πορεία της συμβαδίζει με αυτήν της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφει στους πρώτους μήνες του 2009 πτώση περίπου 17%.

Κλιματιστικά νέας τεχνολογίας
Στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι το κέρδος από την αντικατάσταση ενός παλαιού ενεργοβόρου κλιματιστικού με ένα νέο, τεχνολογίας inverter, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 50%, γεγονός που αποτελεί ισχυρό οικονομικό κίνητρο για τους καταναλωτές και φυσικά και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο σε περιόδους καύσωνα φτάνει σε οριακά επίπεδα λόγω των κλιματιστικών.

Πάντως, είναι σαφές ότι το κόστος των κλιματιστικών inverter είναι 300-400 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος κλιματιστικών συμβατικής τεχνολογίας. Ένα κλιματιστικό επώνυμης μάρκας νέας τεχνολογίας 10 ΒΤU κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχό του συμβατικό σχεδόν 600 ευρώ.

Σημαντικές διαφορές τιμών
Βεβαίως, ανάμεσα στις διάφορες μάρκες κλιματιστικών υπάρχουν σημαντικές διαφορές: μπορεί το καλύτερο 10άρι κλιματιστικό inverter να κοστίζει 1.000
ευρώ, όμως υπάρχουν και κλιματιστικά νέας τεχνολογίας 10άρια φθηνότερα 200 - 300 ευρώ, όπως επίσης και κλιματιστικά 9άρια με 500 ευρώ. Είναι γεγονός πάντως ότι τόσο με το μέτρο της επιδότησης όσο και χωρίς αυτό, ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά είναι μεγάλος και καλό είναι ο καταναλωτής να μην εξαντλήσει την τελική του επιλογή επισκεπτόμενος μόνο ένα κατάστημα αλλά περισσότερα.

Πηγή : ΤΑ Ν

No comments:

Post a Comment