Friday, May 22, 2009

Στο Νέο Μουσείο με ένα ευρώ!

Πέμπτη, 21.05.09
Στο Νέο Μουσείο με ένα ευρώ!

Μία εβδομάδα θα διαρκέσουν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Στις 20 Ιουνίου θα κορυφωθεί η γιορτή, με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, βασιλείς και παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη.

Ενα Μουσείο που με τα μοναδικά αριστουργήματά του αλλά και τις εντυπωσιακές καινοτομίες που θα πλαισιώσουν τη λειτουργία του (όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο) εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια ελίτ των μουσειακών οργανισμών με πολλές ανατροπές.

Μια από αυτές είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, το αντίτιμο για όλη τη διάρκεια του 2009 θα είναι συμβολικό, μόλις 1 ευρώ, «ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν αλλά και να τιμήσουμε τον Ελληνα φορολογούμενο που το χρηματοδότησε». Το 2010 -«ελπίζω μέχρι τότε να υπάρχει παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», είπε ο υπουργός- το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ, «μικρότερο του μισού που ισχύει στα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού», ενώ από το 2010 και μετά θα υπάρχουν μειωμένες τιμές για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Παράλληλα με τη σηματοδότηση ενός «νέου πιλοτικού κοινωνικού προτύπου μουσειακής πολιτικής» το Μουσείο σηματοδοτεί και μια «διαρκή σιωπηλή διαμαρτυρία» για τα ακρωτηριασμένα εκθέματά του που σήμερα βρίσκονται στο Λονδίνο.

Τα εγκαίνια, πάντως, δεν θα συνδεθούν με το πρόβλημα της επιστροφής των Γλυπτών. «Οι επισκέπτες θα το αντιληφθούν. Η δύναμη αυτή είναι μεγαλύτερη από κάθε δήλωση», είπε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η στρατηγική της Ελλάδας στο θέμα αυτό δεν αλλάζει.
Από τις 17 Ιουνίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα εγκαίνια με καλεσμένους τους διαπιστευμένους συντάκτες στο ΥΠΠΟ, μέχρι τα επίσημα εγκαίνια στις 20 του μήνα, η πόλη θα γιορτάσει το μεγάλο απόκτημα της χώρας. Η ζωφόρος του Παρθενώνα θα στολίσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κεντρικά σημεία θα αναρτηθούν μπάνερ…

Στις 18 Ιουνίου στο κτίριο θα ξεναγηθούν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, διευθυντές ξένων μουσείων και στις 19 τα διεθνή ΜΜΕ.

Παρόντες

Οπως έχει γράψει ο ΕΤ.Κ, στις 20/6 τα εγκαίνια θα κορυφωθούν με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ, της Ουνέσκο κ. Κοϊχίρο Ματσούρα, τους εκπροσώπους του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», η οποία πρώτη οραματίστηκε και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του Μουσείου, εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε συνολικά διακόσιους υψηλούς προσκεκλημένους χωρίς να ονοματίσει τους ξένους ηγέτες. Ανάμεσά τους, πάντως, είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν ενώ ισχυρή είναι η πιθανότητα να παρευρεθεί και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Τζόζεφ Μπάιντεν. Στις 21 Ιουνίου οι ξένοι ηγέτες θα απολαύσουν κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό. «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί την πεμπτουσία του κλασικού μας πολιτισμού και το ύφος των εγκαινίων θα προκύψει από τα εκθέματά του», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στο κόστος τους (είναι νωπός ακόμη ο σάλος για τα 6 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του) τόνισε πως «είναι αρκετά κάτω από 3 εκατ. ευρώ».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν κατά κύριο λόγο με αυτεπιστασία. Καλλιτεχνική σύμβουλος της τελετής είναι η εικαστικός του video art Αθηνά Τσαγκάρη, συνεργάτις του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις επιτυχημένες τελετές των Ολυμπιακών του 2004. Οπως ανακοινώθηκε, στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου θα προβάλλονται με ψηφιακά μέσα τα εκθέματά του. Επτασφράγιστο μυστικό αποτελούν «δύο μουσειακές εκπλήξεις».

Καινοτομίες και ακτίνες Χ!

Κρατήσεις εισιτηρίων μέσω Ιντερνετ για αποφυγή συνωστισμού, πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος των φροντιστών, του προσωπικού που καλείται να εξυπηρετεί τους επισκέπτες, φύλακες με στολές (για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο) και αυξημένα μέτρα ασφαλείας με μηχανήματα ανίχνευσης ακτίνων Χ συνθέτουν τη λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Τις τρεις πρώτες μέρες της λειτουργίας του (21-23/06 θα υποδεχτεί αποκλειστικά μόνο όσους έχουν κάνει κράτηση μέσω του e-ticketing, στην ιστοσελίδα που θα λειτουργήσει μια εβδομάδα πριν τα εγκαίνια.

Ετοιμο είναι και το λογότυπο του Μουσείου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονάς του, Μπερνάρ Τσουμί. «Το e-ticketing θα διευκολύνει το Μουσείο στη διαχείριση του κοινού και θα συμβάλει στην αποφυγή συνωστισμού και αναμονής» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού καθώς, όπως είπε, το Μουσείο αναμένεται, σε πρώτη φάση, να προσελκύσει 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Οσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργείται όαση πρασίνου ενώ έχουν φυτευθεί και ελιές 100 ετών. Παράλληλα ολοκληρώνεται η πεζοδρόμηση της οδού Μακρυγιάννη. Το κοινό θα εισέρχεται στο χώρο του Μουσείου από δύο εισόδους (Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μητσαίων) όπου θα ελέγχονται οι αποσκευές με ακτίνες Χ ενώ 100 άτομα αποτελούν το φυλακτικό προσωπικό.

Με προσωπικό του Μουσείου θα λειτουργήσουν το βιβλιοπωλείο και το πωλητήριο ενώ για το αναψυκτήριο και το εστιατόριο, το Μουσείο θα προσλάβει και παιδιά από τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων.



ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ 

Ελεύθερος Τύπος 

Μεγένθυση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς     εκτύπωση     αποστολή άρθρου με email

1 comment:

  1. μα τον Σαμαρά περιμένατε για να προσδώσει αίγλη και λαμπρότητα ,με τις πρωτοβουλίες του βέβαια,στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης;O παγκόσμιος τύπος μιλεί σήμερα για το δολλάριο της βίζιτας.

    ReplyDelete