Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη, του πρώην υπουργού Αιγαίου στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. Η πρόταση παραπομπής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ψήφισαν 298 βουλευτές, υπέρ της παραπομπής 146 ψήφοι, κατά 144, 5 λευκά και 3 «παρών». Αναμένεται να υπάρξει συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων για τις διαρροές που υπήρξαν.
Κατά την αρχή της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας, όχι μόνον η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, επί της αρχικής προτάσεως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία είχε διευρύνει το κατηγορητήριο, περιλαμβάνοντας και τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απιστίας κατ' εξακολούθηση και της παράβασης καθήκοντος.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε την πρότασή του, ότι στο Πόρισμα της Επιτροπής, καταγράφονται και οι απόψεις της μειοψηφίας, οι οποίες θα πρέπει και να συζητηθούν.
«Το πόρισμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής είναι η γνώμη της πλειοψηφίας - και στο πόρισμα αυτό, αναλυτικά οι εκτιμήσεις των συναδέλφων, απερρίφθησαν μία προς μία και με συγκεκριμένα επιχειρήματα» απάντησε ο Δ. Σιούφας.
Με την πρόταση του κου Βενιζέλου συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βορίδης και Κουβέλης. Ο πρώτος επεσήμανε πως η Ολομέλεια είναι σε θέση να βελτιώσει την αρχική της θέση, «αλλιώς θα φτάναμε σε ατιμωρησία για αμιγώς νομοτεχνικούς λόγους» - και ο δεύτερος αναρωτήθηκε: «Αν κάποιος μηνύσει έναν συμπολίτη του και στην προκαταρκτική εξέταση βρεθούν και άλλα αδικήματα, δεν θα υπάρξουν νέοι χαρακτηρισμοί;"
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θεώρησε πως η Βουλή οφείλει σήμερα να πάρει μία απόφαση για παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη και πως η διεύρυνση του κατηγορητηρίου (υπέρ της οποίας έχει ταχθεί το κόμμα του) είναι δευτερεύον θέμα.
Κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης και υπέρ των αντιρρήσεων του Δ. Σιούφα, τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η διαδικασία ορίζεται συνταγματικά ως «ειδική και εξαιρετική», οπότε η σύγκρισή της με την κοινή προανάκριση είναι «εσφαλμένη και νομικά επικίνδυνη».
«Αν είχαμε στο πόρισμα διαφορετικές μειοψηφικές απόψεις, επί ποίων θα αποφάσιζε η Βουλή; Είτε θα ήταν ένα τεράστιο πλαίσιο, είτε θα έπρεπε να κάνουμε πολλές και διαφορετικές ψηφοφορίες, έστω και για την μειοψηφία ενός βουλευτή» συμπλήρωσε ο κος Παυλόπουλος.
ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα κρίνεται το ποιος εμπιστεύεται τους δικαστικούς λειτουργούς»
«Σήμερα κρίνεται το ποιος εμπιστεύεται τους δικαστικούς λειτουργούς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κάθε φορά επικαλείτο τη Δικαιοσύνη, ως την κατ' εξοχήν αρμόδια για την διερεύνηση των σκανδάλων. Τώρα λοιπόν που η Δικαιοσύνη στέλνει στη Βουλή, έναν, δύο, τρεις φακέλους, θα την αγνοήσουμε;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Μπόλαρης, απέρριψε την κατηγορία, ότι το ΠΑΣΟΚ δράττεται της αφορμής που του προσφέρεται, προκειμένου να σκανδαλολογήσει: «Η Βουλή δεν σκανδαλολογεί, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Την πρωτοβουλία αποστολής του φακέλου, δεν την είχε η Βουλή, ή τα κόμματα. Ασχολούμαστε εκ καθήκοντος προς τους πολίτες, προς τη διαφάνεια, την λογοδοσία, την ίδια τη Δημοκρατία. Πώς θα αξιολογούσατε τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, εάν παρά τη διαβίβαση της δικογραφίας, το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθετε πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Τι θα έλεγαν οι πολίτες; Δεν θα μας κατήγγειλαν για συγκάλυψη; Και θα είχαν δίκιο» υποστήριξε.
Απορρίπτοντας τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας, το οποίο διαπιστώνει «αποκλίνουσα συμπεριφορά» του Αριστοτέλη Παυλίδη, ο κος Μπόλαρης αναρωτήθηκε: «Είναι «αποκλίνουσα συμπεριφορά», η συστηματική παραπλάνηση του γραφείου του Πρωθυπουργού, που διόρισε αυθημερόν συνεργάτη του σε θέση ειδικού συμβούλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί, δήθεν από ευθιξία; Είναι «αποκλίνουσα συμπεριφορά» το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός, βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με τον συνεργάτη του, ακόμα και μετά την επιβολή σ' αυτόν, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ; Έχετε υπόψη σας άλλη περίπτωση τέτοιου διευθυντή πολιτικού γραφείου υπουργού; Είναι «αποκλίνουσα συμπεριφορά» το ότι ο κος Παυλίδης έχει άμεση πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό αδελφού του μέσω πληρεξουσίου, όπου διαπιστώνονται ύποπτες κινήσεις και άντληση χρημάτων εκ μέρους του κου υπουργού; Είναι «αποκλίνουσα συμπεριφορά» η αχρεώστητη επιστροφή εγγυητικών επιστολών, η απευθείας ανάθεση πλώων, σε πλοίο που περίμεναν να αλλάξει σημαία, η κακοδιοίκηση μετά την κατάργηση των ρυθμιστικών αρχών; Το ότι βρέθηκε ο κος Παυλίδης να αφίσταται της αληθείας σε καταθέσεις του, σε μια σειρά από ζητήματα, το λιγότερο εκ των οποίων είναι το τίμημα του διαμερίσματος;"
«Αν υπήρχαν για έναν απλό πολίτη αντίστοιχα δεδομένα, ο εισαγγελέας θα απείχε, ή θα ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση;» αναρωτήθηκε ο κος Μπόλαρης. Στο ίδιο δε πλαίσιο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο «διακύβευμα της σημερινής ψηφοφορίας":
«Τι σημαίνει η διαπίστωση ή μη, σοβαρών ενδείξεων; Τι άλλο μπορεί να σηματοδοτεί η απίστευτη διαδικασία του «λευκού» ή του «παρών»; Τι στοιχειοθετεί ο στρουθοκαμηλισμός της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς»; Συγκάλυψη και μόνον συγκάλυψη. Αυτήν την υποκρισία ο λαός δεν την δέχεται. Οι ευθύνες μας είναι ιστορικές και ο κριτής λαός αναμένει να σταθούμε στο ύψος μας» κατέληξε ο κος Μπόλαρης.
Κατά της ποινικής δίωξης Παυλίδη η ΝΔ
Κατά της ποινικής δίωξης του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν συντρέχουν, όχι επαρκείς, αλλά ούτε καν ενδείξεις για να ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής υπέρ.
«Η σημερινή ολομέλεια έχει ένα ιδιαίτερο καθήκον να πράξει. Είναι από τις σπάνιες στιγμές όπου δεν συνέρχεται για να θέσει το δίκαιο, αλλά να εφαρμόσει το δίκαιο», σημείωσε ο κ Τζαβάρας.
Ακόμα, επεσήμανε ότι επειδή πολύς λόγος γίνεται περί συνείδησης των βουλευτών, θα πρέπει, όπως είπε, η Βουλή να αποδείξει ότι σέβεται τους νόμους.
«Η όποια συνείδηση μας δεν θα πρέπει να είναι κενή, αλλά καθαρή και πλήρης. Καθαρή γιατί θα πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις από τη σκανδαλολογία αλλά και γιατί δεν είναι δυνατό να αποφασίζουμε με συνείδηση γεμάτη ανακρίβειες, δαιμονοποιήσεις και φετιχισμό. Όχι στη διάθεση του σκανδαλολόγου που χωρίς να έχει επαρκές αποδεικτικό υλικό σπεύδει να υιοθετήσει ανακρίβειες, φήμες, σπερμολογίες και ακρισίες που μεταφέρονται και αναπαράγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα», υπογράμμισε.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «η Αξιωματική Αντιπολίτευση που είχε όλα τα στοιχεία στα χέρια της και από τη δικαστική διαδικασία αλλά και από την προκαταρκτική διαδικασία, δεν μπορεί να πει ευθέως ότι συγκροτείται νομικά αλλά και ηθικά το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης κατά του κ Παυλίδη.
«Δεν συντρέχουν, όχι απλά επαρκείς ενδείξεις, αλλά ούτε απλές ενδείξεις για να διωχθεί ο κ. Παυλίδης» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
ΚΚΕ: Η Βουλή πρέπει να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαίδου, υποστήριξε ότι «από τη δικογραφία, τις καταθέσεις μαρτύρων, το άνοιγμα των λογαριασμών και την εξέταση όλων των στοιχείων καταλήξαμε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά του Αριστοτέλη Παυλίδη, για ηθική αυτουργία σε εκβίαση και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση η υπόθεση».
«Η Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα σύσσωμη θα ψηφίσει υπέρ της δίωξης και δεν συμφωνούμε με τα νομικά επιχειρήματα της ΝΔ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις. Η Ολομέλειας της Βουλής πρέπει να αποφασίσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου», επεσήμανε η κ. Νικολαίδου.
Επίσης η εισηγήτρια του ΚΚΕ μίλησε «για σκανδαλολογία που βολεύει τα δύο μεγάλα κόμματα, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, για να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός».
«Όσο υπάρχει καπιταλισμός τα σκάνδαλα θα υπάρχουν. Και το μεγαλύτερο σκάνδαλο βεβαίως είναι η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται από τα δύο μεγάλα κόμματα», πρόσθεσε.
Ποινική δίωξη Παυλίδη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την άσκηση δίωξης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση και για παθητική δωροδοκία του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, υποστήριξε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, από του βήματος της Ολομέλειας.
Ο κ. Τσούκαλης συνόψισε σε τρία σημεία τα συμπεράσματα του κόμματός του, όπως αυτά προέκυψαν από τις εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση της Επιτροπής.
Τόνισε ότι διαπιστώθηκε «το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο για την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των υπουργών», που «δικαίως θεωρείται ότι είναι θεσμικό πλαίσιο συγκάλυψης». Ακόμη μίλησε για «το σαθρό και φαύλο καθεστώς που διέπει την ακτοπλοΐα, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το εκμεταλλεύθηκε πλήρως η ΝΔ» και κατά τρίτον είπε πως «ο προσωπικός, αυτόνομος και αυτεξούσιος ρόλος του μέλους της Επιτροπής υπονομεύθηκε στις μυλόπετρες της κομματικής αναμέτρησης».
Όπως σημείωσε τέλος, «ο αυτόνομος ρόλος των βουλευτών της ΝΔ υπονομεύθηκε από τις δηλώσεις των ηγετικών μελών της ΝΔ που ουσιαστικά τους υπαγόρευε το πόρισμα».
Ποινική δίωξη και περαιτέρω διερεύνηση ζητά το ΛΑΟΣ
Την θέση του ΛΑΟΣ ότι πρέπει να υπάρξει άσκηση ποινικής δίωξης και περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη για απλή εκβίαση - και μόνον όσον αφορά στις 100.000 ευρώ - εξέφρασε ο βουλευτής Αθ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας τις πορισματικές θέσεις του κόμματός του στην συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Παρόλο που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει άσκηση ποινικής δίωξης και περαιτέρω διερεύνηση για απλή εκβίαση - μόνο για τις 100.000 ευρώ - δεν έχουμε πειστεί για όλα τα άλλα - ούτε κατ' επάγγελμα, ούτε κατά συνήθεια, κατά συναυτουργία σε αληθινή συρροή με παθητική δωροδοκία - υποχρεούμαστε να ψηφίσουμε την πρόταση όπως είναι για ηθική αυτουργία» εξήγησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος μετείχε στις εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Όσον αφορά στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα για τα αδικήματα της απιστίας και παράβασης καθήκοντος, ο κ. Πλεύρης κατέθεσε την νομική του θέση πως «απιστία δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου», ενώ για την παράβαση καθήκοντος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ εκτίθεται δεδομένου ότι η παράβαση καθήκοντος είναι επικουρική και άπαξ υπάρχει ένα οποιοδήποτε αδίκημα απορροφάται η παράβαση καθήκοντος».
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι έτσι όπως διατυπώθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία για ηθική αυτουργία σε εκβίαση και επέμεινε στη θέση ότι η κατηγορία που μπορούσε να αποδοθεί είναι η εκβίαση κατά συναυτουργία. «Δεν είναι ο υπουργός ο ηθικός αυτουργός που με πειθώ και φορτικότητα πείθει τον συνεργάτη του να πάει να εκβιάσει. Είναι - στην υποθετική περίπτωση που ισχύουν αυτά - ο εκβιαστής ο ίδιος που χρησιμοποιεί το συνεργάτη του» είπε χαρακτηριστικά.
Για αυτούς τους λόγους ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι και σε ηθικό επίπεδο για τον πρώην υπουργό Αιγαίου - όπως ήρθε η υπόθεση στη Βουλή- είναι προτιμότερο να οδηγηθεί στο φυσικό του δικαστή και να αθωωθεί εκεί, αντί να μείνει με το στίγμα ότι τον κάλυψε η Βουλή και δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο.
Πεταλωτής: «Η κυβέρνηση ακολουθεί τον ολέθριο δρόμο της συγκάλυψης»
Η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί και πάλι τον ολέθριο δρόμο της συγκάλυψης, είτε με τις αρνητικές είτε με τις φημολογούμενες λευκές ψήφους σημείωσε στην ομιλία του ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής. Η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής «μεταδίδει μηνύματα υποταγής στη σκοπιμότητα, για να μετατρέψει ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα σε ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία η ίδια έφερε τον εαυτό της και τη χώρα».
Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον κ. Παυλίδη να διευκολύνει και τον εαυτό του και τη Βουλή ζητώντας «ο ίδιος» να διαλευκανθεί η υπόθεση και -με αφορμή σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ είπε ότι έχουμε υποχρέωση να διερευνούμε τις υποθέσεις καθώς ειδικά όταν ο λαός λέει συντριπτικό «όχι στο κουκούλωμα των σκανδάλων».
Η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Π. Μπουζάλη είπε ότι: «από τα στοιχεία που συλλέξαμε δεν προκύπτουν οι ενδείξεις που να στοιχειοθετούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη». Αντίθετα, είπε απευθυνόμενη στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, εσείς θέλετε να βρείτε εξιλαστήρια θύματα και να κατασκευάσετε ενόχους για να ξεχαστεί το δικό σας παρελθόν.
Εμείς, συνέχισε, δεν θα ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο σας. Εμάς μας ενδιαφέρει η αλήθεια και η διαφάνεια: «Λέμε όχι στη δίωξη Παυλίδη, όχι στην ποινικοποίηση της ζωής της χώρας, που προσπαθείτε να επιβάλετε. Λέμε όχι στη σκανδαλολογία η οποία θα μετατρέψει τη Βουλή σε ειδικό δικαστήριο, που θα κατασκευάζει ενόχους» είπε η κ. Μπουζάλη.
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας είπε ότι δεν είναι ευτυχής με την υπόθεση αυτή, «διότι εκλέχθηκα βουλευτής και κατέληξα να ασκώ καθήκοντα ανακριτή. Δεν το επέλεξα εγώ. Δεν εφεύρε το ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη δική σας πολιτική πρακτική, από τα στελέχη σας. Τι θέλετε λοιπόν; Να τα κουκουλώσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Ρήγας ο οποίος πρότεινε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου «να φύγει η εντύπωση που έχει περάσει στο λαό, ότι οι πολιτικοί έχουν κανονίσει, ποτέ να μην τιμωρούνται».
Εξάλλου, υποστήριξε ότι «η λευκή ψήφος, ούτε σας λευκαίνει, ούτε λευκαίνει τα πρόσωπα που κατηγορούνται. Μαυρίζει όμως την ψυχή των δικών σας ψηφοφόρων, που θα περίμεναν σήμερα να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη και γενναιότητα και να μην υπάρχει η στάση της αποχής από την κρίση αυτού του φαινομένου».
Ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ Θ. Θαλασσινός επισήμανε ότι από τα στοιχεία της ειδικής επιτροπής «δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα» της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση του πρώην υπουργού Αιγαίου σε βάρος του εφοπλιστή Μανούση.
Θεωρώ, τόνισε ο κ. Θαλασσινός, ότι οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ με το πόρισμά τους, επιρρίπτοντας πολιτικές και ηθικές ευθύνες, «έχουν στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση» και γι αυτό επιδιώκουν και τη διεύρυνση της κατηγορίας.
Πιστεύω ότι ο καθένας από μας, έχοντας μελετήσει το φάκελο και τις πορισματικές γνώμες των κομμάτων θα καταλήξει σε δίκαια κρίση είπε ο κ. Θαλασσινός προτείνοντας «τη μη άσκηση δίωξης, διότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».
Κούβελης: «Ανάγκη αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών»
Την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επεσήμανε στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να απεμπλακεί η Βουλή από τη διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων που τους αφορούν, με την παράλληλη θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων, που, στην κυριολεξία, θα προστατεύουν την δίκαιη κρίση της Δικαιοσύνης. «Προς το παρόν - τόνισε ο κος Κουβέλης - δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να συμφωνήσουμε με αυτοδέσμευση, με κοινή συμφωνία, η όποια υπόθεση να παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό να ενεργεί ώστε να έχει τη δυνατότητα της ουσιαστικής δικαστικής κρίσης, αλλά και ταυτόχρονα της διαμόρφωσης συνθηκών απεμπλοκής της Βουλής και της πολιτικής. Τα παραδείγματα από άλλες χώρες, είναι πολλά και χρήσιμα».
Ο κος Κουβέλης, υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του, να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της Βουλής να παρεμβαίνει προληπτικά στις μεγάλες προμήθειες και συμβάσεις του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια και η χρηστότητα στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού. «Η κάθε κυβέρνηση ωστόσο, δεν θέλει τον εγγενή έλεγχο, γιατί θέλει η ίδια, χωρίς κανόνες διαφάνειας, να διαχειρίζεται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα» παρατήρησε ο κος Κουβέλης.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, σημείωσε πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, έχει φτιαχτεί για να προστατέψει τον πολιτικό κόσμο από πολιτικές διώξεις, αλλά ταυτόχρονα επιφορτίζει τον πολιτικό κόσμο με την ευθύνη της αυτοκάθαρσής του. «Αν καταλήξει να μην παραπέμπεται καμία υπόθεση, γιατί ο πολιτικός κόσμος αρνείται ότι υπάρχει οιαδήποτε ευθύνη, δημιουργείται η πεποίθηση στην κοινωνία, ότι οι πολιτικοί είναι ένοχοι. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαρύνεστε μ' αυτήν την ευθύνη. Γιατί, έτσι όπως ζητά σήμερα το ΠΑΣΟΚ παραπομπή, την έχει αρνηθεί η ΝΔ στο παρελθόν - και τούμπαλιν».
Κατά τον κο Βορίδη, η Βουλή θα πρέπει να υιοθετεί αυστηρή ερμηνεία των υφιστάμενων συνταγματικών και νομικών διατάξεων σχετικά με την ευθύνη των υπουργών - ότι δεν χρειάζονται καν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθεί η ποινική δίωξη, αλλ' ότι θα πρέπει να αποκλείεται η πολιτική δίωξη υπό τον μανδύα της ποινικής. «Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πολιτική δίωξη, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να στερεί από τον υπουργό το δικαίωμα να έχει τον φυσικό του δικαστή».
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, έκρινε πως τα σκάνδαλα τρέφονται από την φιλομονοπωλιακή πολιτική που προωθεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και χρησιμοποιούνται και από τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο ελαχιστοποιούνται οι διαφορές τους σε βασικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Από κει και πέρα, «ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, κανείς λόγος παραπομπής και πως διυλίζουμε τον κώνωπα. Δεν είναι όμως όλα καθαρά. Από την διύλιση παραμένει κάποιο ίζημα. Και η εξέταση από το Δικαστικό Συμβούλιο, μπορεί να το διερευνήσει».
Σκάνδαλα πάντως, σύμφωνα με τον κο Χαλβατζή, είναι και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ακύρωση των εργατικών κατακτήσεων, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής που «πουλήθηκε λιγότερο από όσα διαπραγματεύονταν για την αγορά του ποδοσφαιριστή Κακά?"
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «δεν επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να κινηθεί αμερόληπτα. Επιχειρεί να κομματικοποιήσει και να ποινικοποιήσει μια υπόθεση που δεν έχει καμιά σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτά. Η κυβέρνηση βιάζει τη συνείδηση των βουλευτών της, λέγοντας πως «ή θα δώσουν λευκή ψήφο, ή πάμε σε εκλογές». Είναι αυτό ψήφος κατά συνείδηση;"
«Ζούμε την αποθέωση του πολιτικού παραλογισμού και υποκρισίας» παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος. «Ένα ολόκληρο σύστημα έχει υποταχθεί στις ορέξεις ενός μόνου ανθρώπου, ενός μόνου μάρτυρα, του κου Μανούση, πίσω από τον οποίον στοιχήθηκε η αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος αυτός, από τη διαδικασία προέκυψε πως είναι ψεύδορκος, ψευδομάρτυς και πως διέπραξε απάτη ενώπιον του δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας ένα πλαστό και ανύπαρκτο έγγραφο».
«Δεν φταίνε οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών. Το πολιτικό σύστημα φταίει. Αν στην Επιτροπή, η πλειοψηφία δεν προσπαθούσε να καλύψει τους υπουργούς της και η αντιπολίτευση να τους καταδικάσει πάση θυσία... Τώρα, είναι ώρα ευθύνης για όλους» σημείωσε ο κος Αποστολάκος.
Αλαβάνος: «Είμαστε ένα περίεργο δικαστήριο»
Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης στην πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση.
Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, η ποινική δίωξη του κ. Παυλίδη είναι η μια πλευρά της συζήτησης καθώς από την άλλη αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα, στην ακτοπλοΐα.
Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει στις άγονες γραμμές με τις μίζες και τα λαδώματα τύπου Μανούση».
Ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο, η Βουλή να γίνεται δικαστήριο και πρόσθεσε ότι «το όλο πρόβλημα ξεκινάει από την απαράδεκτη σχετική διάταξη του συντάγματος για την οποία έχουν απόλυτη ευθύνη τα δύο μεγάλα κόμματα που την στήριξαν».
«Η λύση είναι η Βουλή να έχει μόνο ρόλο για δίωξη πρώην ή νυν υπουργού, όχι να είναι κατηγορούσα Βουλή. Είμαστε ένα περίεργο δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα γίνουν δικαστές. Τι δικαστήριο είναι αυτό;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
«Υπάρχει λύση. Από τη στιγμή που έρχεται στη Βουλή ο φάκελος αυτομάτως δεν θα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος, αλλά θα παραπέμπουμε. Η Βουλή και η πολιτική ζωή θα μπορεί έτσι να απαλλαγεί. Θα είμαστε Βουλή νομοθετική, ελεγκτική και όχι ψευδοδικαστήριο. Θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσουν τα κόμματα την ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επί 20 χρόνια ο τόπος ταλανίζεται από σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο Κοσκωτά, του ΟΤΕ, της Siemens, του Βατοπαιδίου, του χρηματιστηρίου και της ακτοπλοΐας.
«Απευθύνομαι στους οπαδούς της ΝΔ και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η μοίρα. Μπορούμε να την αλλάξουμε αν έχουμε ριζικές αλλαγές σε αυτά που επιβάλανε τα δύο κόμματα» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.
Καρατζαφέρης: «Είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα»
«Εδώ και 8 μήνες συζητάμε για σκάνδαλα και μόνο για σκάνδαλα. 8 χαμένοι μήνες για να δείξουμε ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα. Πείτε μια εβδομάδα χωρίς μια τέτοια συζήτηση. Καιρός να τελειώσουμε μ' αυτήν την υπόθεση» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Τι θα πούμε στο φτωχό και τον άνεργο; Ότι τα παίρνουν οι υπουργοί και συ κάτσε στη γωνία; Το ίδιο κάνει κι αυτός: Εκεί έχετε καταντήσει τη χώρα, ή είναι ψέματα; Εμείς στέλνουμε πελατεία στα Εξάρχεια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για να προτρέψει στη συνέχεια την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή, ώστε να εξεταστούν όλες οι επίμαχες υποθέσεις:
«Κρατείστε ανοιχτή τη Βουλή να στείλουμε όλες τις υποθέσεις και μάλιστα με πρωτοβουλία δική σας. Τι θα πάθει δηλαδή η κυβέρνηση αν αναζητήσει ο κος Παυλίδης το δίκαιό του στον φυσικό δικαστή; Το Βατοπέδιο, η Siemens, όπου τουλάχιστον ακούγονται ονόματα και από δω κι από κει; Δεν υπάρχει πράξη του διοικητού της ΔΕΗ που να μην έχει τον εισαγγελέα. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κόμματα ο ΟΠΑΠ, να δίνει εκατομμύρια σ' ένα κόμμα και να λέτε «δεν το ξέρουμε». Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, δέκα χρόνια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σας καταγγέλλει ότι κλέβει ο νομάρχης, ότι τα πιάνει - και λέτε «να πας στον εισαγγελέα», αυτά που έλεγε ο Σημίτης και ανατριχιάζαμε. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο. Η παράταξη είναι δυο κόμματα πλέον. Καταλάβετέ το!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συνέχισε:
« Όταν έρχεται ο Σκοπιανός και λέει «κόψε το λαιμό σου εγώ θα μπω στο ΝΑΤΟ», όταν αναδεικνύει ο Αμερικανός την Τουρκία ως τη μεγάλη δύναμη της περιοχής, όταν η Ε.Ε. μας τραβάει τη γλώσσα - εμείς σ' όλον αυτό τον περίγυρο χάνουμε βουλευτοώρες, για το αν ο Παυλίδης θα πάει στον φυσικό του δικαστή. Γιατί και ο ίδιος θα πρέπει να το επιθυμεί».
«Τέλη, σε όλη σου τη ζωή θα σ' ακολουθεί αν δεν υπάρξει σήμερα παραπομπή» ανέφερε απευθυνόμενος στον εγκαλούμενο πρώην υπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Παυλόπουλος: «Ώρα περιορισμένης ευθύνης»
«Δεν φταίει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και η ευθύνη που δεν αναλαμβάνεται» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «ανευθυνότητα και υποκρισία» καθώς - όπως είπε - ήταν εκείνο που πρότεινε τις διατάξεις αυτές, δεν έθιξε με κανένα τρόπο το θέμα πρόσφατα, παρά στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αυτομόλησε από τη Βουλή.
Παρεμβαίνοντας «από θεσμικό καθήκον», όπως είπε, στην συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, να προβληματιστεί το Σώμα «γιατί φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμε εαυτούς και αλλήλους;» κι όχι «να ρίχνουμε το βάρος αλλού».
Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως την αποστολή που το Σύνταγμα ορθώς ανέθεσε στους βουλευτές του, που ανέλαβαν έργο δικαστή στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όχι μόνον δεν την έφεραν σε πέρας, όχι μόνον δεν είχαν την γενναιότητα να την εφαρμόσουν, αλλά καταστρατήγησαν την μυστικότητα της διαδικασίας, παραβίασαν κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής, χρησιμοποίησαν τους θεσμούς για να υπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα, επιδίδονταν από την πρώτη ημέρα των εργασιών σε διαρροές προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σε διαστρέβλωση, έβγαλαν συμπέρασμα από την πρώτη ημέρα και απόφαση. «Μου θύμισε την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με την διαστρέβλωση και τους ψευδομάρτυρες» ανέφερε.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου με τίτλο «ώρα ευθύνης» τονίζοντας πως ενώ απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει με μυστικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφαίνεται πως πρέπει να παραπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης. «Ώρα περιορισμένης ευθύνης», σχολίασε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ενώ έφτασε στην Δικαιοσύνη, ξαφνικά άρχισε η προσπάθεια παρέμβασης. Το ΠΑΣΟΚ απαιτούσε να έρθει στη Βουλή κι όταν ο ανακριτής την έστειλε, μετά άσκησε κριτική πώς την έστειλε. «Αυτό δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη, την κρίνει κατά πως το συμφέρει. Δικαιοσύνη αλά καρτ».
«Εμείς αποφασίσαμε την διεύρυνση του κατηγορητηρίου; Εμείς δημιουργήσαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως σήμερα οι θεσμοί λειτουργούν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν γι αυτό έρχονται όλα στο φως, ενώ πρόσθεσε πως στις άγονες γραμμές επί των ημερών της ΝΔ υπάρχει πλήρης διαφάνεια. «Που βρίσκονται οι υποθέσεις του χρηματιστηρίου, του Κτηματολογίου, πότε ξεκίνησε το Βατοπαίδι, το ομόλογο Δρυ; Γιατί υπήρξε συγκάλυψη» απηύθυνε το ερώτημα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απολογηθεί.
Παυλίδης: « Είμαι έτοιμος για όλα. Σας ζητώ μόνο Δικαιοσύνη»
"Ψηφίστε ότι θέλετε. Είμαι έτοιμος για όλα. Σας ζητώ μόνο Δικαιοσύνη». Με τη φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, «έκλεισε» τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αμέσως μετά θα ελάμβανε απόφαση, με μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ή μη δίωξης, κατά του ιδίου ως προς την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. «Δικαιοσύνη κ.κ. συνάδελφοι. Το δίκιο του πολίτη. Τίποτε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.
Αναφερόμενος, δε, στο πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής επισήμανε ότι δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, αλλά ούτε καν αμυδρές υπόνοιες τελέσεως του αδικήματος. Όσο για τις πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν συμφωνεί ο ένας με τον άλλο. Έχουμε τέσσερις διαφορετικές τοποθετήσεις. Από κει και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματα σας» είπε ο κ. Παυλίδης. Τη στιγμή μάλιστα που ήχησε το κουδούνι για το τέλος του χρόνου της ομιλία του είπε: «Τα μαζεύω. Δεν θέλω να κλαίγομαι. Ως εδώ. Αποφασίστε ότι νομίζετε. Αλλά (ούτε) στον εχθρό μου δεν εύχομαι να περάσει αυτό που πέρασα εγώ». (Και όπως) εύχονται στην Κάρπαθο, «μην κακό να σ' εύρει», δηλαδή να μη σε βρει τέτοιο κακό. Ούτε στον Μανούση, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.
Βενιζέλος: «Πρέπει να γίνουν εκλογές»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, όχι λόγω της υπόθεσης Παυλίδη αλλά γιατί η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα πλήρες οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και χρειάζεται νέα αφετηρία και λύτρωση, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, υποστήριξε ότι το θέμα Παυλίδη είναι αμιγώς δικαστικό και πρέπει να κριθεί κατά συνείδηση από τους βουλευτές.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται πίσω από την υπόθεση Παυλίδη, υπεκφεύγει για να κερδίσει λίγο παραταξιακό χρόνο που είναι σε βάρος του εθνικού χρόνου. Ο κ. Καραμανλής επιλέγει την τεχνική της τεχνητής λεύκανσης της υπόθεσης λες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λύση, θα αποφύγουμε τις διπλές εκλογές. Και τι θα αλλάξει; Τι κερδίζει με την επιλογή του; Οι βουλευτές του υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μέσα στην Ολομέλεια; Έχουν συνείδηση η όχι;» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ο κ Βενιζέλος τους κάλεσε να μην λειτουργήσουν «με τόσο απροκάλυπτα, μικροκομματικά κριτήρια», αλλά «να ψηφίσουν με πραγματική συνείδηση και να αφήσουν κατά μέρος ένα κακώς νοούμενο κομματικό πατριωτισμό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment