Friday, May 29, 2009

"Χρειάζεται σταθερότητα"

"Στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία" λέει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και εξηγεί: "Ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να μην επιτρέψει στον αντίπαλο ούτε να πανηγυρίζει την επομένη των εκλογών, ούτε να δημιουργεί μια ψυχολογία η οποία θα λειτουργεί πιεστικά και θα κλυδωνίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος". Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρεται στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών : "οι πρόωρες εκλογές είναι περιττές και δεν πιστεύω ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές". Λέει ακόμη ότι στις 7 Ιουνίου δεν κρίνεται η διακυβέρνηση του τόπου ωστόσο από κάθε αναμέτρηση βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα.

Η συνέντευξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στον Σπύρο Γκουτζάνη:



ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

ΑΠ: Θα περίμενε κανείς να δώσω μια όσο το δυνατό εσωστρεφή πολιτική απάντηση στην ερώτηση αυτή, όμως, στην πραγματικότητα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών έχει να κάνει με το ποιούς εκπροσώπους θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Γιατί, τα επόμενα χρόνια, οι περισσότερες αποφάσεις που θα επιβάλλονται στα έθνη-κράτη, άρα και στην Ελλάδα, και που θα προέρχονται από την Ευρώπη, κατά το 80% θα ψηφίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



ΕΡ: Οπότε που αποδίδετε αυτή τη μεγάλη αποχή, όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις;

ΑΠ: Σε δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε σωστά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να καταλάβουν τη σημασία και την αξία των ευρωεκλογών. Διότι πιστεύουν ότι, από τη στιγμή που την 7η Ιουνίου δεν κρίνεται η πορεία της κυβέρνησης δεν αλλάζει η κυβέρνηση, δεν έχει μεγάλη σημασία η ψήφος για τις ευρωεκλογές. Άρα, η απάθεια που είναι το επακόλουθο του ελλείμματος ενημέρωσης για την αξία των ευρωεκλογών, φέρνει το αποτέλεσμα αυτό που περιγράψατε.

Και το δεύτερο είναι ότι μερικοί συμπολίτες μας -κακώς, κατά τη δική μου εκτίμηση- πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να εκπέμψουν ένα μήνυμα δυσφορίας στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν τιμωρούν το πολιτικό σύστημα με την αποχή, τιμωρούν τον εαυτό τους.

Έχουμε χρέος να συμμετέχουμε σε κάθε εκλογική διαδικασία και, αν θέλουμε να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση ή το πολιτικό σύστημα, ας επιλέξουμε έναν δημοκρατικό τρόπο για να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα διαμαρτυρίας και όχι φυσικά την αποχή. Η αποχή είναι νάρκη στα θεμέλια του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.



ΕΡ: Ωστόσο, ο διάλογος έχει επικεντρωθεί στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών τις πολιτικές εξελίξεις;

ΑΠ: Σας είπα ότι, βεβαίως, την 7η Ιουνίου δεν κρίνεται ούτε η πορεία της κυβέρνησης, ούτε αλλάζει ασφαλώς η σελίδα στη διακυβέρνηση του τόπου. Από εκεί και έπειτα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα. Και, για εμένα, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις και να πετύχουμε όσο το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να μην επιτρέψει στον αντίπαλο ούτε να πανηγυρίζει την επομένη των εκλογών, ούτε να δημιουργεί μια ψυχολογία η οποία θα λειτουργεί πιεστικά και θα κλυδωνίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Πολύ περισσότερο γιατί χρειαζόμαστε σταθερές Κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει βαριές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητά μας.

Η οικονομία, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται σταθερότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Και η σταθερότητα υπηρετείται μόνο με καλά αποτελέσματα. Άρα, εκεί πρέπει να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα.



ΕΡ: Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις, ενδεχομένως νέοι φόροι, αποφάσεις οι οποίες θα έχουν κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δεν θα είναι καλύτερο να νομιμοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις σε ένα νέο εκλογικό αποτέλεσμα;

ΑΠ: Η δική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες μέτρων, που μπορεί να πάρει μια κυβέρνηση ενόψει μια κρίσης. Πρώτον, τα μέτρα τα οποία έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δεύτερον, τα μέτρα τα οποία έχουν ένα έκτακτο χαρακτήρα άλλωστε έκτακτη είναι και η κρίση που αντιμετωπίζουμε. Και τρίτον και τελευταίο, θα άφηνα τα μέτρα εκείνα τα οποία έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, δηλαδή τα φορολογικά μέτρα.

Εκεί μπορεί κάποιος να πάει μόνο όταν έχει εξαντλήσει και έχει δει την αποτελεσματικότητα όλων των άλλων μέτρων. Εγώ θα έλεγα λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα διαρθρωτικά μέτρα, ας προχωρήσουμε με μεγαλύτερη επιμονή και τόλμη στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Θα μου πείτε "ποιες είναι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές;". Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τελειώσαμε με την Ολυμπιακή, ας προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στην εξυγίανση του ΟΣΕ γιατί ο ΟΣΕ ζημιώνει την ελληνική οικονομία 2 εκ. ευρώ ημερησίως και αυτά τα χρήματα βεβαίως δημιουργούν ελλείμματα, ή μας οδηγούν στην ανάγκη του δανεισμού, ή εν πάση περιπτώσει αυτά τα χρήματα είναι, κάθε φορά, η σπατάλη που μας οδηγεί στο να επιβαρύνουμε διαρκώς τους ήδη επιβαρυμένους φορολογούμενους πολίτες.

Άρα, πριν φτάσουμε να συζητάμε για καινούργιους φόρους, ας δούμε πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε τους υφιστάμενους πόρους που έχουμε. Ας σταματήσουμε τη σπατάλη. Για παράδειγμα, προχθές πήραμε την απόφαση να συγχωνεύσουμε τον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καταργήσαμε πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Θα μου πείτε "μα τώρα το κάνατε; Μετά από 5 χρόνια;". Προφανώς και θα έχετε δίκιο σε μια κριτική που θα ασκήσετε διότι, κι εδώ, χρειάζεται εμπειρία αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί αυτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε βεβαίως εγώ είμαι από αυτούς που θα σας πουν ότι όλοι αυτοί οι Οργανισμοί που καταργήσαμε είναι περιττοί. Βεβαίως και δεν ήταν περιττοί, γι' αυτό και δεν μπορούσαμε να τους καταργήσουμε, ή δεν θα έπρεπε να τους καταργήσουμε τα προηγούμενα έτη, όταν δεν υπήρχε η δαμόκλειος σπάθη της οικονομικής κρίσης πάνω από το κεφάλι μας.



ΕΡ: Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

ΑΠ: Κατά τη δική μου εκτίμηση οι πρόωρες εκλογές είναι περιττές. Και είναι περιττές για μια χώρα σαν την Ελλάδα που είναι μικρή, που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, διότι κάθε μέρα συζητούμε για εκλογές και πολλές φορές συζητούμε για εκλογές την επόμενη των εκλογών. Αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία, δημιουργεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αστάθεια.

Εμείς μόνοι μας, με αυτά που κάνουμε και κυρίως με την εκλογολογία, δημιουργούμε συνθήκες αστάθειας, μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δημιουργούμε μια εικόνα διεθνούς ανυποληψίας και, βεβαίως, με αυτό τον τρόπο πολλές φορές επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο γιατί δανειζόμαστε ακριβά.



ΕΡ: Τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών και η αυξημένη ανεργία, η ανασφάλεια υπάρχουν μόνο στα "πράσινα παπαγαλάκια" και στην πράσινη προπαγάνδα; Δεν είναι πραγματικά προβλήματα;

ΑΠ: Σε μια διαφήμιση εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείς χιουμοριστικούς ή έξυπνους τρόπους προκειμένου να προσεγγίσεις, πολλές φορές και με χιούμορ, μια πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς επιχειρούμε να περάσουμε μέσα από αυτό το διαφημιστικό την υπερβολή που υπάρχει στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς δεν λέμε ότι όλα τα έχουμε κάνει ωραία, ούτε εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη και παραλείψεις. Προφανώς και λάθη έχουμε κάνει και παραλείψεις έχουμε κάνει και, πολλές φορές, το έχω πει εγώ άλλωστε, έχουμε πληγώσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούμε ισοπεδωτικά και να μην βλέπουμε ότι γίνεται και κάποιο έργο. Ή να μην βλέπουμε ότι έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση που πολύ υπεύθυνα χειρίζεται την κρίση.

Σκεφτείτε ότι, ακόμη και σήμερα, η χώρα μας είναι μέσα στις ελάχιστες που έχει σχεδόν στάσιμο ή θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν βλέπουμε την Ισπανία αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα -που κάποτε την είχαμε δει να μας ξεπερνάει κατά πολύ-, όταν βλέπουμε την ανεργία εκεί να φτάνει στο 15-17% ή κάποιοι να προβλέπουν και το 20%, εμείς έχουμε καταφέρει, ακόμη και σήμερα, όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες από την οικονομική κρίση να τις έχουμε συγκρατήσει σε φυσιολογικά, σε σχέση με τον υπόλοιπο κοινοτικό μέσο όρο, επίπεδα. Δεν είναι δυνατό να βγαίνει το ΠΑΣΟΚ διαρκώς και να λέει "Καταστροφή, πανικός, χανόμαστε, θα πτωχεύσει η Ελλάδα, εκτοξεύεται η ανεργία, θα πεινάσουν οι Έλληνες".

Προφανώς περιμένει κανείς από το ΠΑΣΟΚ να πει "Εδώ κάνατε λάθος και προτείνουμε αντί γι' αυτή την λύση κάποια άλλη". Το ερώτημα είναι ποιό είναι αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Διότι βγαίνει και μας λέει για παράδειγμα στις ευρωεκλογές ότι "εγώ προτείνω το Σύμφωνο Σταθερότητας" και, βεβαίως, αυτή την πρόταση την πήγε στις Βρυξέλλες.



ΕΡ: Τα στελέχη σας που ενεπλάκησαν ή φέρονται να ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων ή απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια την επόμενη φορά;

ΑΠ: Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ξέρετε γιατί; Διότι, μέσα από αυτή την ερώτηση, ξεκινούμε μια άλλη διαδικασία όμοια της εκλογολογίας. Διότι αν πούμε αν πρέπει να είναι αυτοί ή κάποιοι άλλοι, αυτόματα ξεκινάμε μία συζήτηση για ψηφοδέλτια. Ψηφοδέλτια συζητάμε όταν ξεκινούν οι εκλογές. Δεν ξεκινούν οι εκλογές.

Δεν πιστεύω ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές και δεν πιστεύω ότι η χώρα μας έχει την πολυτέλεια των πρόωρων εκλογών άρα, να μπω και στη λογική συζήτησης των ψηφοδελτίων. Αυτό το θέμα θα κριθεί όταν θα ανοίξει η ιστορία των εκλογών. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιστορία θα ανοίξει στα τέλη της τετραετίας, όπως ο ελληνικός λαός έκρινε και αποφάσισε.

Και ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε την ευφυΐα ως λαός, όποτε γίνει -και εαν γίνει- συνταγματική αναθεώρηση, να κατοχυρώσουμε την τετραετία των Κυβερνήσεων, για να σταματήσει όλη αυτή η ρητορεία η οποία πραγματικά κλυδωνίζει στα θεμέλιά του το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.-ΑΝΑ-ΜPA

No comments:

Post a Comment