Thursday, May 21, 2009

Σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη
 Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή και κατάρριψη αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν χθες το βράδυ τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και μιας συναγωγής στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.

Οι τέσσερις άνδρες, γεννημένοι όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνελήφθησαν «με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την πρόκληση εκρήξεων κοντά σε συναγωγή στην περιοχή Ρίβερντέιλ της περιφέρειας του Μπρονξ». Κατηγορούνται επίσης ότι σχεδίαζαν να πλήξουν στρατιωτικά αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης της Εθνοφρουράς της Νέας Υόρκης στο Νιούμπεργκ, με πυραύλους εδάφους - αέρος Στίνγκερ, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, το FBI και στην αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Για να εξασφαλίσουν τα όπλα αυτά οι συλληφθέντες, κάτοικοι Νέας Υόρκης, είχαν έλθει σε επαφή με πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος τους είχε εφοδιάσει με «έναν ανενεργό πύραυλο και με αδρανείς εκρηκτικές ύλες», δήλωσαν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Αν και οι βόμβες που οι τρομοκράτες αυτοί αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν απόψε ήταν εν αγνοία τους ψεύτικες, αυτή η τελευταία απόπειρα κατά των ελευθεριών μας δείχνει ότι οι εσωτερικές απειλές κατά της ασφάλειας στη Νέα Υόρκη είναι δυστυχώς απολύτως πραγματικές», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο βαθμός επιφυλακής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νέα Υόρκη έχει παραμείνει υψηλός.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον δήλωσε ότι «αυτή η υπόθεση δείχνει σαφώς ότι η τρομοκρατική απειλή στη Νέα Υόρκη παραμένει...και αφορά όλες τις κοινότητες, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνότητας».

Ο Πίτερ Κινγκ, ρεπουμπλικανός, εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν χθες εναντίον της συναγωγής με παγιδευμένο αυτοκίνητο. «Απόψε ήταν η νύκτα κατά την οποία θα εκδηλώνονταν οι επιθέσεις». Σύμφωνα με τον Πίτερ Κινγκ, οι τέσσερις είναι μουσουλμάνοι, ο ένας αφγανικής καταγωγής, και οι υπόλοιποι είχαν ασπασθεί το ισλάμ στη φυλακή.

Οι ύποπτοι τελούσαν υπό παρακολούθηση εδώ και έναν χρόνο. Πρόκειται για τους Τζέιμς Κρόμιτι ή Αμπντούλ Ραχμάν, Ντέιβιντ Ουΐλιαμς γνωστό και ως Νταούντ ή απλώς Ντ. Λ., Οντα Ουΐλιαμς ή Χάμζα και Λαγκέρ Πέιγεν ή Αμίν ή Αλμόντο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζέιμς Κρόμιτι είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον περασμένο Νοέμβριο στη Φιλαδέλφεια για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση της Μουσουλμανικής Συμμαχίας Βορείου Αμερικής ότι «ο καλύτερος στόχος (το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου) ήδη χτυπήθηκε» και «θα ήθελα να καταστρέψω μια συναγωγή».

Τον Απρίλιο, ο Οντα Ουΐλιαμς δήλωσε στον πληροφοριοδότη του FBI ότι Αμερικανοί στρατιώτες «σκοτώνουν μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές σε μουσουλμανικές χώρες, εάν τους σκοτώσουμε εδώ κάνει το ίδιο», ενώ ο Ντέιβιντ Ουΐλιαμς δήλωσε ότι εάν Εβραίοι σκοτωθούν κατά την επίθεση, «δεν πειράζει».

Τα μέλη της ομάδας θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί επισύρουν ποινή μέχρι και 25 ετών κάθειρξης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment