Thursday, May 14, 2009

Ύφεση αλα ιαπωνικά
Η επόμενη δεκαετία ίσως είναι «χαμένη» για την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Π.Κρούγκμαν

Eurokinissi
Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι στάσιμη τα επόμενα χρόνια
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 12:55
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βυθιστεί σε στατιμότητα την επόμενη δεκαετία, εκτιμά ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Ο κόσμος ως σύνολο έχει αρκετές ομοιότητες με την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της χαμένης δεκαετίας» της, είπε ο Π.Κρούγκμαν μιλώντας σε φόρουμ στην Ταϊπέι την Πέμπτη.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον κόσμο, ας πούμε, το 2030. Είναι, όμως, τα επόμενα δέκα χρόνια τα οποία με ανησυχούν» σημείωσε.

Μετά την «έκρηξη» της φούσκας των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τη δεκαετία του 1990 η ιαπωνική οικονομία (τότε η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου) είχε βυθιστεί στη οικονομική στασιμότητα, μολονότι τα επιτόκια είχαν υποχωρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χαμηλή ιδιωτική ζήτηση και την επίμονα υψηλή ανεργία, ανέφερε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, η πρόβλεψη του οποίου για παρατεταμένη επιβράδυνση συμφωνεί με τις απόψεις του επίσης Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς και του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν στελέχους της Citigroup Τζέιμς Γούλφενσον.

Οι ομοιότητες με την περίπτωση της Ιαπωνίας συμπεριλαμβάνουν το προβληματικό χρηματοικονομικό σύστημα, την ασθενή ζήτηση και την «σημαντική, αλλά περιορισμένη δημοσιονομική στήριξη [σ.σ. αύξηση των κρατικών δαπανών]» ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

«Οι πιθανότητες μίας πλήρους επανάληψης της Μεγάλης Ύφεσης έχουν, στο μυαλό μου, περιοριστεί από 20% πριν από δύο μήνες σε 5% τώρα» προσέθεσε.

Ωστόσο, τόνισε, η παγκόσμια ύφεση είναι από κάποιες πλευρές «χειρότερη απ' ότι στην Ιαπωνία κατά τη χαμένη της δεκαετία», επειδή, σε αντίθεση με την Ιαπωνία, η διεθνής οικονομία δεν μπορεί μέσω των εξαγωγών να λύσει τα προβλήματά της.

«Εάν ο κόσμος ως σύνολο πρόκειται να διαχειρισθεί ένα μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, τότε θα πρέπει να βρει έναν άλλο πλανήτη με τον οποίο θα κάνει εμπορικές συναλλαγές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας την Τετάρτη στο Πεκίνο, είπε ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως φθάσει στον πάτο σύντομα μετά από μία επιβράδυνση με χαμηλότερους ρυθμούς.

«Είμαστε μάλλον στο τέλος της αρχής, παρά στην αρχή του τέλους. Η οικονομία ίσως επιβραδυνθεί με χαμηλότερους ρυθμούς και ίσως δούμε τον πάτο σύντομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει μία πλήρη ανάκαμψη» υποστήριξε.

Τέλος, ο Τζ.Γούλφενσον είπε, κατά την ομιλία του σε φόρουμ στη Σανγκάη, την Τετάρτη, ότι δεν βλέπει «ταχεία ανάκαμψη».

«Η συζητήση θα συνεχισθεί για το αν θα είναι μία ύφεση σε σχήμα V, U ή L. Η εκτίμηση μου είναι ότι το πιθανότερο είναι το τελευταίο» σημείωσε.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ομιλία του σε συνέδριο της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, την Πέμπτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν.

«Τελευταία, έχουμε παρατηρήσει έναν αυξανόμενο αριθμό θετικών ενδείξεων για σταθεροποίηση της οικονομίας και για αυτό τον λόγο η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment