Saturday, May 30, 2009

Έδωσαν τα χέρια
Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Opel από την καναδική Magna

ΑΠΕ
Το σήμα της Οpel δίπλα στη σημαία της GM
Βερολίνο
Τελευταία ενημέρωση 17:45
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Καταρχήν συμφωνία» για την απόκτηση της Opel από τη Magna (29/5/2009)

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων, η καναδική Magna κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Opel με στόχο τη διάσωση του ομίλου της GM στην Ευρώπη.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, και τη χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η Magna θα αποκτήσει το 20% και η ρωσική Sberbank το 35%, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία τους να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η GM θα διατηρήσει το 35% (η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δολάριο) και το εναπομείνον 10% θα πάει στους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Magna -όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων- σκοπεύει να διατηρήσει τα τέσσερα εργοστάσια της Opel στην Γερμανία.

Η Opel απασχολεί 25.000 άτομα στη Γερμανία. Η ίδια η καναδική εταιρεία έχει πει ότι θα κόψει 2.600 θέσεις εργασίας, ωστόσο Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι περικοπές θα φθάσουν στις 7.500 με 8.500 σε όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της απόφασης είναι ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ: «να είστε σίγουροι ότι δεν πήραμε εύκολα αυτήν την απόφαση» εξήγησε.

Αντίθετη γνώμη είχε, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Καρλ-Τεοντόρ τσου Γκίντενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι η πτώχευση θα ήταν η καλύτερη λύση, αν και μία τέτοια επιλογή θα είχε αρκετούς κινδύνους.

Τη συμφωνία χαιρέτησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι στην Opel δόθηκαν προοπτικές για το μέλλον. Η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία απομακρύνθηκαν
τα εμπόδια που υπήαρχαν για τη συμφωνία.

«Μίλησα στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρόεδρο χθες και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτή συνομιλία, ξεκάθαρα, επηρέασε χθες βραδυ τις διαπραγματεύσεις» είπε.

Ο πρόεδρος της GΜ Europe Καρλ-Πέτερ Φόρστερ τόνισε πως η Opel σώθηκε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Magna Ζίγκφριντ Βολφ επισήμανε πως η εταιρεία του θα έχει συνομιλίες με όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχουν εργοστάσια της Opel και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν τρόποι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments:

Post a Comment