Friday, May 1, 2009

Επισκόπηση τύπου | 30.04.2009

«Υπερβολική η αντίδραση των υπηρεσιών για τη γρίπη των χοίρων;»

Η γρίπη των χοίρων, η απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ και η αυριανή επέτειος της διεύρυνσης της ΕΕ προς ανατολάς κυριαρχούν στον σημερινό ευρωπαϊκό τύπο.

«Μήπως ήταν υπερβολική η αντίδραση των υπηρεσιών και των αρμοδίων μετά τις ειδήσεις από το Μεξικό για τα πρώτα κρούσματα;» αναρωτιέται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της σχόλιο η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung για τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την γρίπη των χοίρων:

«Ακόμη και η Π.Ο.Υ και οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας και υγειονομικής προστασίας, που ανακοίνωσαν πρώτες τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, αλλά και η σύσταση Κέντρου Πανδημίας στο Βερολίνο φαίνονται λίγο υπερβολικά μετά την διόρθωση του αριθμού των νεκρών στο Μεξικό προς τα κάτω. Επίσης ο θάνατος ενός βρέφους στις ΗΠΑ από τον ιό της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώνει μάλλον την ήπια μορφή των μολύνσεων εκτός Μεξικού. Όλα αυτά δεν μας πείθουν καθόλου ότι πρόκειται για τη χαρακτηριστική πορεία μιας πανδημίας. Βεβαίως υπάρχει δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουν κάθε φορά οι ειδικοί, όταν η τεκμηρίωση της επιδημίας δεν είναι έγκυρη και έτσι προχωρούν στη λήψη μέτρων προστασίας με εσφαλμένα δεδομένα. Όμως ο συναγερμός που σήμαναν αμέσως οι υπηρεσίες μας και η κυβέρνηση μάλλον είναι όντως υπερβολικός.»

«Τα νέα δεδομένα τροφοδοτούν τις ελπίδες μας ότι η πανδημία, εάν όντως εξαπλωθεί και σε μας, θα είναι μάλλον ήπιας μορφής», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και καταλήγει: «θα ήταν όμως παραπλανητικό να κηρύξουμε την λήξη του συναγερμού, διότι υπάρχει περίπτωση μετάλλαξης του ιού και αύξηση της επιθετικότητάς του.»

5 χρόνια διεύρυνση προς ανατολάς

Bildunterschrift: «Πέντε χρόνια πέρασαν από την ένταξη 10 χωρών μελών στην ΕΕ, από την διεύρυνση προς ανατολάς», σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse με αφορμή την αυριανή επέτειο:

«Το άνοιγμα προς ανατολάς άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών της Ένωσης. Και ασφαλώς η διεύρυνση αυτή δεν είχε μόνον κερδισμένους, αλλά και χαμένους. Είναι όμως αντιπαραγωγική η κριτική που ασκείται, διότι οι πολιτικοί μας δεν αφιερώνουν πολύ φαιά ουσία για τα επιτεύγματα ή τις θετικές αλλαγές στις χώρες αυτές, αλλά επικεντρώνονται στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας ή γενικά των δυτικών χωρών.»

«Ποιος μπορούσε να το διανοηθεί πριν από 10 χρόνια ότι μια μέρα ένας Ούγγρος θα ασχολούνταν με την φορολογική πολιτική της ΕΕ, ένας Τσέχος με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μια Λιθουανή με τον προϋπολογισμό της Ένωσης;»

Από σήμερα κυματίζει στη Βασόρα μόνον η ιρακινή σημαίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από σήμερα κυματίζει στη Βασόρα μόνον η ιρακινή σημαίαΑπόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ

«Έξι χρόνια μετά τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κλείνει επιτέλους αυτό το θλιβερό κεφάλαιο για τη χώρα μας», γράφει η βρετανική εφημερίδα The Independent με αφορμή την σημερινή αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων:

«Ο πόλεμος κατά του Ιράκ κόστισε πολύ αίμα, αλλά έπληξε και την πολιτική μας αξιοπιστία. Η εφημερίδα μας που ήταν κατά του πολέμου, άσκησε κριτική και στην κακώς οργανωμένη κατοχή, η οποία προκάλεσε νέες συγκρούσεις που άγγιξαν τα όρια ενός εμφυλίου πολέμου. Η κατάσταση στη Βασόρα έχει ίσως εξομαλυνθεί σε σχέση με το παρελθόν, όπου δεν υπήρχε ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε ηλεκτρικό φως. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον οι Ιρακινοί θα μας κρίνουν επιεικώς.»

100 χρόνια Ρίτσος Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ασχολούνται σήμερα δύο μεγάλες γερμανόφωνες εφημερίδες:

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung με ολοσέλιδο αφιέρωμά της στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η βιογραφία και η εργογραφία του ποιητή με τον τίτλο: «Την ομορφιά δεν την πρόδωσα ποτέ» ένα στίχο από το τελευταίο του ποίημα, το καλοκαίρι του 1987.

Τέλος στις πολιτιστικές της σελίδες η Süddeusche Zeitung παρουσιάζει πορτρέτο του Έλληνα διευθυντή ορχήστρας Κωνσταντίνου Καρύδη, που θα διευθύνει από σήμερα τέσσερες συναυλίες στη Φιλαρμονική του Μονάχου, καθώς κριτική για το νέο τουρκικό φιλμ ‘Οι πληγές του Φθινοπώρου’ που δείχνει τον διωγμό των Ελλήνων της Κων/πολης.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment