Thursday, May 21, 2009


Το θέμα της ημέρας | 21.05.2009

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Ρωσίας: Μια νέα ευκαιρία;

 

Ποτέ δεν ήταν εύκολες οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ακόμα και στη σημερινή συνάντηση κορυφής των δυο πλευρών πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά. Παρόλα αυτά τα συμφέροντά τους επιβάλλουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία.

 

Όταν τον περασμένο Αύγουστο ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας οι σχέσεις ΕΕ και Μόσχας πάγωσαν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωνε τότε: «Είναι σαφές ότι υπό το φως των νέων γεγονότων δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

 

Η ΕΕ πάγωσε τις συνομιλίες για ένα νέο διευρυμένο σύμφωνο συνεργασίας το οποίο θα αντικαθιστούσε το παλιό. Μέχρι το περασμένο φθινόπωρο η κατάσταση στον Καύκασο παρέμενε για την ΕΕ μη ικανοποιητική, παρόλα αυτά αποφασίστηκε αλλαγή πλεύσης όπως δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ: «Θα ήθελα να σας ανακοινώσω πως η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας δεν στηρίζεται στην ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων».

 

Η κατάσταση άρχισε να χαλαρώνει, αλλά λίγο αργότερα στις αρχές του χρόνου ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έπληξαν και πάλι τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έμειναν χωρίς φυσικό αέριο και θέρμανση για ολόκληρες εβδομάδες μέσα στο χειμώνα. Η Επίτροπος για την εξωτερική πολιτική Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ τον περασμένο Ιανουάριο μίλησε έξω από τα δόντια: «Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχασαν τη φήμη τους σαν αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου και αυτό πρέπει να λεχθεί ξεκάθαρα».

 

Και μαζί και μόνοι

 

Τα οικονομικά συμφέροντα ενώνουν Τα οικονομικά συμφέροντα ενώνουνΑπό τότε η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Παρόλα αυτά στις αρχές του μήνα ο κ. Μπαρόζο δήλωνε και πάλι στην Πράγα πόσο σημαντική είναι η διμερής συνεργασία: «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος ενεργειακός μας προμηθευτής κυρίως όσον αφορά το φυσικό αέριο Θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία αλλά φυσικά έχουμε την ανάγκη στην Ευρώπη να αναζητήσουμε και επιπρόσθετες πηγές ενέργειας».

 

Και για το λόγο αυτό η ΕΕ αποφάσισε στην Πράγα τη συνεργασία με 6 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Παράλληλα όμως για πρώτη φορά από την εποχή του ψυχρού πολέμου δημιουργήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, το οποίο όμως και αυτό δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία. Παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι δυο πλευρές φαίνονται έτοιμες να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

 

 

Hasselbach / Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 dw

No comments:

Post a Comment