Monday, May 25, 2009

πολιτισμός και οικονομική κρίση- HR-NET

 

«Πρέπει να αλλάξουν κυρίαρχες νοοτροπίες παντού στον κόσμο. Κι αυτό απαιτεί πολιτισμικές αλλαγές, ψυχολογικές ανατροπές και ιδεολογικές μετατοπίσεις», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, στην ομιλία του σήμερα στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα "Οδηγώντας την Παγκόσμια Πολιτιστική Ατζέντα για την Οικονομική και Επιχειρηματική Ανάκαμψη".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κάθε διεθνής κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική, αφού έχει και πολιτικές επιπτώσεις, αλλά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, καθώς, όπως τόνισε, αρχές, αξίες και πρότυπα καταρρέουν, συμπεριφορές που ως τότε είχαν εξιδανικευθεί, τώρα πλέον απαξιώνονται, σύμβολα που είχαν κυριαρχήσει γίνονται συντρίμμια και στη θέση τους προκύπτει, ένα πολιτισμικό κενό, ένα κενό αξιών, ιδανικών και προταγμάτων, «το οποίο θα καλυφθεί, αργά ή γρήγορα, γιατί η Φύση, η Κοινωνία και η Ιστορία δεν αντέχουν το κενό».

Οπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι: «Μαζί με τα απόνερα της κρίσης, να πετάξουμε και τις σταθερές του συστήματος. Μαζί με τις στρεβλώσεις του να καταργήσουμε και το δυναμισμό του. Αντί να το εξυγιάνουμε, να το δολοφονήσουμε από...υπερβολική δόση φάρμακου"».

Χρειάζεται, τόνισε, επιστροφή στην Αριστοτελική σκέψη, υπέρβαση των άκρων, νέα σύνθεση. «Αυτό είναι η πολιτισμική προϋπόθεση όχι μόνο για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και για να ελεγχθούν οι πολιτικές επιπτώσεις της», είπε.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στην τωρινή διεθνή κρίση είχαμε αμφισβήτηση εννοιολογικών σταθερών που καθόρισαν τη διεθνή ατζέντα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οπως είπε, «αμφισβητήθηκε το ανθρωπολογικό πρότυπο που κυριαρχούσε ως πρόσφατα» και «κατέρρευσε η επιχειρηματική λογική που υποκαθιστά την κερδοφορία με την κερδοσκοπία, τη συσσώρευση παραγωγικού πλούτου με την αποθησαύριση λογιστικών υπεραξιών».

Κατέρρευσε, επίσης, κατά τον ομιλητή, ένα διεθνές μοντέλο οικονομικού καταμερισμού και είχαμε πολλές οικονομικές στρεβλώσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι για να υπάρξει "επανεκκίνηση" της διεθνούς οικονομίας, πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι βασικές προτεραιότητες παντού:

Οι Αμερικανοί, είπε, «πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται ως "αδιαμφισβήτητοι ηγέτες" του κόσμου σε ρόλο "ατμομηχανής" για την παγκόσμια οικονομία», οι Κινέζοι «να πάψουν να στηρίζονται στον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό, καταστρέφοντας όλες τις υπόλοιπες οικονομίες από τις οποίες περιμένουν να απορροφήσουν τα προϊόντα τους» και τέλος, οι Ευρωπαίοι «να πάψουν να ενδιαφέρονται μόνο για τη συσσώρευση τραπεζικών υπεραξιών κι όχι για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών τους».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, με την κρίση, κατέρρευσε επίσης η αντίληψη ότι τα εθνικά κράτη έχουν παραμεριστεί και ότι έχουν περιθωριακό ρόλο στη διεθνή πολιτική, καθώς και η αντίληψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντα "σωτήριες" για τις οικονομίες.

Οι μεγάλες αυτές «ανατροπές είναι συγκλονιστικές, αλλά και επικίνδυνες, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο να μας οδηγήσουν στα αντίθετα σφάλματα από εκείνα που πληρώνουμε σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να διορθώσουμε μιαν υπερβολή αναζητώντας το δρόμο της Αριστοτελικής μεσότητας, όχι με μιαν άλλη υπερβολή ακόμα χειρότερη».

«Ίσως, πρέπει να επιστρέψουμε στην Αριστοτελική σκέψη που διδάσκει ότι η αρετή βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη, στο δρόμο της μεσότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόοδος δεν υπάρχει όταν ταλαντευόμαστε από το ένα άκρο στο άλλο, αλλά όταν συνθέτουμε την εμπειρία μας με μιαν ισορροπημένη πορεία στη μέση"».

No comments:

Post a Comment