Friday, May 29, 2009

Επισκόπηση τύπου  | 29.05.2009

«Δεν το βάζω στα πόδια, είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης»

 

Η χθεσινή δήλωση Κλίντον για πάγωμα ίδρυσης ή και διεύρυνσης των ισραηλινών οικισμών κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό τύπο, ενώ γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει δηλώσεις του πρώην μάνατζερ της Siemens.

 

«Δεν είμαι από αυτούς που το βάζουν στα πόδια και για αυτό τον λόγο θέτω εαυτόν στη διάθεση της δικαιοσύνης», με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche δηλώσεις του πρώην μάνατζερ και μέλους του ΔΣ της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ.

Όπως είναι γνωστό χθες εμφανίστηκε ο Φόλκερ Γιουνγκ στον ανακριτή στην Αθήνα και πήρε παράταση να απολογηθεί στις αρχές Ιουνίου. Οι δηλώσεις του στο περιοδικό ήταν πριν από εμφάνισή του στον ανακριτή:

«Επειδή ήμουν ο επικεφαλής του Δ.Σ μου επιρρίπτουν όλα αυτά, τα οποία υποτίθεται ότι συνέβησαν στην Ελλάδα». «Δεν γνωρίζω τίποτε για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, δεν μπορεί κανείς να αποδείξει την ενοχή μου, διότι δεν έκανα απολύτως τίποτε».

Και το περιοδικό καταλήγει με τις υποψίες και της γερμανικής δικαιοσύνης εναντίον του Φόλκερ Γουνγκ, αν και εκείνος επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στο σκάνδαλο της Siemens.

 

«Γιατί χρειάζεται το Ισραήλ και νέους οικισμούς;»

 

ΗΠΑ: Στοπ στην ίδρυση ισραηλινών οικισμών ή στη διεύρυνση των ήδη υπαρχόντωνΗΠΑ: Στοπ στην ίδρυση ισραηλινών οικισμών ή στη διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων«Το μήνυμα που περνάει ο Λευκός Οίκος για την Εγγύς Ανατολή είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση της μεσολάβησή της στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro μετά τη χθεσινή δήλωση Κλίντον περί παγώματος ίδρυσης ή και διεύρυνσης των ισραηλινών οικισμών:

«Ασφαλώς το Ισραήλ παραμένει ο ‘προνομιούχος σύμμαχος’, αλλά η Ουάσιγκτον ακολουθεί τώρα και άλλους στόχους στην περιοχή και προσδοκά από τους συμμάχους της να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης και αυτό αφορά και τον αραβικό κόσμο, όπως και τη λύση για το Ιράν.»

 

«Γιατί χρειάζεται το Ισραήλ και νέους οικισμούς; Γιατί θέλει να δυσχεράνει περαιτέρω  το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος;» αναρωτιέται η εφημερίδα του ΛουξεμβούργουLuxemburger Wort:

 

"Δεν είναι καθόλου απίθανο ο Νετανιάχου να εξελιχθεί σε υποστηρικτή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους"«Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διείδε ότι η μοναδική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι το πλήρες πάγωμα ίδρυσης των οικισμών ή διεύρυνσης των ήδη υπαρχόντων. Όλα τα άλλα δεν έχουν κανένα νόημα αντίθετα υποθάλπουν το μίσος και ασφαλώς δεν συμβάλλουν στην ειρήνη. Ο Ομπάμα το αντελήφθη, αλλά ο Νετανιάχου όχι. Αν και δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε τόσο γρήγορα, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο ο Νετανιάχου να εξελιχθεί ξαφνικά σε υποστηρικτή ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.»

 

«Ο Ομπάμα συνδέει την αμερικανική πολιτική στην Εγγύς Ανατολή με το διεθνές δίκαιο, έτσι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο 280.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα παράνομα στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και η Ανατολική Ιερουσαλήμ», γράφει η αυστριακή Die Presse:

 

«Το ζητούμενο τώρα είναι εάν και ποιες συνέπειες θα έχει μια πιθανή άρνηση  του Ισραήλ στην έκκληση για πάγωμα ίδρυσης νέων οικισμών ή και διεύρυνσης των υπαρχόντων.»

 

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέα διολίσθηση σε διεθνή απομόνωση. Επιπλέον γνωρίζει ότι κανένα κράτος στον κόσμο δεν αποδέχεται την ισραηλινή πολιτική της εξάπλωσης στις κατεχόμενες περιοχές», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung:

«Ακόμη και οι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως π.χ. η Γερμανία, αντιμετωπίζουν την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας ως μελλοντική παλαιστινιακή επικράτεια και επομένως κάθε ισραηλινός οικισμός σε αυτές τις περιοχές συνιστά ξένο σώμα»

 

 

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

 dw

No comments:

Post a Comment