Διαστάσεις | 16.05.2009
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: "Η Ευρώπη να αρχίσει να κατανοεί τη Ρωσία"
Το 1989, πριν από 20 χρόνια, ήταν η χρονιά που κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Ήταν μια ειρηνική επανάσταση, που οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας, εφικτή επειδή δεν επενέβη η Σοβιετική Ένωση. Υπεύθυνος για αυτό ο τότε γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, στη Γερμανία ο Γκορμπατσόφ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ποια είναι η άποψή του για τη σημερινή στάση της Γερμανίας και τη Ευρώπης;
«Πρέπει να προσπαθήσουμε, να αρχίσει η Ευρώπη να κατανοεί τη Ρωσία», λέει ο Γκορμπατσόφ στη συνέντευξή του στη Sabine Adler του Deutschlandfunk. «Εμπόδιο σ΄ αυτό» προσθέτει, «είναι και ο γερμανικός τύπος που είναι ο πλέον εχθρικός. Όταν ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε στο Μόναχο δεν είπε τίποτα καινούριο. Το μόνο νέο ήταν ίσως η συναισθηματική φόρτιση που τα είπε. Η Ρωσία δεν στρέφεται εναντίον ουδενός. Προς τι άλλωστε. Η Ρωσία τα έχει όλα, όσα χρειάζεται.»
Για το ΝΑΤΟ
Είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη που είχαν οι γερμανο-ρωσικές σχέσεις;
Ο Γκορμπατσόφ στο 28ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1990«Ήταν απορίας άξιο και απογοητευτικό, ότι στα χρόνια του Γιέλτσιν, όταν κατέρρεε η χώρα, δεν πληρώνονταν οι μισθοί και μειώνονταν στο μισό η βιομηχανική παραγωγή, η Ευρώπη παρακολουθούσε με εμφανή ικανοποίηση», λέει ο Γκορμπατσόφ. Και με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ τήρησε η Δύση τις υποσχέσεις της; «Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε πολλά προβλήματα με μονομερείς ενέργειες. Αυτό είναι τυπική στάση για πολλούς δυτικούς πολιτικούς. Λένε κάτι γενικό και μετά το υπενθυμίζουν συνεχώς, κάτι που για την ακρίβεια είναι ανοησία.»
Για τη σημερινή ρωσική ηγεσία
Και οι σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της; Στηρίζει την πολιτική της σημερινής ηγεσίας; «Η Δύση υπενθυμίζει συνεχώς στη Ρωσία αυτό που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Δεν ξέρω ποια χώρα αγαπώ περισσότερο. Τη Ρωσία ή τη Γεωργία. Προέρχομαι από τον Καύκασο. Αλλά τον περασμένο Αύγουστο η Γεωργία έδειξε ότι είναι ένα επιθετικό κράτος. Έχω προτείνει επανειλημμένα να ιδρύσει η Γεωργία μια Ομοσπονδία. Αυτό έγινε αδύνατο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Οσετία και την Αμπχαζία. Αυτά που ακούω για τη Ρωσία, ότι είναι επιθετική, ότι είναι ιμπεριαλιστική, είναι ανοησίες. Βεβαίως γίνονται λάθη, όταν η πολιτική αντιδρά ιδιαίτερα έντονα σε συγκεκριμένα γεγονότα. Και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα. Για αυτό και συνιστώ στην ηγεσία μας να αποφεύγει την πολλή φασαρία για το τίποτα».
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρέσβευε πάντα τη διατήρηση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά σήμερα θεωρεί κάτι τέτοιο ανέφικτο. Μια ρεαλιστικότερη εκδοχή θα ήταν μια οικονομική ομοσπονδία της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν, λίγο ως πολύ το 80% της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Για τον Μεντβέντεφ
Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν σε συνομιλίες το 1986Η γνώμη του για τον σημερινό πρόεδρο Μεντβέντεφ; «Καταβάλλει προσπάθεια. Ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας. Αλλά έχω την εντύπωση, ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει γύρω του περισσότερες δυνάμεις. Του λείπει η πείρα. Όταν έγινα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, που ήταν αντίστοιχο με τη σημερινή θέση του προέδρου, είχα ήδη πίσω μου δέκα χρόνια σε περιφερειακές επιτροπές και δέκα χρόνια θητεία δημάρχου. Πρέπει να αποκτήσει εμπειρία και το πράττει», καταλήγει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Sabine Adler/Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment