Wednesday, May 27, 2009

Πως βλέπει η Hillary Clinton το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού


26-05-2009

Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και Hillary Clinton
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απονέμει βραβείο στην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Hillary Clinton.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η 25η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα,
Philip Christopher, μαζί με ηγέτες κι άλλων ομογενειακών οργανώσεων. Μεταξύ των τιμηθέντων από την διάσκεψη φέτος ήταν η Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton.

Γιατί έγινε η διάκριση αυτή στην Αμερικανίδα υπουργό εξήγησε ο Πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, Andrew Manatos. «Η οργάνωση αποφάσισε να τιμήσει την ΥΠΕΞ,σε αναγνώριση ορισμένων δίχως προηγούμενο βημάτων που έγιναν πρόσφατα προς την σωστή κατεύθυνση, πάνω στον μακρύ δρόμο για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας του Πατριάρχη και την διευθέτηση του ονόματος της πΓΔΜ. Τα βήματα αυτά βελτιώνουν παράλληλα την ασφάλεια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, την ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και την προοπτική για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Mike Manatos
Andrew Manatos
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έπλεξε το εγκώμιο της κυρίας Clinton απονέμοντάς της τιμητική πλάκα εκ μέρους όλων των ηγετών που πήραν μέρος στην διάσκεψη. Είπε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε απείρως για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας και για την υποστήριξή σας όχι μόνον στις υποθέσεις που αφορούν την κοινότητα μας, όπως το άλυτο ζήτημα της Κύπρου, τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ονόματος της πΓΔΜ, αλλά και για τους αγώνες σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή. Είσαστε ανυποχώρητη στα θέματα αυτά κι η στάση σας δημιουργεί ένα εκπληκτικό ρεκόρ.Γι αυτό κι εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση σας, στις πράξεις σας και στην πλήρη αφοσίωσή σας στα θέματα αυτά».

Hillary Clinton

Αποδεχόμενη το βραβείο της 25ης Διάσκεψης για το Κυπριακό, η Υπουργός Hillary Clinton αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που βρίσκονται κοντά στην καρδιά της ομογένειας.Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε: «Με χαρά σας υποδέχομαι στη Ουάσιγκτον για την 25η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ελπίζω η παραμονή σας να είναι παραγωγική, οι επαφές σας με την νομοθετική εξουσία να ήταν θετικές και ότι η πρόοδος που σημειώσαμε θα γίνει βάση για την προώθηση της σταθερότητας, της δικαιοσύνης και των ευκαιριών όχι μόνον για την Ελληνική και την Αμερικανική κοινωνία αλλά και για όλους όσους καλοπροαίρετα θέλουν να συνεργαστούν.

Μας απασχολούν πολλά σημαντικά θέματα. Είμαστε προσηλωμένοι στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ξέρουμε ότι τα θέματα αυτά είναι δύσκολα κι η Ελληνική κοινότητα προσπαθεί να τα λύσει επί χρόνια. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση Obama είναι αποφασισμένη να σημειώσει πρόοδο διά της συνεργασίας μας. Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση του διαλόγου και στην συνεργασία προς υποστήριξη των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς αυτοί προωθούν την σταθερότητα και την δημοκρατία στην Μεσόγειο.

Archbishop Demetrios και Hillary Clinton

Με εξαιρετική ικανοποίηση εξέτασα θέματα περιφερειακής και διεθνούς σπουδαιότητας με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Κύπρου στο τελευταίο τετράμηνο. Είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την σχέση μας αυτή. Αλλά παράλληλα με τις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων πρέπει να συσφιχθούν και οι σχέσεις μεταξύ πολιτών. Πρέπει να αναπτύξουμε πεποίθηση, εμπιστοσύνη και κατανόηση για να λύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν.

Είμαι πεπεισμένη ότι η ενότητα που έχουμε, από τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς μας, που διευρύνονται από τα εκατομμύρια Αμερικανών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι διαπρέπουν σε κάθε τομέα και βελτιώνουν την ζωή της χώρας, η ενότητα αυτή μας κάνει ισχυρότερους και μας δίνει την δυνατότητα να επιδοθούμε σε μια ατζέντα ευημερίας, ειρήνης και προόδου.

Σας ευχαριστώ για το βραβείο αυτό. Ανυπομονώ για την προσεχή επίσκεψή μου στην Ελλάδα στα τέλη του άλλου μήνα οπότε η Ελλάδα θα διοργανώσει μια σημαντική σύνοδο των χωρών του ΟΑΣΕ, για να μιλήσουμε για την σταθερότητα στην Ευρώπη και για πολλά άλλα περιφερειακά θέματα πάνω στα οποία συνεργαζόμαστε. Εύχομαι η διάσκεψή σας να στεφθεί από επιτυχία και οι προσπάθειές σας να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Παρακαλώ διαβιβάστε τις θερμές ευχές μου στον Πατριάρχη. Οι στιγμές που έχω περάσει κοντά του είναι αληθινά ορόσημα στο δημόσιο έργο μου. Προσβλέπω να τον συναντήσω και πάλιν. Ακούω ότι μπορεί να επισκεφθεί την Αμερική σύντομα. Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να τον καλωσορίσω στην Ουάσιγκτον και στο StateDepartment».

Η κυρία Clinton απήντησε κατόπιν σε δύο ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της ονομασίας και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αναφορικά με το πρώτο θέμα η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε:

«Έχω τονίσει την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα του ονόματος κατά τρόπο αμοιβαία αποδεκτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Steinberg έκανε το ίδιο σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. Προσηλωθήκαμε στο θέμα αυτό από τις αρχές της θητείας της νέας κυβέρνησης. Βέβαια είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλύσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές αλλά κι εμείς παροτρύνουμε την επίλυσή του που θα είναι προς όφελος όλων. Όπως κι εσείς είπατε, θα ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο προς την ένταξη ενός ακόμη κράτους στην ΕΕ, για την προαγωγή της σταθερότητας στην περιοχή. Γι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την λύση».

Η δεύτερη ερώτηση που υποβλήθηκε στην κυρία Clinton αφορούσε στο πως σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην επανένωση της Κύπρου και ιδιαίτερα τι προτίθενται να κάνουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας η οποία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που απηύθυνε την ερώτηση, κρατά το κλειδί της λύσης στο Κυπριακό. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ απάντησε ως εξής:

«Πιστεύω ότι το κλειδί της λύσης το κρατούν και οι δύο πλευρές. Οι πολίτες της Κύπρου πρέπει να λάβουν όποια απόφαση είναι να ληφθεί. Εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ. Έχω συναντηθεί με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και έχω υπογραμμίσει την υπόσχεση της κυβέρνησης Obama να υποστηρίξει τα βήματα που αυτοί θα κάνουν για την εξεύρεση λύσης. Ευνοούμε την αρχή της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίησή της γιατίπιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος όλων.

Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ στρατηγικό χώρο. Οι προεκτάσεις των ενεργειών της στην περιοχή, οι εμπορικές συναλλαγές τηςκαι οι ευκαιρίες για μεγαλύτερη ευημερία όλων των κατοίκων της Κύπρου, νομίζω ότι έχουν απεριόριστο μέλλον. Αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημά της κατά τρόπο που να εδραιώνει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Κι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το επιδιώξουμε».

Η 25η Διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας τίμησε κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες, γνωστές για τα φιλελληνικά τους αισθήματα.Γι αυτές όμως θα μιλήσουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ μας.

No comments:

Post a Comment