Thursday, May 21, 2009

19/05/09 16:00
Επιστροφή στη δράση
Kαλύτερο από ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μετά τη συντήρηση

ΑΠΕ
Ο ρομποτικός βραχίονας του Atlantis (δεξιά) είχε μεταφέρει το Hubble (πάνω) στο χώρο φόρτωσης του σκάφους
Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Το Hubble αποκτά νέα μάτια, ετοιμάζεται για νέες αναβαθμίσεις (15/5/2009)

Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Atlantis αποχαιρέτισαν την Τρίτη το τροχιακό παρατηρητήριο Hubble έπειτα από την ολοκλήρωση πέντε περίπλοκων διαστημικών περιπάτων για τη συντήρηση και επισκευή του. Εξοπλισμένο με νέα όργανα, το πολύτιμο όργανο «είναι πιο ισχυρό από ποτέ».

Στις 15.53 ώρα Ελλάδας το πλήρωμα του Atlantis έσπρωξε μαλακά το Hubble πίσω στην κανονική του τροχιά, όπου θα συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον πέντε ακόμα χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες το διαστημικό τηλεσκόπιο παρέμενε στον ανοιχτό χώρο φόρτωσης του διαστημικού λεωφορείου.

Κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα ξαναγγίξει πια το Hubble, δεδομένου ότι η NASA σχεδιάζει να αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία γύρω το 2010, τουλάχιστον 4 χρόνια πριν την παρθενική πτήση του νέου σκάφους Orion.

Στο τέλος της ζωής του, όταν έχει πια αντικατασταθεί από το πιο ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το Hubble θα οδηγηθεί πίσω στην ατμόσφαιρα όπου θα καταστραφεί πέφτοντας στον ωκεανό.

Ο πέμπτος και τελευταίος διαστημικός περίπατος για την επιδιόρθωσή του κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εργασίες που «σκόνταψαν» σε κολλημένα μπουλόνια και στη μετακίνηση ογκώδους εξοπλισμού, που έκανε τους αστροναύτες να βρίζουν αιωρούμενοι στο κενό.

Στη διάρκεια των εργασιών αντικαταστάθηκαν τα έξι γυροσκόπια που διατηρούν προσανατολισμένο το Hubble, όπως και οι παλιές μπαταρίες και ένας υπολογιστής που συλλέγει και μορφοποιεί τα δεδομένα για τη μετάδοσή τους στη Γη. Ενισχύθηκε επίσης η εξωτερική θερμική μόνωση.

Η παλιά Ευρυγώνια και Πλανητική Κάμερα-2 του παρατηρητηρίου αντικαταστάθηκε με την Ευρυγώνια Κάμερα-3, η οποία «βλέπει» όχι μόνο το ορατό φως, αλλά και στο υπέρυθρο και το υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

Η δυνατότητα παρατηρήσεων στην υπέρυθρη ακτινοβολία θα επιτρέψει στο Hubble να κοιτάξει 200 εκατ. έτη φωτός πιο μακριά στο Σύμπαν.

Εγκαταστάθηκε επίσης ο Φασματογράφος Κοσμικής Προέλευσης, ένα νέο όργανο που θα μελετήσει τη συνολική δομή του Σύμπαντος και θα προσφέρει στοιχεία για την προέλευση του άνθρακα και άλλων στοιχείων.

Οι παρατηρήσεις του Hubble αποδείχθηκαν σημαντικές για όλους τους τομείς της αστρονομικής και κοσμολογικής έρευνας. Το τροχιακό παρατηρητήριο μεταξύ άλλων:

  • Ανακάλυψε ότι η διαστολή του Σύμπαντος δεν επιβραδύνεται όπως υπέθεταν οι επιστήμονες. Αντίθετα το Σύμπαν «τεντώνεται» με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα, λόγω της επίδρασης της μυστηριώδους «σκοτεινής ενέργειας», μιας απωστικής πίεσης που δρα αντίθετα στη βαρύτητα.
  • Μέτρησε για πρώτη φορά τα αέρια στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος και έδειξε ότι οι «πρώτες ύλες» για το σχηματισμό πλανητών είναι άφθονες στο Σύμπαν.
  • Παρατήρησε νεογέννητα άστρα και «πρωτο-γαλαξίες» που εμφανίστηκαν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις ενός δισ. ετών (η Μεγάλη Έκρηξη χρονολογείται στα 13,7 δισ. χρόνια).
  • Παρείχε ορατές αποδείξεις για τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν
  • Και φυσικά εξοικείωσε το ευρύ κοινό με την Αστρονομία μεταδίδοντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς από τις εσχατιές του Κόσμου.

Το Hubble βρίσκεται σε τροχιά από το 1990. Οι προηγούμενες αποστολές συντήρησης πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1993, 1997, 1999 και 2002.

Το Atlantis θα επιστρέψει στη Γη την Παρασκευή.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment