Wednesday, May 27, 2009

Διαστάσεις | 27.05.2009

Με στρατιωτικό πλήγμα απειλεί τη Σεούλ η Βόρεια Κορέα

Με στρατιωτικό πλήγμα απειλεί η Πιονγιάνγκ τη Νότια Κορέα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από μέρους της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον έλεγχο πλοίων που προσεγγίζουν τη Βόρεια Κορέα.

Και μετά την πυρηνική δοκιμή και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις, απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Νότιας Κορέας. Αυτά μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από μέρους της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον έλεγχο πλοίων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Στην Κίνα προσβλέπουν τώρα οι ΗΠΑ

Επιμένει στις διαπραγματεύσεις ο Μπαράκ ΟμπάμαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Επιμένει στις διαπραγματεύσεις ο Μπαράκ Ομπάμα Ο προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα είναι έντονος και το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε ομόφωνα την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή. Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ οδηγείται στην πλήρη διεθνή απομόνωση, αλλά αυτό αφήνει μάλλον αδιάφορο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ωστόσο στο δρόμο των διεθνών διαπραγματεύσεων με το καθεστώς, γνωρίζοντας ότι οι «εξαμερείς συνομιλίες» δεν έχουν επιφέρει μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη. Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως αποθέτει τις ελπίδες του στην Κίνα και τη Ρωσία. «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους και συμμάχους μας για να αντιδράσουμε στη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Πέραν τούτου απευθύνω έκκληση να ενισχυθούν οι διεθνείς πιέσεις», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την πίεση που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος μπορούν να ασκήσουν μόνο η Κίνα και η Ρωσία και αυτές σε περιορισμένο μάλλον βαθμό. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ διαπίστωσε πάντως με ανακούφιση ότι Μόσχα και Πεκίνο καταδίκασαν την πυρηνικό δοκιμή της Βόρειας Κορέας και δεν «ένιψαν διπλωματικά τας χείρας τους», όπως έκαναν στο παρελθόν.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της καταδικάζει τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας, θα δηλώσει η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», Σούζαν Ράις.

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο διασποράς των πυρηνικών

Οι κινεζικές πιέσεις δεν πτοούν τον Κιμ Γιονγκ ΙλBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι κινεζικές πιέσεις δεν πτοούν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ Αυτό που προβληματίζει ωστόσο τους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα είναι το γεγονός ότι μειώνεται διαρκώς η επιρροή της Κίνας στην Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δέχεται ευχαρίστως την κινεζική βοήθεια, τα δάνεια, τα λιπάσματα και το πετρέλαιο, αλλά μάλλον αδιαφορεί για τις συμβουλές του Πεκίνου.

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο διασποράς πυρηνικής τεχνολογίας και εξαρτημάτων από την Πιονγιάνγκ στη Συρία και την Λιβύη ή ακόμη και στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι ο έλεγχος των πλοίων που αποπλέουν από τα λιμάνια της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την σχετική εξουσιοδότηση.

Ralf Sina/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment