Sunday, May 31, 2009

Διαστάσεις | 31.05.2009

H αντιπολίτευση στη Γεωργία ζητά κατανόηση από τη Δύση

Η τελευταία κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στη Γεωργία έληξε με συμπλοκές με την αστυνομία και συλλήψεις. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Σαακασβίλι μέχρι την «αλλαγή».

Εννέα μήνες μετά τον τερματισμό της σύρραξης στον Καύκασο στην αποσχισθείσα πλέον από τη Γεωργία, Νότια Οσετία διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές. Την ώρα που τα τέσσερα κόμματα ερίζουν για τη διασπάθιση της αναπτυξιακής βοήθειας από τη Ρωσία, στην ίδια τη Γεωργία υπήρξαν ταραχές αυτή την εβδομάδα με αποκορύφωμα συμπλοκές και διαδηλωτών και αστυνομίας στο περιθώριο ανοιχτής συναυλίας την περασμένη Παρασκευή. Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της βουλής της Γεωργίας με σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Μιχαήλ Σακασβίλι.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος της Γεωργίας στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης Απόφαση για δράση κατά των διαδηλωτών

Για τα επεισόδια που ακολούθησαν η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη σε διαδηλωτές, που όπως λέει επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με γκλοπς και μαχαίρια. Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης, λέει η αρχηγός της αντιπολίτευσης Νίνο Μπουρτσανάντσε. "Μισή ώρα πριν τα επεισόδια δέχτηκα ένα τηλεφώνημα. Μου είπαν για σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο αποφασίστηκε να αναληφθεί και πάλι δράση κατά των διαδηλωτών. Θυμίζω ότι υπήρξαν και πριν από ένα μήνα επιθέσεις κατά διαδηλωτών, με την εντολή: ξυλοκοπήστε τους μέχρι να μείνουν ανάπηροι", λέει η αρχηγός της γεωργιανής αντιπολίτευσης.

Οι αστυνομικοί δεν φορούσαν στολές

Στην αρχή η Νίνο Μπουρτσανάντσε πίστεψε ότι θα κυλήσουν όλα ειρηνικά, στη συναυλία στην πλατεία μπροστά στο κοινοβούλιο άλλωστε είχαν συγκεντρωθεί πολλές γυναίκες με παιδιά που τραγουδούσαν και χόρευαν. Η πραγματική διαδήλωση είχε προ πολλού τερματιστεί. Λίγο αργότερα όμως η αρχηγός της αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για σοβαρά επεισόδια. Βίντεο του αντικυβερνητικού καναλιού 'Μαέστρο' δείχνει συμπλοκές με κλομπ και πέτρες. Δείχνει επίσης ότι κανένας από τους υποτιθέμενους άντρες της αστυνομίας δεν φορούσε στολή ή κάποιο διακριτικό. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την "αλλαγή" "Αναλύσαμε για αρκετές ώρες το βίντεο" λέει ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. " Διακρίναμε μεταξύ άλλων και έναν γιατρό. Τί δουλειά είχε αυτός με τους άντρες των ειδικών δυνάμεων, μένει να ξεκαθαριστεί. Θα δώσουμε το υλικό στο υπουργείο Εσωτερικών και θα ζητήσουμε να γίνει έρευνα".

Η χρονιά της «αλλαγής»

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να εξωθήσει την κατάσταση στα άκρα. Δηλώνει δε άκρως απογοητευμένη που στη Δύση η αντιπολίτευση παρουσιάζεται ως ακραία ριζοσπαστική κίνηση. "Εδώ και δύο μήνες υπάρχουν κινητοποιήσεις. Δεν έσπασε ούτε ένα τζάμι. Δεν παραβιάσαμε ούτε μία φορά το νόμο. Δεν ζητούμε από τη Δύση να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αλλά λίγο περισσότερο κατανόηση θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν, γιατί ο Σαακασβίλι, που καταπατά κάθε δυτική αξία, είναι καλύτερος από όλους τους άλλους."

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Το 2009, λέει ένα στέλεχός της, θα είναι η χρονιά της αλλαγής στη Γεωργία. Το ότι αυτό θα συμβεί θεωρείται σίγουρο. Εκείνο που ελπίζουν είναι να συμβεί με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο.

Christina Nagel / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments:

Post a Comment