Sunday, May 31, 2009

Business | 30.05.2009

Russian funds save German jobs in Opel deal ahead of elections

German Chancellor Angela Merkel has called the deal to save car manufacturer Opel a "test for trans-Atlantic relations." Berlin and Washington seem to have passed it - but with Moscow seizing a lead role in the takeover.

Following the announcement of the deal between Opel and Canadian-Austrian car parts maker Magna, Merkel said she had spoken with US President Barack Obama on Friday and that they had agreed to do "everything they could to find a positive solution to a complex situation."

With Magna pledging to keep all four German Opel factories open, it appears that Merkel has found the positive solution she was looking for - although some may find it almost as complex as the problem it tries to solve. The agreement includes a 1.5-billion-euro ($2.1-billion) bridge loan from the German government aimed at preventing Opel itself from going bust before Magna can make its financing available.

Magna's bid, meanwhile, is to be bankrolled by Russia's state-owned Russian Sberbank, which will consequently gain a 35-percent stake in Opel. And Berlin will provide 4.5 billion euros in loan guarantees for Magna and Sberbank. All of this is meant to help Opel gain autonomy from its beleaguered parent company GM.

Breaking new ground with new money

Piles of dollarsBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Money talks in an election year

The investment of so much Russian capital - Magna plans to put in 700 million euros - into a German company is an unprecedented move. According to Hans-Henning Schroeder of the German Institute for International and Security Affairs, the financial deal can be attributed to an upcoming general election in Germany this fall.

"Opel is certainly a strategic enterprise, but it is only one of four German automakers and is neither the biggest nor the most important," Schroeder said. "The most important thing as elections approach is the jobs, and if Sberbank is ready to inject the money, one is inclined to accept."

It has not, however, always been so. As a matter of fact, Germany has something of a reputation for being suspicious of foreign investors. Since 2008, the government has even had the power to veto the purchase of stakes in German companies of 25 percent or higher if the funds are linked to foreign governments.

Strictly business

A GAZ car driving down a street in RussiaBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Russia's GAZ cars need a helping hand themsevlesBut Andrew Wilson of the European Council of Foreign Relations says the situation is a fundamentally different one when jobs are dangling in the balance so close to national elections. "Money doesn't smell at election time," he said.

And the deal is not strictly an act of benevolence on the part of Sberbank either. Moscow is keen to protect Russian car manufacturers from foreign competition and already has plans for a tie-in between Opel and its ailing domestic carmaker, GAZ.

tkw/dpa/AFP

Editor: Toma Tasovac/dw

Χωρίς νόημα η συζήτηση για τη «μετακαραμανλική» εποχή, λέει ο Αντ.Σαμαράς

«Bλαβερή και παράλογη»

Κανένα νόημα δεν έχει η συζήτηση για τη λεγόμενη «μετακαραμανλική» εποχή, δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού Αντ.Σαμαράς, δίνοντας τη δική του απάντηση στα όσα γράφτηκαν μετά την ομιλία του ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μια συζήτηση που δεν έχει νόημα. Όπως έχουν δείξει όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις, τον Κώστα Καραμανλή τον θέλει ηγέτη της η μεγάλη πλειονότητα της παράταξης, ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που έχανε σε εθνικές εκλογές.

» Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για την 'αποχώρηση' ενός πολιτικού ηγέτη που είναι μόλις 53 ετών σήμερα, που είναι εξαιρετικά αγαπητός στην παράταξή του και εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη την κοινωνία. Αυτό δεν είναι μόνο βλαβερό. Είναι και παράλογο.»

Σχετικά με την πρόσφατη ομιλία του ενώπιον 70 βουλευτών της ΝΔ, ο ίδιος δηλώνει ότι επρόκειτο για μία από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς το Ινστιτούτο Καραμανλή και χαρακτηρίζει άχαρο να αποκαλείται μια τέτοια εκδήλωση «δελφινομαχία».

Σε ερώτηση ποιους εννοεί όταν λέει ότι «κάποιοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο Καραμανλής θα είναι και τρίτη φορά πρωθυπουργός» ο κ. Σαμαράς απαντά ότι εννοεί όλους όσοι προεξοφλούν ότι θα φύγει σύντομα, συμπληρώνοντας ότι αυτοί «αυτονόητα» βρίσκονται εκτός ΝΔ.

Τέλος δηλώνει αισιόδοξος για την επίδοση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενώ για το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», τονίζει ότι πρόκειται για αναχρονιστική εμμονή. TA NEA

Επιτυχής η διάσκεψη για το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού στην Ουάσιγκτον


28-05-2009

Διάσξεψη

Η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και για τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που έγινε φέτος για 25η κατά σειρά χρονιά στην Ουάσιγκτον, έδωσε την δυνατότητα να προβληθούν οι απόψεις που έχει η ομογένεια για τα θέματα αυτά, σε 33 σημαντικά μέλη της Αμερικανικής Βουλής και σε τουλάχιστον 10 ηγετικά στελέχη της Αμερικανικής Γερουσίας.

Πολλοί νομοθέτες όχι μόνον συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της κοινότητας αλλά πήρανε επίσης μέρος στην ομογενειακή διάσκεψη η οποία και τους τίμησε για τα όσα έχουνε κάνει για την Ελλάδα και την Κύπρο.Μεταξύ των τιμηθέντων ήτανε 4 μέλη της Γερουσίας, περιλαμβανομένου του Arlen Specter από την Πενσυλβανία.

Arlen Specter
Arlen Specter
Ο κύριος Specter, που πρόσφατα μεταπήδησε από το Ρεπουμπλικανικό στο Δημοκρατικό Κόμμα, ήτανε έκδηλα συγκινημένος από την τιμή που του έγινε. Όπως είπε: «Υποβάλω κάθε χρόνο το ψήφισμα για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το κάνω με χαρά γιατί είμαι θαυμαστής της Ελληνικής κληρονομιάς.Ένα από τα πρώτα μαθήματα φιλοσοφίας που πήρα στο κολέγιο, με εξοικείωσε με το έργο του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης δημοκρατίας. Με χαρά επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Πιστώσεων, έχω συμβάλει στην προώθηση θεμάτων Ελληνικού ενδιαφέροντος και της στενής διμερούς συνεργασίας μας. Με πολύ μεγάλη χαρά λοιπόν αποδέχομαι τώρα και το βραβείο σας».

Barbara Boxer
Barbara Boxer
Άλλος νομοθέτης που τιμήθηκε ήταν ηΔημοκρατική Γερουσιαστής Barbara Boxer από την Καλιφόρνια, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι καλές σχέσεις μας πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες επί κυβέρνησης Obama. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρέσβης μας στην Αθήνα, «υπάρχει νέο ενδιαφέρον από μέρους ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα πάνω σε νέα θέματα περιφερειακής και διεθνούς σπουδαιότητας, όπως η ασφάλεια των γραμμών ναυσιπλοΐας». Συνεργαζόμαστε λοιπόν με την Ελλάδα για να κάνουμε τον πλανήτη μας ασφαλέστερο. Είμαι επίσης βεβαία πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει μεγάλη Αμερικανική υποστήριξη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διενεργεί για το μέλλον της. Σας υπόσχομαι ότι θα υποστηρίξω την προσπάθεια αυτή 100%».

Bob Menendez
Bob Menendez
Η 25η Διάσκεψη για το Κυπριακό και για τα Θέματα του Ελληνισμού τίμησε επίσης τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Bob Menendez από την Νέα Υερσέη ο οποίος, μετά την αποχώρηση του ομογενή Paul Sarbanes από την πολιτική ζωή, έχει γίνει ένας από τους κύριους εισηγητές Ελληνικών θεμάτων στο πανίσχυρο νομοθετικό σώμα στο οποίο υπηρετεί. Το πάθος του για την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται ξεκάθαρα στα λόγια του.Κατά την αποδοχή του βραβείου που του έδωσε η διάσκεψη, ο Γερουσιαστής Menendez τόνισε: «Προσωπικά δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τύχει πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας ως ηγέτης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο. Προτίθεμαι επίσης να συνεχίσω τον αγώνα έως ότου επέλθει ειρήνη, δικαιοσύνη και επανένωση στην Κύπρο, έως ότου δούμε την τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο. Είμαι προσηλωμένος στους στόχους αυτούς. Στην προσπάθεια για την επίτευξή τους σας προσφέρω την φιλία μου και την ισχύ του αξιώματός μου».

Richard Durbin
Richard Durbin
Το βραβείο Παρασκευαΐδη 2009 επιδόθηκε στον υπαρχηγό της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Richard Durbin από την πολιτεία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, το Illinois, ο οποίος εξήρε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα κι υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την διαμόρφωση μιας στενής και παραγωγικής σχέσης ανάμεσα σε αυτήν και την νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Ο κύριος Durbin είπε συγκεκριμένα: «Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι από τις καλύτερες. Το λέω αυτό όχι μόνο εδώ μέσα αλλά επίσης το διακηρύσσω στο Σικάγο και όπου αλλού βρεθώ. Η κοινότητά σας, κι αναφέρω ειδικότερα σήμερα τους Ελληνοκύπριους, έχετε κάνει μια εξαίρετη προσφορά στην ζωή των ΗΠΑ. Μας δώσατε τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίχτηκε η δημοκρατία μας, τρέφετε μεγάλη αγάπη για την χώρα της καταγωγής σας και παράλληλα είστε υποδειγματικοί Αμερικανοί. Αποτελείτε τμήμα του μέλλοντός μας. Θέλω η νέα κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά μαζί σας. Θέλω να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα έρθει επιτέλους στην Κύπρο, ότι θα φύγουν τα ξένα στρατεύματα από εκεί και ότι θα επιλύσουμε ειρηνικά όλες τις δυσκολίες».

Niki Tsongas
Niki Tsongas
Στην διάσκεψη πήρανε μέρος όλοι και οι επτά Ελληνικής καταγωγής Αμερικανικοί Βουλευτές, περιλαμβανομένης της Niki Tsongas, από την Μασαχουσέτη, πού δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής: «Τώρα που έχουμε νέα κυβέρνηση και πολλά νέα μέλη στο Κογκρέσο, η διάσκεψη αυτή φέρνει όλα τα ομογενειακά θέματα στο προσκήνιο και ζητά από εμάς στην νομοθετική εξουσία να τα εξετάσουμε και ναδούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω ότι στην μεταβατική αυτή περίοδο που περνάμε έχει τεράστια σημασία που γίνεται μια τέτοια διάσκεψη».

Dina Titus
Dina Titus
Άλλο μέλος του Κογκρέσου με το οποίο μιλήσαμε σε ένα διάλειμμα της διάσκεψης είναι η ομογενής βουλευτής Dina Titus από την Νεβάδα. «Χαίρομαι που τόσοι Έλληνες από όλη την Αμερική και το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να στείλουν το μήνυμα ότι 25 χρόνια είναι αρκετά. Τα θέματά μας χρειάζεται να διευθετηθούν τώρα. Είμαι αισιόδοξη. Έχουμε υποβάλει μερικά νομοσχέδια και ψηφίσματα για το Κυπριακό για το Πατριαρχείο και για το θέμα της ονομασίας. Ευελπιστώ ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο φετινό Κογκρέσο».

Η ομογενειακή διάσκεψη τίμησε τέλος την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton για την υποστήριξη που έχει προσφέρει σε θέματα του Ελληνισμού. Την τελετή της απονομής του βραβείου αυτού καλύπτουμε εκτενώς σε ξέχωρο ρεπορτάζ μας.

Η διάσκεψη άφησε ικανοποιημένους δύο από τους κύριους διοργανωτές της, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Peter Papanicolaou και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Philip Christopher.

Peter Papanicolaou
Peter Papanicolaou
Π. Παπανικολάου: «Πραγματικά το φετινό συνέδριο ήτανε ένα από τα πιο επιτυχημένα. Είχαμε μία πολύ καλή συμμετοχή συνέδρων από όλους τους σημαντικούς οργανισμούς εδώ στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε σχεδόν με όλους τους Αμερικανούς εκλεγμένους αντιπροσώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας που ασχολούνται με τα θέματα τα δικά μας, όπως την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Κατανομής Εξωτερικής βοήθειας.Η ανταλλαγή απόψεων νομίζω ότι ήτανε πολύ καλή και χρήσιμη και βεβαίως η συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Clinton ήταν αυτή που επισφράγισε την επιτυχία αυτού του συνεδρίου».

Philip Christopher
Philip Christopher
Φ. Κρίστοφερ: «Νομίζω ότι το μήνυμα έχει περάσει. Ότι πιστεύουμε πως αυτή η κυβέρνηση εκλέχτηκε με κάποιες υποσχέσεις, κάποιες υποσχέσεις όσον αφορά τα ιδανικά της Αμερικανικής δημοκρατίας, και πιστεύω ότι αυτά τα ιδανικά πάνω στα οποία στηριζόμαστε, θα φέρουν τελικά ελευθερία στην Κύπρο και θα δικαιώσουν και τα άλλα Ελληνικά θέματα, όπως το Πατριαρχείο, η θρησκευτική ελευθερία του και το Μακεδονικό θέμα».

Την ίδια επιθυμία διατύπωσαν όλοι όσοι πήραν μέρος στην διάσκεψη, Έλληνες και Αμερικανοί. Ευχήθηκαν να διευθετηθεί κάθε πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και η επόμενη διάσκεψη της ομογένειας να γίνει του χρόνου σε μια ενοποιημένη και ειρηνική Κύπρο.VOA

Israel Begins its Biggest Civil Defense Drill


31 May 2009

Israel is holding the biggest civil-defense drill in its history.

Amid growing tensions with Iran, Israel is training soldiers, emergency crews, and civilians for the possibility of all-out war. Major Chezi Deutch is an officer in Israel's Home Front Command.

"It is part of the overall plan to increase preparedness and readiness in the country, dealing with civil defense and with emergencies in the civilian population," Deutch said.

The scenarios include massive missile attacks possibly with chemical or biological weapons.

"What we are expecting, what we would like to see is to have the population act as they would in time of a real crisis," Deutch said.

The crisis Israel fears is a massive rocket and missile barrage on all fronts: from Iran in the East, to Syria and Lebanese Hezbollah guerrillas in the North, to the Palestinian militant group Hamas on Israel's southern border in the Gaza Strip.

That could happen if Israel carries out its threat to launch a pre-emptive strike on Iran's nuclear facilities. With the Iranian president threatening to wipe the Jewish state "off the map," Israel has warned time and again that it will not allow Iran to acquire nuclear weapons. And the civil-defense drill seems to be a clear message to Teheran that the military option remains on the table. voa

Διαστάσεις | 31.05.2009

H αντιπολίτευση στη Γεωργία ζητά κατανόηση από τη Δύση

Η τελευταία κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στη Γεωργία έληξε με συμπλοκές με την αστυνομία και συλλήψεις. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Σαακασβίλι μέχρι την «αλλαγή».

Εννέα μήνες μετά τον τερματισμό της σύρραξης στον Καύκασο στην αποσχισθείσα πλέον από τη Γεωργία, Νότια Οσετία διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές. Την ώρα που τα τέσσερα κόμματα ερίζουν για τη διασπάθιση της αναπτυξιακής βοήθειας από τη Ρωσία, στην ίδια τη Γεωργία υπήρξαν ταραχές αυτή την εβδομάδα με αποκορύφωμα συμπλοκές και διαδηλωτών και αστυνομίας στο περιθώριο ανοιχτής συναυλίας την περασμένη Παρασκευή. Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της βουλής της Γεωργίας με σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Μιχαήλ Σακασβίλι.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος της Γεωργίας στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης Απόφαση για δράση κατά των διαδηλωτών

Για τα επεισόδια που ακολούθησαν η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη σε διαδηλωτές, που όπως λέει επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με γκλοπς και μαχαίρια. Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης, λέει η αρχηγός της αντιπολίτευσης Νίνο Μπουρτσανάντσε. "Μισή ώρα πριν τα επεισόδια δέχτηκα ένα τηλεφώνημα. Μου είπαν για σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο αποφασίστηκε να αναληφθεί και πάλι δράση κατά των διαδηλωτών. Θυμίζω ότι υπήρξαν και πριν από ένα μήνα επιθέσεις κατά διαδηλωτών, με την εντολή: ξυλοκοπήστε τους μέχρι να μείνουν ανάπηροι", λέει η αρχηγός της γεωργιανής αντιπολίτευσης.

Οι αστυνομικοί δεν φορούσαν στολές

Στην αρχή η Νίνο Μπουρτσανάντσε πίστεψε ότι θα κυλήσουν όλα ειρηνικά, στη συναυλία στην πλατεία μπροστά στο κοινοβούλιο άλλωστε είχαν συγκεντρωθεί πολλές γυναίκες με παιδιά που τραγουδούσαν και χόρευαν. Η πραγματική διαδήλωση είχε προ πολλού τερματιστεί. Λίγο αργότερα όμως η αρχηγός της αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για σοβαρά επεισόδια. Βίντεο του αντικυβερνητικού καναλιού 'Μαέστρο' δείχνει συμπλοκές με κλομπ και πέτρες. Δείχνει επίσης ότι κανένας από τους υποτιθέμενους άντρες της αστυνομίας δεν φορούσε στολή ή κάποιο διακριτικό. Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την "αλλαγή" "Αναλύσαμε για αρκετές ώρες το βίντεο" λέει ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. " Διακρίναμε μεταξύ άλλων και έναν γιατρό. Τί δουλειά είχε αυτός με τους άντρες των ειδικών δυνάμεων, μένει να ξεκαθαριστεί. Θα δώσουμε το υλικό στο υπουργείο Εσωτερικών και θα ζητήσουμε να γίνει έρευνα".

Η χρονιά της «αλλαγής»

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να εξωθήσει την κατάσταση στα άκρα. Δηλώνει δε άκρως απογοητευμένη που στη Δύση η αντιπολίτευση παρουσιάζεται ως ακραία ριζοσπαστική κίνηση. "Εδώ και δύο μήνες υπάρχουν κινητοποιήσεις. Δεν έσπασε ούτε ένα τζάμι. Δεν παραβιάσαμε ούτε μία φορά το νόμο. Δεν ζητούμε από τη Δύση να αναμειχθεί στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αλλά λίγο περισσότερο κατανόηση θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν, γιατί ο Σαακασβίλι, που καταπατά κάθε δυτική αξία, είναι καλύτερος από όλους τους άλλους."

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Το 2009, λέει ένα στέλεχός της, θα είναι η χρονιά της αλλαγής στη Γεωργία. Το ότι αυτό θα συμβεί θεωρείται σίγουρο. Εκείνο που ελπίζουν είναι να συμβεί με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο.

Christina Nagel / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Το θέμα της ημέρας | 31.05.2009

Το ντιμπέιτ των ευρωεκλογών

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές. Στο μικρόφωνο της Deutsche Welle οι επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρ. Κοινοβουλίου καταθέτουν τις θέσεις τους για την αυριανή Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί και πάλι την πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δηλώνει ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Κεντροδεξιάς, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιόζεφ Ντολ. Και υπόσχεται οικονομικά μέτρα, αλλά και πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της κρίσης.«Πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δηλώνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική δέσμευση των 27 κρατών- μελών, αλλά και σταθερή νομισματική πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τις πρώτες οδηγίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τώρα χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

«Πρέπει να διεκδικήσουμε την κοινωνική Ευρώπη»

Προεκλογικός αγώνας με πολλά χρώματα, αλλά χωρίς παλμόBildunterschrift: Προεκλογικός αγώνας με πολλά χρώματα, αλλά χωρίς παλμόΣε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η οικονομική κρίση. Ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους ψηφοφόρους σε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Μία εξήγηση από τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα: «΄Εχουμε μεγάλη ιστορική εμπειρία και ξέρουμε ότι μία κοινωνική κρίση δεν οδηγεί πάντα προς τα αριστερά. Μερικές φορές μας πηγαίνει πολύ δεξιά και δυστυχώς μία τέτοια ευκαιρία είχε εκμεταλλευθεί και ο φασισμός. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι σοσιαλδημοκράτες είναι να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμά τους. Πρέπει να διεκδικήσουμε την κοινωνική Ευρώπη, αλλά πρέπει και να πείσουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές»

Ο Χάνες Σβόμποντα υποστηρίζει ότι, οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναδείξουν ένα ακόμα ισχυρό χαρτί τους, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. «Δεν φτάνει μία εκλογική αναμέτρηση κάθε πέντε χρόνια» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Deutsche Welle. «Πρέπει να εντείνουμε τη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, να προτείνουμε ακόμη και δημοψηφίσματα. Να επιδιώξουμε μία συμμετοχή του πολίτη που δεν μπλοκάρει, αλλά αντιθέτως γίνεται καταλύτης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις»

Ευτυχώς, υπάρχουν τα πλακάτ στους δρόμουςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ευτυχώς, υπάρχουν τα πλακάτ στους δρόμουςΟ επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς Γιόζεφ Ντολ υποστηρίζει πάντως ότι η παράταξή του και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν έναν κοινό αντίπαλο στις ευρωεκλογές και διευκρινίζει:«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κερδίσουν από την αβεβαιότητα της κρίσης. Τί κάνουν σήμερα όλοι αυτοί για την Ευρώπη; ΄Ερχονται για 5 χρόνια στο Κοινοβούλιο, πληρώνονται αδρά και δεν συμμετέχουν καν στις επιτροπές, όπου γίνεται η βασική νομοθετική εργασία»

Σε άνοδο των ποσοστών του ελπίζει και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ντέϊβιντ Γουώτσον. Πιστεύει ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν συγκινούνται ούτε από τα μεγάλα κόμματα, ούτε από τις μεγάλες υποσχέσεις. Και απορρίπτει κατηγορηματικά το στερεότυπο ότι η φιλελεύθερη οικονομία ευθύνεται για την οικονομική κρίση

«Αν διαβάσετε τον ΄Ανταμ Σμιθ, τον Τζων Στιούαρτ Μιλλ ή οποιονδήποτε άλλον από τους κλασικούς του φιλελευθερισμού θα δείτε: ο φιλελευθερισμός πάντα έλεγε ότι η αγορά είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά έλεγε επίσης ότι η αγορά μπορεί και να αποτύχει. Και τότε χρειάζεται κρατική παρέμβαση, για την παραγωγή των κοινωνικών ή περιβαλλοντικών αγαθών, τα οποία η αγορά δεν μπορεί ή δεν θέλει να παραγάγει...», καταλήγει ο κ. Γουώτσον.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Crime | 30.05.2009

G8 ministers push for tighter anti-crime measures

Interior ministers from the Group of Eight (G8) countries adopted on Saturday a series of proposals aimed at combating international terrorism, sea piracy, organized crime, drug cartels and illegal immigration.

In a statement following the talks near Rome, the ministers said that despite some successes, terrorism was still one of the most serious threats to international security.

An Osama bin Laden sticker on a jacketBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ministers fear that recruitment among terrorist groups is on the rise

"The counter-terrorism cooperation between G8 nations is essential," stressed the joint statement by the justice chiefs of Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan, Russia and the United States.

G8 justice and interior ministers called for closer monitoring of terrorist groups and the channels they use to spread extremism.

The ministers had been meeting in Rome for two days of talks in which they pledged to help strengthen the criminal justice systems in poor regions affected by piracy, such as east Africa.

An agreement was reached to work toward a legal framework for the trial of Somali pirates, which would include cooperation between countries that arrest the pirates and those with more developed judiciaries which would be able to prosecute them.

Countries agree to fight crime together

Spanish police confiscate material after a raid on a mafia gangBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Mafia operations around Europe will be hit hardest

Other participants at the summit, which was being held under strict security at a police training school, included the EU Justice, Freedom and Security Commissioner, Jacques Barrot, and officials from Interpol and the UN Office on Drugs and Crime.

A "critical tool" in fighting criminal syndicates is the confiscation of their financial and other material assets, officials said in a final declaration at the end of their two-day meeting in Rome.

Recent United Nations studies suggest that the current global economic crisis provides criminal syndicates opportunities to flourish by investing money - obtained through drug dealing and arms smuggling - into legitimate business operations.

Tackling the threat of cyber-crime

A woman looks through a pile of cdsBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Cyber-crime, including child pornography, was also the ministers' agenda

Reaffirming their commitment to the "G8 Wanted Child Sex Offenders" website, participants said consideration would also be given to creating a "blacklist" of internet sites containing child pornography.

Other forms of "cyber-crime," including "identity theft" as practiced by criminals infiltrating social networking sites such as Facebook, were also mentioned.

"To cope with such threats, we believe that it is essential to improve collaboration between (internet) service providers and law enforcement to track online activity during an investigation," the declaration said.

The ministers' declaration is set to be presented at the main leaders' summit of the G8 scheduled to take place from July 8-10 in L'Aquila, Italy.

mrm/tkw/dpa/AP/AFP

Editor: Toma Tasovac

dw
Έκθεση στην Βιέννη αφιερωμένη στον Όμηρο
Posted on: 05/29/09 04:22 PM Posted by: SEIRIOS737

news.gif





Έκθεση στην Βιέννη αφιερωμένη στον Όμηρο


ANT1

Στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Όμηρο, «το μεγαλύτερο ποιητή όλων των αιώνων», είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Το φαινόμενο Όμηρος σε παπύρους, χειρόγραφα και έντυπα», που εγκαινίασε το βράδυ της Τετάρτης στο ξακουστό Μουσείο Παπύρων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ, στη Βιέννη, ο υπουργός Επιστημών και Έρευνας της Αυστρίας, Γιοχάνες Χαν.

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης, που διαρκεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010, ήταν ο αντιδήμαρχος Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιχ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, πρέσβεις άλλων χωρών, πολλοί εκπρόσωποι των Γραμμάτων και Τεχνών και άλλοι 400 προσκεκλημένοι.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μέσα από τους θησαυρούς της Συλλογής Παπύρων και της Συλλογής Χειρογράφων και Παλαιών Εντύπων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης με ποια μορφή άντεξαν το πέρασμα του χρόνου των πολλών αιώνων τα μεγαλύτερα έπη που γράφηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια», των οποίων η πρώτη καταγραφή τοποθετείται στον 7ο π.Χ. αιώνα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εκατοντάδων εκθεμάτων της έκθεσης για τον Όμηρο στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, που μετά την Οξφόρδη διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή παπύρων στον κόσμο, συγκεντρώνουν οι πάπυροι με τις αρχαιότερες αντιγραφές της Ιλιάδας και Οδύσσειας, που ανάγονται στον 3ο π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την Αίγυπτο.

Για την ιδέα και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μεγάλης αυτής έκθεσης, μίλησε στο χαιρετισμό της η γενική διευθύντρια της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ, ενώ στον Όμηρο, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα, αναφέρθηκε στην ομιλία της η διευθύντρια της Συλλογής Παπύρων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βιέννης, Κορνέλια Ρέμερ, η οποία είχε την επιμέλεια της έκθεσης.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση των επών του Ομήρου, με τα οποία, όπως τόνισε, αρχίζει η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, έκανε στην πανηγυρική του ομιλία ο διάσημος Αυστριακός συγγραφέας, Μίχαελ Κέλμαγιερ, ο οποίος είναι γνωστός στο γερμανόφωνο χώρο και από τη σειρά των εκπομπών του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία για την Ελληνική Μυθολογία.

Στη σπουδαιότητα της έκθεσης και στη σημασία των θησαυρών σε παπύρους της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, κάνοντας τα εγκαίνιά της, ο Αυστριακός υπουργός Επιστημών και Έρευνας, Γιοχάνες Χαν.

Η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώθηκε από παρουσίαση μουσικών έργων μεγάλων κλασικών συνθετών, στα οποία υπάρχουν στίχοι των επών του Ομήρου, από τη μουσική ορχήστρα της Φλωρεντίας «Μούζικα Ριτσερτσάτα», η οποία παρουσίασε στο Ναό Μινορίτεν στο κέντρο της Βιέννης ένα διευρυμένο μουσικό πρόγραμμα με θέμα τη «Διαχρονικότητα του Ομήρου στη μουσική παλιών εποχών», στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αυστρο-Ελληνική Εταιρεία».
πηγή omogenia.com.

Saturday, May 30, 2009

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ

Στο τέμενος ως ειρηνοποιός

Ως υποψήφιος, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα επιχειρούσε μια κίνηση συμφιλίωσης με τον αραβικό κόσμο δίνοντας μια βαρυσήμαντη ομιλία από μια ισλαμική πρωτεύουσα. Ετσι ο λόγος του Ομπάμα, στις 4 Ιουνίου στο Κάιρο αναμένεται να αντηχήσει στους δρόμους της Βηρυτού, της Δαμασκού, της Τεχεράνης και της Βαγδάτης.

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ, ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ... Ευκαιρία να δείξει ότι ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ έδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στον Λευκό Οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το Ισραήλ «έχει υποχρέωση» να σταματήσει τους εποικισμούς και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν την αντι-ισραηλινή βία. Δήλωσε ακόμα πεπεισμένος ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον του μια λύση δύο κρατών, καθώς και ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής ΑραΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ, ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ... Ευκαιρία να δείξει ότι ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ έδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στον Λευκό Οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το Ισραήλ «έχει υποχρέωση» να σταματήσει τους εποικισμούς και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν την αντι-ισραηλινή βία. Δήλωσε ακόμα πεπεισμένος ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον του μια λύση δύο κρατών, καθώς και ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής ΑραΗ ομιλία έχει προγραμματιστεί να δοθεί στο ηλικίας χιλίων ετών τέμενος Al-Azhar, ένα ιστορικό σουνιτικό ίδρυμα με μεγάλη επιρροή και προσφορά στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτή η συμβολική τοποθεσία επιλέχτηκε γιατί εκτιμάται ότι θα βοηθήσει επικοινωνιακά τους στόχους του Ομπάμα να προβάλει ότι οι ΗΠΑ σέβονται την ισλαμική κουλτούρα -ένα σημείο που, αν πειστικά γίνει, θα μπορέσει να αποδυναμώσει τους υποστηρικτές της άποψης ότι οι ΗΠΑ είναι εχθρός του Ισλάμ, ενώ θα βοηθήσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που νιώθουν να απειλούνται άμεσα από ισλαμικές οργανώσεις.

Με το βλέμμα στον Λίβανο

Το πιο άμεσο ακροατήριο για την ομιλία της 4ης Ιουνίου θα βρίσκεται στον γειτονικό Λίβανο, όπου οι γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τρεις ημέρες αργότερα, θα αποτελέσουν ένα κρας-τεστ για την επιρροή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη χώρα. Σε περίπτωση που αποτύχει στον στόχο της η Χεζμπολάχ, να ελέγξει δηλαδή την πολιτική ζωή της χώρας, η Ουάσιγκτον υπολογίζει ότι Τεχεράνη και Δαμασκός θα είναι ευκολότερο να αποδεχθούν την έκκληση διαλόγου που έχει απευθύνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει τοποθετήσει τη «θρυμματισμένη ειρήνη» στη Μέση Ανατολή σε πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής, αλλά έχει βρει στο πρόσωπο του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έναν δύστροπο συνομιλητή. Το πιο μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα δεχθεί να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο αρνήθηκε να αναγνωρίσει μέρος των δεσμεύσεων των προκατόχων του, αλλά και να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει ο εποικισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η στάση του όμως εκτιμάται ότι μπορεί να ωφελήσει και τον ίδιον και τον Αμερικανό ηγέτη: στον μεν Νετανιάχου να δοθούν σοβαρές εγγυήσεις ότι θα μπλοκαριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στον δε Ομπάμα να αυξήσει τη φήμη του ως ειρηνοποιός που είναι διατεθειμένος να πιέσει αποτελεσματικά το Ισραήλ προς μια βιώσιμη λύση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και κυρίως διπλωμάτες που υπηρετούν στη Μέση Ανατολή επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα να χαμηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών σχετικά με τις φήμες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να αποκαλύψει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο, ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης. Αντιθέτως, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη ότι η επίσκεψη Ομπάμα έχει ως στόχο να μεταφέρει ένα συνολικότερο μήνυμα στον αραβικό κόσμο και οποιαδήποτε ολοκληρωμένη ειρηνευτική πρωτοβουλία μετατίθεται προς το τέλος του καλοκαιριού. Ενώ η ομιλία του στις 4 Ιουνίου -βασικά σημεία της οποίας δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί- αναμένεται να αγγίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν ότι μια ειρηνευτική πρόταση σ' αυτή τη φάση από τη νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον θα ήταν μάλλον πρόωρη, αφού ο Ομπάμα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Ρόμπερτ Σάτλοφ, επικεφαλής του Institute for Near East Policy στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε πρόσφατα ότι θα ήταν τεράστιο λάθος αν ο Ομπάμα στις 4 Ιουνίου στο Κάιρο επιχειρήσει να επικεντρωθεί μόνο στην αραβο-ισραηλινή διένεξη όταν η κυρίαρχη επιδίωξή του είναι να κτίσει γέφυρες με τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο. Είναι ωμή αλήθεια ότι το στάτους κβο της Μέσης Ανατολής άλλαξε από την εποχή της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Η δίψα του Ιράν να αποκτήσει περισσότερη επιρροή απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και αποτελεί κόκκινη γραμμή για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Στο τραπέζι Ισραήλ - Παλαιστίνη

Γι' αυτό και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως μια κίνηση να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, επαναφέρει στις συνομιλίες που έχει στο παρασκήνιο την πρόταση που κατέθεσε η Σαουδική Αραβία το 2002. Η πρόταση προέβλεπε ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ και την ταυτόχρονη αναγνώρισή του απ' όλες τις αραβικές χώρες, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν το 1967,τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αραβες διπλωμάτες που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον ανέφεραν πρόσφατα ότι πήραν το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο ότι επιθυμεί οι Αραβες να προσφέρουν ανταλλάγματα στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο που εκπροσωπεί 22 χώρες να «τροποποιήσει» την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας γιατί θεωρείται ότι είναι η πιο «εύπεπτη» βάση διαπραγμάτευσης πάνω στην οποία μπορεί να συναινέσει το Ισραήλ.*

ENET
Το βλέμμα στο Bορρά
Ο πάγος λιώνει, το ενδιαφέρον ζεσταίνεται για το αέριο της Αρκτικής

ΑΠΕ
To αμερικανικό υποβρύχιο USS Annapolis αναδύεται μέσα από τον αρκτικό πάγο
Νέα Yόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το ένα τρίτο των αποθεμάτων φυσικού αερίου που απομένει να ανακαλυφθoύν σε όλο τον κόσμο βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, δείχνει η ποσοτική ανάλυση Αμερικανικής υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κοιτασμάτων ανήκει στη Ρωσία, ωστόσο πολλές ακόμα χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον τώρα που οι πάγοι λιώνουν.

Η μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο Science δεν εξετάζει το κατά πόσο είναι δυνατό να ανακτηθεί το φυσικό αέριο της περιοχής, ούτε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Δείχνει όμως ότι στο μέλλον, «η εξέχουσα θέση του ρωσικού στρατηγικού ελέγχου, ειδικά στα αποθέματα φυσικού αερίου, είναι πιθανό να ενισχυθεί και να επεκταθεί», όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Γκότιερ της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS), επικεφαλής της διεθνούς μελέτης. Η έρευνά του εκτιμά επίσης ότι η Αρκτική ίσως κρύβει το 3 έως 4 τοις εκατό των κοιτασμάτων πετρελαίου που απομένει να ανακαλυφθούν στον κόσμο.

Διένεξη

Όπως επισημαίνει το Nature.com, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αερίου της Αρκτικής βρίσκονται έξω από τις ακτές, αλλά εντός των ορίων των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων, οπότε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν είναι αμφισβητήσιμο.

Ωστόσο ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα κοιτάσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διενέξεις μεταξύ κρατών, τώρα που η κλιματική αλλαγή ανοίγει το δρόμο προς το Bορρά.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία ήδη διεκδικούν περιοχές της Αρκτικής βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, η οποία παραχωρεί στις κυβερνήσεις μια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης έως τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές.

Ειδικά η Ρωσία, σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, έστειλε το 2007 δύο υποβρύχια στο Βόρειο Πόλο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι η υποβρύχια οροσειρά που διασχίζει την περιοχή είναι φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα δύο τρίτα του ανεξερεύνητου αερίου της Αρκτικής εντοπίζονται σε τέσσερις μόνο περιοχές: Τη Νότια Θάλασσα Κάρα, τη Βόρεια και Νότια Λεκάνη του Μπάρεντς και την Πλατφόρμα της Αλάσκας.

Πλουσιότερη από όλες φαίνεται ότι είναι η Νότια Θάλασσα Κάρα έξω από τη Σιβηρία, όπου κρύβεται το 39% των άγνωστων ως σήμερα κοιτασμάτων της Αρκτικής.

Η Αλάσκα είναι πάντως πλουσιότερη όσον αφορά το πετρέλαιο, καθώς εκτιμάται ότι κρύβει 22 έως 256 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο σήμερα είναι περίπου 30 δισ. βαρέλια το χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

Η Ευρώπη Σήμερα | 29.05.2009 Πόσο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο

Έρευνα γερμανικού Ινστιτούτου για το ευρωπαϊκο κοινωνικό μοντέλο κατατάσσει την Σουηδία στην πρώτη θέση, τη Γερμανία στη 19η και την Ελλάδα στην 27η, δηλαδή στην τελευταία θέση.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε συγκριτική έρευνα που εξετάζει ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο, το κοινωνικό προφίλ των κρατών - μελών της ΕΕ. Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Berlinpolis. Στην κλίμακα ταξινόμησης της έρευνας η Σουηδία κατέχει την 1η θέση, η Κύπρος την 8η, η Γερμανία τη 19η και η Ελλάδα την 27η και τελευταία θέση.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το κοινωνικό προφίλ μιας χώρας καθορίζεται από την κατανομή των εισοδημάτων, την κοινωνική προστασία, τις ευκαιρίες για την ένταξη στην αγορά εργασία, τις ευκαιρίες στη μόρφωση και εκπαίδευση, την ισότητα των δύο φύλων και τη σχέση των γενεών.

Αυτούς τους δείκτες εξέτασε και το βερολινέζικο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Berlinpolis με στοιχεία που προέρχονται από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, χαμηλές επενδύσεις στην παιδεία

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η ένταξη των πολιτών στην αγορά εργασίας είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχή άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Με ένα συνολικό ποσοστό ανεργίας 8,3% και 22,9% στους νέους ως το 24ο έτος της ηλικίας τους η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κλίμακας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ποσοστό απασχολουμένων: Μόλις το 61,4% στην Ελλάδα, ενώ στην Δανία, πρώτη στην συγκεκριμένη κατάταξη, οι απασχολούμενοι αποτελούν 77,1% του πληθυσμού.

Οι συνισταμένες αυτές είναι όμως καθοριστικής σημασίας και επιδρούν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Berlinpolis, Daniel Dettling, διότι «εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας είναι χαμηλοί, τότε και οι επενδύσεις για την παιδεία και για τα μέτρα ένταξης στην αγορά εργασίας θα είναι χαμηλές. Δηλαδή η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος, επειδή έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό ποσοστό απασχόλησης. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας ενός μεγαλύτερου αριθμού ατόμων απ’ ότι σήμερα. Εάν η Ελλάδα κάνει σε αυτόν τον τομέα προόδους, τότε θα βελτιώσει συνολικά και τη θέση της.»

Ανασταλτικός παράγοντας τα συνδικάτα;

Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες, Εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις τα συνδικάτα;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις τα συνδικάτα; υποστηρίζει ο κ. Dettling, είναι τα ελληνικά συνδικάτα τα οποία εμποδίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί «Δεν αποτελούν θετική, δημιουργική δύναμη, αλλά ανασταλτική δύναμη που εμποδίζει μεταρρυθμίσεις που αφορούν πχ. την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης και την συνταξιοδότηση. Είναι πια γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής συνεχώς αυξάνεται... επομένως οι συνταξιοδοτήσεις στα 60-61 όπως στην Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν μέλλον. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τη βοήθεια και την προώθηση των συνδικάτων.»

Μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει όμως να γίνουν μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, η οποία κατέχει στην έρευνα μόλις την 19η θέση.

Στην κορυφή της κλίμακας ταξινόμησης βρίσκονται ως συνήθως οι σκανδιναβικές χώρες Σουηδία, Δανία και Φινλανδία που φαίνεται να εκπροσωπούν το πρότυπο ενός επιτυχούς ευρωπαϊκού μοντέλου, παρότι οι φόροι σε αυτές τις χώρες είναι οι πιο υψηλοί στην Ευρώπη και εξίσου υψηλός ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Όπως εξηγεί όμως ο Daniel Dettling, το δημόσιο στις σκανδιναβικές χώρες δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί π.χ. τα ρουσφέτια των κομμάτων. Εκεί ο δημόσιος τομέας έχει στόχους και λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τα ελλείμματα στο κοινωνικό μοντέλο προκαλούν ρωγμές στη δημοκρατία

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μια επιτυχής, κοινωνική πολιτική, συμπεραίνει η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνον για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον διεθνή στίβο αλλά και για την διασφάλιση της εσωτερικής κοινωνικής γαλήνης και της πολιτικής τάξης.

Μέχρι σήμερα υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Berlinpolis: «Η διαφορά μεταξύ Αμερικής - Ασίας από τη μια και της Ευρώπης από την άλλη είναι το υψηλό, κοινωνικό επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει όμως να τα διασφαλίζει αυτά μακροπρόθεσμα, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο θα χάνει όλο και περισσότερο τη νομιμοποίηση του στην κοινή αντίληψη των Ευρωπαίων πολιτών και συνεπώς και η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Επακόλουθα αυτής της εξέλιξης θα ήταν κοινωνικές αναταραχές, λαϊκιστικά κινήματα και πιθανώς δικτατορικά συστήματα».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

DW
Έδωσαν τα χέρια
Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Opel από την καναδική Magna

ΑΠΕ
Το σήμα της Οpel δίπλα στη σημαία της GM
Βερολίνο
Τελευταία ενημέρωση 17:45
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Καταρχήν συμφωνία» για την απόκτηση της Opel από τη Magna (29/5/2009)

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων, η καναδική Magna κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Opel με στόχο τη διάσωση του ομίλου της GM στην Ευρώπη.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, και τη χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η Magna θα αποκτήσει το 20% και η ρωσική Sberbank το 35%, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία τους να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η GM θα διατηρήσει το 35% (η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δολάριο) και το εναπομείνον 10% θα πάει στους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Magna -όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων- σκοπεύει να διατηρήσει τα τέσσερα εργοστάσια της Opel στην Γερμανία.

Η Opel απασχολεί 25.000 άτομα στη Γερμανία. Η ίδια η καναδική εταιρεία έχει πει ότι θα κόψει 2.600 θέσεις εργασίας, ωστόσο Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι περικοπές θα φθάσουν στις 7.500 με 8.500 σε όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της απόφασης είναι ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ: «να είστε σίγουροι ότι δεν πήραμε εύκολα αυτήν την απόφαση» εξήγησε.

Αντίθετη γνώμη είχε, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Καρλ-Τεοντόρ τσου Γκίντενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι η πτώχευση θα ήταν η καλύτερη λύση, αν και μία τέτοια επιλογή θα είχε αρκετούς κινδύνους.

Τη συμφωνία χαιρέτησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι στην Opel δόθηκαν προοπτικές για το μέλλον. Η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία απομακρύνθηκαν
τα εμπόδια που υπήαρχαν για τη συμφωνία.

«Μίλησα στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρόεδρο χθες και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτή συνομιλία, ξεκάθαρα, επηρέασε χθες βραδυ τις διαπραγματεύσεις» είπε.

Ο πρόεδρος της GΜ Europe Καρλ-Πέτερ Φόρστερ τόνισε πως η Opel σώθηκε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Magna Ζίγκφριντ Βολφ επισήμανε πως η εταιρεία του θα έχει συνομιλίες με όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχουν εργοστάσια της Opel και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν τρόποι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ζώντας στη Γερμανία | 29.05.2009

Οι Γερμανοί μεταναστεύουν στην Αυστραλία

Σήμερα δεν υπάρχει νέο κύμα μετανάστευσης, αλλά πολλοί Γερμανοί στα πλαίσια της επιχειρησιακής δραστηριότητας των εργοδοτών τους, κυρίως κατασκευαστικών ή χημικών ομίλων, μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο.

Για πολλούς Γερμανούς η Αυστραλία δεν είναι πλέον μόνον προσφιλής τόπος διακοπών, αλλά και τόπος εργασίας. Η Μελβούρνη, η Αδελαΐδα και η Μπρίζμπεϊν ήταν και είναι τα κέντρα της γερμανικής μετανάστευσης.

Ειδικά στην Μπρίζμπεϊν, στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, μετακόμισαν τελευταία πολλοί Γερμανοί πολιτικοί μηχανικοί, εξειδικευμένοι εργάτες και τεχνικοί για να εργαστούν στο τεράστιο τούνελ που θα συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης . Πρόκειται για ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχει με κεφάλαια και τεχνογνωσία η γερμανική εταιρεία Theiss, θυγατρική της Hochtief.

Περιζήτητοι οι μηχανικοί και οι χημικοί

Ο Κρίστιαν Κάντερ εργάζεται στην κατασκευή του μεγαλύτερου τούνελ της ΑυστραλίαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Κρίστιαν Κάντερ εργάζεται στην κατασκευή του μεγαλύτερου τούνελ της ΑυστραλίαςΟ 28χρονος Κρίστιαν Κάντερ, πολιτικός μηχανικός, και η γυναίκα του Σάντρα, χημικός, είναι δύο από τους Γερμανούς που εργάζονται σε αυτό το φιλόδοξο έργο.

Ο αποχωρισμός από τους δικούς τους στην αρχή φάνηκε εύκολος, αλλά όπως λέει ο Κρίστιαν Κάντερ: «Μέχρι την ημέρα που φεύγαμε με το αεροπλάνο δεν το σκέφθηκα καθόλου, ήταν σαν να πηγαίναμε διακοπές. Την ημέρα που πετούσαμε όμως, τότε διαπιστώσαμε ότι φεύγουμε. Ασφαλώς για 5 ή 6 χρόνια, αλλά τότε το συνειδητοποιήσαμε. Από την άλλη πλευρά, η σημερινή τεχνολογία με τα e-mail, το φθηνό τηλέφωνο και το ίντερνετ μειώνει κάπως τις αποστάσεις. Εξάλλου τα Χριστούγεννα ήταν οι γονείς μας εδώ. Σημαντικό είναι ότι η δουλειά μου εδώ με ικανοποιεί, ότι αισθανόμαστε και οι δυο μας άνετα και πως εδώ έχουμε πολύ φως, ήλιο και αυτό μας αποζημιώνει.»

Η καθημερινότητα τους αποζημιώνει όσον αφορά την δουλειά τους και τις καιρικές συνθήκες, αλλά υπάρχουν και πράγματα που στην Αυστραλία θεωρούνται αυτονόητα, αλλά όχι και στη Γερμανία, όπως π.χ. οι κατσαρίδες. Η Σάντρα Κάντερ επισκέφθηκε 50 σπίτια για να βρει τελικά κάποιο που «έχει μεν κατσαρίδες, αλλά μόνον το καλοκαίρι με τη μεγάλη ζέστη». Και οι δύο ωστόσο υποστηρίζουν ότι πρώτη φορά κατάλαβαν τι σημασία έχει να βρεις ένα σπίτι που «σου ταιριάζει» και τόνισαν ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ξενιτιά».

Στην Μπρίζμπεϊν είναι οι πιο παλιοί σύλλογοι Γερμανών μεταναστών

Η BASF, ο μεγαλύτερος χημικός όμιλος του κόσμου δραστηριοποιείται και στην ΑυστραλίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η BASF, ο μεγαλύτερος χημικός όμιλος του κόσμου δραστηριοποιείται και στην ΑυστραλίαΣτην Μπρίζμπεϊν οι πρώτοι γερμανικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα. Έτσι υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι, που θεωρούνται γερμανικοί, αλλά ουδείς μιλά πια γερμανικά. Στην περίοδο του 1990 – 2006 δημιουργήθηκαν όμως και νέοι γερμανικοί σύλλογοι.

Το ζεύγος Κάντερ, που βρίσκεται στην Αυστραλία από το Νοέμβριο του 2008, βρήκε στην πόλη που ζει όχι μόνον πολλούς Γερμανούς και γερμανικούς συλλόγους, αλλά και πολλούς ξένους μηχανικούς και τεχνικούς που σπούδασαν στη Γερμανία και τώρα εργάζονται στην Αυστραλία.

Ο χημικός Μάιτ Μέχιτς, συνάδελφος του Κρίστιαν από τη Βοσνία, υποστηρίζει ότι οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν τους Γερμανούς από την προφορά τους και την εργατικότητά τους: «η μοναδική διαφορά που διαπιστώνουν οι Αυστραλοί είναι η προφορά, αν και όλοι οι Γερμανοί μιλούν καλά αγγλικά. Όσον αφορά τη δουλειά εκτιμούν ότι είναι συνεργάσιμοι, συνεννοήσιμοι και κυρίως μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην εργατικότητά τους.»

Σαν το Κρίστιαν Κάντερ και τη γυναίκα του ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία χιλιάδες Γερμανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και Ομοσπονδία Γερμανικών Συλλόγων με την επωνυμία Brücke, δηλαδή Γέφυρα, που περιλαμβάνει 38 περιφερειακές οργανώσεις και λέσχες από ολόκληρη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά το 1954 εγκατέλειψαν τη χώρα τόσοι πολλοί Γερμανοί (155.300, 2006) μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, στην Αυστρία, στη Δανία και τη μακρινή Αυστραλία.

Leipert/Παπαναγιώτου

υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Friday, May 29, 2009

Analysis: Can Obama deliver on the Middle East?

Palestinian President Mahmoud Abbas and US President Barack Obama in the Oval Office at the White House in Washington DC (28 May 2009)
President Obama has been reaching out to all sides in the Middle East conflict

By Jonathan Marcus
BBC diplomatic correspondent

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has a problem.

Something has changed in Washington. This new US President, Barack Obama, is unlike any that an Israeli leader has faced before.

Certainly he shares Washington's traditional concerns for Israel's security. But his election victory marked a defeat for the neo-conservative Right and the Christian fundamentalists, the ideological camps that have provided the backbone of uncritical support for Israel over recent years.

Mr Obama's popularity extends to America's influential Jewish community - an overwhelming majority of whom voted for him.

The change in mood also extends to Capitol Hill where, when Mr Netanyahu visited Washington, he was left in no doubt that the president's approach is supported by many of Israel's longstanding friends in Congress.

The message has been repeated again and again; no settlement building - period

We already know a good deal about Mr Obama's approach to the Middle East, and we will know a good deal more after his keynote speech due in Cairo in early June.

For a start he has decided to grapple with the Israel-Palestinian issue from the outset of his presidency.

He has appointed a foreign policy team well versed in the intricacies of the region, from Secretary of State Hillary Clinton herself, to his veteran peace envoy George Mitchell, and his National Security Adviser General James Jones.

Mr Obama also sees the problems of the region as interlinked. He wants to consolidate a broad Arab coalition against Iran even as he reaches out to Tehran.

To do this he believes that he needs progress on the Palestinian track.

This requires tangible changes on the West Bank to bolster the position of Palestinian President Mahmoud Abbas. This is why discussion has so quickly come to focus on one crucial issue - Israeli settlements.

'Natural growth'

The tone and content of the Obama administration's pronouncements on the settlement issue are clear and to the point.

WEST BANK SETTLEMENTS
Palestinians confront an Israeli soldier at a protest against the expansion of the Carmel settlement in the West Bank town of Hebron (26 April 2009)
Construction of settlements began in 1967, shortly after the Six Day War
Some 280,000 Israelis now live in the 121 officially-recognised settlements in the West Bank
A further 190,000 Israelis live in settlements in Palestinian East Jerusalem
The largest West Bank settlement is Maale Adumim, where more than 30,000 people were living in 2005
There are 102 unauthorised outposts which are not officially sanctioned by Israel
Source: Peace Now

The US wants a halt to settlement building. Now.

Mr Netanyahu seems to have at least half got the message.

He is trying to devise some sort of compromise whereby Israel will remove outposts seen as illegal even under Israeli law, but will continue to build in existing settlements to cope with what Israeli spokesmen call their "natural growth".

But this "natural growth" argument is not getting any traction in Washington.

The message has been repeated again and again; no settlement building - period.

Mr Netanyahu may well argue that he is constrained by his highly conservative cabinet, but that argument too is unlikely to carry any weight with Mr Obama.

What is clear, though, is that Mr Netanyahu has little room to manoeuvre.

One issue dominates his thinking - not the Palestinians but the potential nuclear threat from Iran.

Iranian threat

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem (14 May 2009)
Mr Netanyahu believes the threat from Iran is imminent

It is impossible to overemphasise the hold this issue has on the Israeli political leadership of all parties.

Iran is seen as presenting an existential threat to the Jewish state.

Mr Netanyahu's greatest priority is to maintain good relations with Mr Obama in order to face up to the Iranian threat when the moment of crisis comes.

And make no mistake, Mr Netanyahu believes that the crisis will come on his watch.

So Mr Netanyahu certainly has a problem. But many other factors are in play too and there is much that we still do not know about Mr Obama's approach to the region.

On the Palestinian front, how far will he push Mr Abbas to form a unity government? In the absence of such unity, will America simply ignore the situation in the Hamas-controlled Gaza strip?

And what about the Syrian track? Mr Obama is being very cautious about engagement with Damascus, but might this provide an option on which Israel and the US can agree, especially if the Palestinian track falters?

Some of this may become clear after the president's Cairo speech. He wants Israel to make concessions. But he also wants the Arab world as a whole to begin to shift its stance towards Israel.

It is a hugely ambitious approach. Many hardened pundits remain sceptical.

Does Mr Obama have the staying power and will he continue to have the diplomatic capital to invest in this issue? Those are two of the biggest questions of all.

bbc