Saturday, May 23, 2009

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης
«Βέτο» Σημίτη στον Ζ.Μπαρόζο και δέσμη προτάσεων για το μέλλον της ΕΕ

Eurokinissi
Ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν οδήγησε την Ένωση σε απραξία
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Έντονη κριτική του Κ.Σημίτη κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο (14/5/2009)

«Βέτο» στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο βάζει ο Κώστας Σημίτης, θεωρώντας ότι ο Πορτογάλος αξιωματούχος οδήγησε την Ένωση σε απραξία.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο τέως πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη «να γίνει η θεματολογία των εκλογών περισσότερο ευρωπαϊκή», εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολίτες δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τα θέματα που συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στην Ελλάδα το θεωρούν, λανθασμένα, ως βήμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκά θέματα. Καλός ευρωβουλευτής θεωρείται αυτός που έχει υποβάλλει τις περισσότερες ερωτήσεις. Το τι άλλο έχει κάνει λίγο ενδιαφέρει.»

Ο κ. Σημίτης ζητά τη διαμόρφωση ενός δημόσιου χώρου, ενός Ευρωπαϊκού Δήμου διαβούλευσης και αντιπαράθεσης για όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στον Ζοζέ Μπαρόζο τονίζει ότι οδήγησε την ΕΕ σε εκτεταμένη απραξία υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ανάπαυλα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να απαντά όχι στο ερώτημα «Ποια Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον», αλλά στο ερώτημα «Πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτή την Ευρώπη;».

Διατυπώνοντας τις δικές του προτάσεις ο κ. Σημίτης δίνει έμφαση στην ανάγκη ευρύτερης και αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα δράσης της ΕΕ.

«Πρωτίστως μια οικονομική διακυβέρνηση που δεν θα περιορίζεται να χειρίζεται μόνο κρίσεις, αλλά θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Οικονομικής Ένωσης και θα πάρει τη σκυτάλη για την προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, προκειμένου να δώσει πραγματική υπόσταση στις πολιτικές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.»

Τέλος, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι η επιστροφή στον εθνικισμό του παρελθόντος δεν αποτελεί λύση, αλλά τη σίγουρη επιλογή αδιεξόδου.

Newsroom ΔΟΛ


1 comment:

  1. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η Ευρώπη κινήθηκε στον αστερισμό της απραξίας. Δέχομαι τις απόψεις του κ Σημίτη για το πως πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στο μέλλον.

    ReplyDelete