Friday, May 22, 2009

Διαστάσεις | 22.05.2009

"Όνειδος για τις ΗΠΑ"

Eπιμένει στο κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παρά τις διαφωνίες του Κογκρέσου – μέρος των κρατουμένων θα μεταφερθεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στο κλείσιμο των περιβόητων φυλακών του Γκουαντάναμο. Σε χθεσινή του ομιλία με θέμα την εθνική ασφάλεια ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε το κολαστήριο "όνειδος" για τις ΗΠΑ. Μια ημέρα νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει τη χρηματοδότηση του κλεισίματος των κρατητηρίων.

Στην χθεσινή του ομιλία ο Μπάρακ Ομπάμα κατάστησε εξαρχής σαφές ότι αυτό που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ δεν είναι το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αλλά αυτή καθαυτή η ύπαρξή του: "Η ύπαρξή του δημιούργησε πιθανότατα περισσότερους τρομοκράτες ανά τον κόσμο από όσους κράτησε ποτέ φυλακισμένους".

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει και στους επικριτές του που εκτιμούν ότι το κλείσιμο του Γκουαντάναμο σημαίνει λιγότερη ασφάλεια για τις ΗΠΑ: "Θέλω να λύσω αυτά τα προβλήματα. Από κοινού με τους Αμερικανούς. Ο πανικός που συνοδεύει κάθε φορά τις συζητήσεις μας δεν βοηθά".

5 κατηγορίες κρατουμένων

Το αργότερο μέχρι το 2010 το Γκουαντάναμο θα πρέπει να έχει κλείσειBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το αργότερο μέχρι το 2010 το Γκουαντάναμο θα πρέπει να έχει κλείσειΟ Μπάρακ Ομπάμα συγκεκριμενοποίησε τα σχέδιά του κατατάσσοντας τους 240 κρατούμενους σε 5 διαφορετικές ομάδες: οι ύποπτοι εγκληματικών πράξεων θα δικαστούν σε πολιτικά δικαστήρια στις ΗΠΑ. Όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα διαφιλονικούμενα στρατοδικεία. Στην τρίτη ομάδα ανήκουν εκείνοι για τους οποίους έχει αποφασιστεί ήδη η αποφυλάκισή τους, ενώ άλλοι 50 περίπου κρατούμενοι πρόκειται να μεταφερθούν σε φυλακές του εξωτερικού. Η 5η ομάδα προκαλεί στην κυβέρνηση Ομπάμα τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο:

"Ίσως υπάρξει ομάδα ατόμων στους οποίους δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Παρόλα αυτά είναι όμως επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς κάποιοι έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα ενώ άλλοι ήταν διοικητές των Ταλιμπάν και κάποιοι ορκίστηκαν να υπηρετούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν".

Τους κρατούμενους αυτούς ο Ομπάμα θέλει να τους κρατήσει επ΄ αόριστον αφού προηγουμένως αλλάξει και προσαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.

Μέρος κρατουμένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πάντως κατηγορηματικός: το κολαστήριο του Γκουαντάναμο θα κλείσει και ένα μέρος των κρατουμένων θα μεταφερθεί σε αμερικανικό έδαφος. Και αυτό είναι που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις εκ μέρους του Κογκρέσου. Για να τους καθησυχάσει ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι οι κρατούμενοι αυτοί θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας: "Κανείς δεν έχει αποδράσει ποτέ από τις φυλακές αυτές. Εκεί κρατούνται εκατοντάδες καταδικασμένοι τρομοκράτες. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είμαστε σε θέση να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για 250 κρατούμενους στις ΗΠΑ".

Μέρος των κρατουμένων θα μεταφερθεί στις ΗΠΑBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μέρος των κρατουμένων θα μεταφερθεί στις ΗΠΑΜέχρι στιγμής καμία αμερικανική πολιτεία δεν φαίνεται πρόθυμη να υποδεχθεί σε δικές της φυλακές κρατούμενους από το Γκουαντάναμο. Ο χρόνος όμως πιέζει: το Γκουαντάναμο θα πρέπει να κλείσει το αργότερα μέχρι το τέλος του 2010. Προηγουμένως θα πρέπει να καμφεί η αντίσταση της Γερουσίας που αρνήθηκε να εγκρίνει τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται για την κατάργηση της διαβόητης αμερικανικής φυλακής.

Borchers/Κώστας Συμεωνίδης

Υπευθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment