Tuesday, May 19, 2009

Το θέμα της ημέρας | 19.05.2009

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν;

 

Ο Μπ. Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τον Μπ. Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία, προωθώντας τη λύση δύο κρατών, στην οποία απέφυγε να αναφερθεί ρητά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 

Μπαράκ Ομπάμα και Μπένιαμην Νετανιάχου χαρακτήρισαν θετικές τις χθεσινές τους συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, μολονότι δεν ανακοίνωσαν στη δημοσιότητα την παραμικρή πρόοδο στο μεσανατολικό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εκεί οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Και οι δύο χώρες θεωρούν απειλή για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου στο Ιράν προτού αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. «Εάν αρχίσουμε τις συνομιλίες λίγο μετά τις εκλογές, θα έχουμε στο τέλος του χρόνου μια εικόνα για το εάν οι Ιρανοί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές σημειώνουν πρόοδο για τη γεφύρωση των διαφορών», δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα.

 

Ένα μέρος μόνο της αλήθειας

 

Δίνει χρόνο στο Ιρσαήλ ο Ομπάμα;Δίνει χρόνο στο Ιρσαήλ ο Ομπάμα;Ήταν μια κομψή διατύπωση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, υποστηρίζει ο Οντέντ Εράν, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, και διευκρίνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αλλά ο Ομπάμα μας έδωσε ένα χρονικό πλαίσιο το οποίο δεν απέχει πολύ από εκείνο που επιθυμεί το Ισραήλ».

Με τον τρόπο αυτόν ο Μπενιαμήν Νετανιάχου μπορεί να πουλήσει στην χώρα του την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ως επιτυχία. Και αυτό μολονότι ο Ομπάμα δεν διευκρίνισε τι θα γίνει μετά την περίοδο αυτή. «Εκτιμώ ότι το δημόσιο μέρος της συνάντησης Ομπάμα και Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο συνιστά ένα μόνο μέρος της αλήθειας. Ένα παράδειγμα: Δεν ανέφεραν καθόλου την απειλή που συνιστά η Συρία. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι συζήτησαν το θέμα αυτό στο οβάλ γραφείο», τονίζει ο κ. Εράν.

 

Σημειολογία και παράταση των συνομιλιών

 

Απέφυγε να αναφερθεί ρητά στη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου Απέφυγε να αναφερθεί ρητά στη λύση των δύο κρατών ο ΝετανιάχουΤο μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών Ομπάμα και Νετανιάχου έλαβε χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι συνομιλίες παρατάθηκαν κατά 30 λεπτά και αυτό συνιστά ένδειξη ότι το κλίμα δεν ήταν εχθρικό, θα πει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. «Εάν τα πράγματα κυλούσαν πράγματι τόσο άσχημα και εάν είχαν σημειωθεί πολλές διαφωνίες τότε γιατί οι δύο άνδρες συνομίλησαν μισή ώρα περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί», διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Γκίμπς.

 

Αυτά όσον αφορά τη σημειολογία της συνάντησης. Στα περιεχόμενα, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν σε ρητορικά σχήματα που παραπέμπουν σε «μη διαφωνία». Ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά. Αναφερόμενος στους εβραϊκούς οικισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σταματήσει την οικοδόμησή τους κατά μήκος των συνόρων του στην Δυτική Όχθη.

Ο Μπένιαμην Νετανιάχου απέφυγε από την πλευρά του να αναφερθεί ρητά στη λύση των δύο κρατών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «άμεσα».

 

Christina Bergmann/Σταμάτης Ασημένιος 

Υπευθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment