Monday, May 18, 2009


Διαστάσεις | 18.05.2009

Η λύση του προβλήματος της πειρατείας βρίσκεται στην ξηρά

 

Τα κρούσματα πειρατείας στο κέρας της Αφρικής αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Την ώρα που φθάνουν στην περιοχή όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία μια «πολιτική λύση» για το πρόβλημα της Σομαλίας μοιάζει ακόμα μακρινή.

 

Τα φετινά κρούσματα πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα της περσινής χρονιάς. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009 καταγράφηκαν 114 επιθέσεις και 29 πειρατείες πλοίων. Το ζήτημα απασχολεί σήμερα τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες που συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της αποστολής «Αταλάντη» μέχρι τις Σεϋχέλλες. Την ώρα όμως που ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ αποφασίζουν την αποστολή περισσότερων πολεμικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής, το πολιτικό πρόβλημα της Σομαλίας παραμένει. Η Σομαλία είναι η μόνη χώρα του κόσμου που στην ουσία δεν διαθέτει κυβέρνηση. Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι Σομαλοί πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων, ενόπλων φυλών και ακραίων ισλαμιστών Αλ Σαμπάαμπ.

 

Ισχυρή κυβέρνηση η απάντηση στην πειρατεία

 

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Αχμεντού Αμπντάλλα ΟυλντΟ ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Αχμεντού Αμπντάλλα ΟυλντΟ Αχμεντού Αμπντάλα Ουλντ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία, πιστεύει ότι η λύση του προβλήματος της πειρατείας είναι πολιτική: «Υπάρχουν πολλές περιοχές της Αφρικής, στις οποίες η πειρατεία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Αν όμως σε μια χώρα υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση τότε οι πειρατές θα έχουν απέναντί τους έναν αξιόλογο αντίπαλο. Η πειρατεία που ζούμε σήμερα στην Σομαλία είναι μια εγκληματική πράξη που υποστηρίζεται από διάφορους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πειρατεία είναι στηρίζοντας την κεντρική εξουσία».

 

Στην ξηρά η λύση του προβλήματος

 

Η λύση του προβλήματος της πειρατείας βρίσκεται επομένως στην ξηρά και όχι στη θάλασσα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Γερμανός καθηγητής Γκίντερ Μάιχολντ, ο οποίος απέδειξε σε έρευνα για λογαριασμό του «Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής» για το πρόβλημα της πειρατείας στην Ινδονησία ότι τα κρούσματα μειώθηκαν όταν υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία στο Άτσε το 2006 και η λιμενική υπηρεσία εξοπλίστηκε επαρκώς: «Όσο δεν διασφαλίζονται τα προς το ζειν στους ανθρώπους μιας χώρας, όσο δεν υπάρχει κρατική δομή είναι σχεδόν αδύνατη η λύση του προβλήματος. Με το να καταπολεμούμε απλά τα συμπτώματα, όπως είναι η πειρατεία, δεν επιτυγχάνουμε σχεδόν τίποτα. Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να δώσει λύση στο πρόβλημα ακυβερνησίας της Σομαλίας και δεν γνωρίζει τώρα τι πρέπει να κάνει για να βρει διέξοδο.

 

Schadomsky / Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 dw

No comments:

Post a Comment