Saturday, May 23, 2009

Διαστάσεις | 23.05.2009

Τα 60ά της γενέθλια γιορτάζει η Γερμανία

Τα 60ά γενέθλια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας: "το Σύνταγμα, η φλόγα της ελευθερίας που έδωσε ελπίδα" είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσημη τελετή

Τα 60 της χρόνια γιορτάζει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σαν σήμερα, πριν από 60 χρόνια, στις 23 Μαΐου του 1949, υιοθετήθηκε το Σύνταγμα (Grundgesetz). Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, του πολιτισμού και της οικονομίας καθώς και ξένων προσκεκλημένων. Ο εορτασμός της επετείου έγινε μία ημέρα νωρίτερα καθώς σήμερα έλαβε χώρα στο Βερολίνο η εκλογή του προέδρου της Γερμανίας από σώμα εκλεκτόρων.

«Οι άνθρωποι στη δυτ. Γερμανία είχαν τύχη»

Ο πρώτος καγκελάριος Αντενάουερ και η νυν καγκελάριος ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρώτος καγκελάριος Αντενάουερ και η νυν καγκελάριος ΜέρκελΜοναδικός ομιλητής στην χθεσινή επίσημη τελετή ήταν ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ: "Μετά το 1945 σχεδόν όλοι οι Γερμανοί στην ανατολική και τη δυτική Γερμανία ήθελαν να χτίσουν μια καλύτερη Γερμανία, ειρηνική, δημοκρατική και δίκαιη. Επί 40 χρόνια όμως έπρεπε να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Στη Δύση οι άνθρωποι είχαν τύχη. Κατάφεραν να οικοδομήσουν έναν δημοκρατικό δημόσιο χώρο. Στηρίχθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά τους έδιναν την αναγκαία ώθηση. Διαφορετικά ήταν τα πράγματα στην ανατολική Γερμανία. Εκεί αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν το κρατικό και κοινωνικό μοντέλο των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής".

«Το σύνταγμα η φλόγα της ελευθερίας»

Η Γερμανία γιορτάζει τα 60 της χρόνιαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Γερμανία γιορτάζει τα 60 της χρόνιαΟ Χορστ Κέλερ χαρακτήρισε το σύνταγμα «φλόγα της ελευθερίας» που έδωσε ελπίδα στους Γερμανούς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας: "Πριν από 60 χρόνια οι Γερμανοί της Δύσης έδωσαν μια υπόσχεση. Και το έκαναν και για εκείνους τους συμπατριώτες τους που τότε δεν μπορούσαν να εκφρασθούν ελεύθερα. Με το σύνταγμα υποσχέθηκαν να οικοδομήσουν τη Γερμανία στη βάση της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να οικοδομήσουν μια δημοκρατία προκειμένου να επιστρέψει η Γερμανία στην οικογένεια των ελεύθερων λαών. Εμείς οι Γερμανοί τηρήσαμε την υπόσχεσή μας αυτή".

Τα τελευταία 60 χρόνια, είπε ο πρόεδρος, η Γερμανία εξελίχθηκε σε μια ανοιχτή κοινωνία, κερδίζοντας το σεβασμό των υπολοίπων λαών σε όλο τον κόσμο: "Αντλήσαμε διδάγματα από την ιστορία μας και γι΄ αυτό θα είμαστε πάντοτε εναντίον του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας".

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι»

Από τη χθεσινή τελετή στο ΒερολίνοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από τη χθεσινή τελετή στο ΒερολίνοΣήμερα, είπε στη συνέχεια ο κ. Κέλερ, "οι υπόλοιποι λαοί εκτιμούν τους Γερμανούς για την εργατικότητά τους, την αξιοπιστία τους, την αλληλεγγύη σε δύσκολες ώρες". Χωρίς τη βοήθεια τρίτων, και κυρίως των ΗΠΑ, η Γερμανία δεν θα μπορούσε να έχει ενσωματωθεί στη διεθνή κοινότητα: "Κοιτάμε πίσω και βλέπουμε ότι έχουμε μάθει και έχουμε πετύχει πολλά. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των νέων μεγάλων προκλήσεων. Θα τις αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τα καταφέρουμε. Ο Θεός να ευλογεί τη χώρα μας", κατέληξε ο Γερμανός πρόεδρος.

Bettina Marx/Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment