Friday, May 29, 2009

"Να δώσει εξηγήσεις ο Μίλιμπαντ"

Αποστολή | Εκτύπωση | 28/05/2009 | ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει τι εννοεί ο Τούρκος ομόλογός του με αυτά που έχει δηλώσει, ότι τα οράματα τους στο Κυπριακό αλληλεπικαλύπτονται.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Αγκυρα, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Μίλιμπαντ θα πρέπει να απαντήσει στο τι ακριβώς είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας στο Κυπριακό, τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται μέχρι στιγμής είναι πολύ καλά γνωστοί: λύση συνομοσπονδίας ή λύση δύο κρατών. Θα πρέπει συνεπώς ο κ. Μίλιμπαντ να μας πει κατά πόσο συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση, αυτά τα οράματα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στη συνέχεια πως και την ε/κ πλευρά ενδιαφέρει να ξεπεραστεί το στάτους κβο και να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία πάνω στη σωστή βάση, και επανέλαβε το πλαίσιο λύσης, τον οποίο καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές Δίκαιο, και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

«Αυτά λοιπόν είναι που καθοδηγούν τις προσπάθειες μας για λύση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Βρετανία, μια χώρα που επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες θα κινηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια», πρόσθεσε.

Χρονοδιαγράμματα
Ερωτηθείς για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε: «ο λόγος που δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα είναι γιατί αν τεθούν χρονοδιαγράμματα, δεν θα υπάρχει διάθεση από την τουρκική πλευρά να συζητήσει σοβαρά με στόχο να βρούμε συγκλίσεις και λύσεις στο Κυπριακό, και θα επιδιώξει να ολοκληρωθούν τα χρονοδιαγράμματα, οπόταν φυσιολογικά, το επόμενο στάδιο ποιο θα είναι», διερωτήθηκε. «Η επιδιαιτησία», απάντησε, και πρόσθεσε πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε ούτε επιδιαιτησία ούτε χρονοδιαγράμματα. Εχουμε πικρές εμπειρίες από το παρελθόν και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια πως το Κυπριακό δεν λύνεται με ευχολόγια. «Θα λυθεί μόνο αν υπάρξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι μέχρι στιγμής δυστυχώς, η τουρκική πλευρά καταθέτει απόψεις που ξεφεύγουν από το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί», κατέληξε./sigma Live

No comments:

Post a Comment