Friday, April 24, 2009

Tι γραφει ο ξενος Tυπος/kathimerini

DER STANDARD

Εχουν λόγο να επιχαίρουν

Εκείνοι που αντιμετώπισαν εξαρχής με σκεπτικισμό τον Ομπάμα, τώρα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Εντάξει, εντάξει. Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε καταγγελία των μεθόδων βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους και μάλιστα ανακοίνωσε τον τερματισμό τους και μαζί τους το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Oμως, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διστάζει να τελειώσει μια και καλή με τις πρακτικές του προκατόχου του. Δεν σκέπτεται να στραφεί εναντίον των βασανιστών της CIA, αντιθέτως δεσμεύτηκε ότι θα τους προστατεύσει. «Είναι καιρός για περισυλλογή κι όχι για αντίποινα», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα. Λάθος. Δεν είναι καιρός για εκδικητικές πράξεις, είναι καιρός για ανακρίσεις. Για να ερευνηθεί κατά πόσον οι σημερινοί νόμοι που απαγορεύουν τα βασανιστήρια παραβιάστηκαν, κάτι που θα αφορούσε βεβαίως την παραβίαση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να θυμάται τις δικές του προεκλογικές κουβέντες, όταν έλεγε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Τα περί βασανιστηρίων ήταν γνωστά στην αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά οι πάντες είχαν κρυφτεί πίσω από το σλόγκαν της κυβέρνησης Μπους: «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας».

LE MONDE

Tα πράγματα αλλάζουν

Eξουσία, ασφάλεια, αξιοπιστία: το κοκτέιλ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Με αυτό πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία, με αυτό εξελέγη. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν και το φόβο κοινωνικών αναταραχών εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας να μεγαλώνει, αλλά και με το ενδεχόμενο να υπάρξει σαφής ψήφος διαμαρτυρίας, ο κ. Σαρκοζί ετοιμάζεται να απλώσει στο τραπέζι το μενού που εκείνος έχει επιλέξει. Προ διημέρου, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τις συμμορίες, τις παρεισφρήσεις στα σχολεία, την τακτική της κουκούλας στις διαδηλώσεις και εξέφρασε την επιθυμία να δραστηριοποιηθεί περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κακοποιά στοιχεία. Και για να γίνει σαφέστερος, επανέφερε το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ευθύνης των δικαστών. «Εγώ είμαι προσωπικά υπεύθυνος, ο επίτροπος είναι υπεύθυνος, ο δάσκαλος είναι υπεύθυνος, ο δικαστής είναι υπεύθυνος», δήλωσε υπογραμμίζοντας με τον τρόπο του ότι οι δικαστές δεν είναι αρκετά υπεύθυνοι, άρα κάποιος πρέπει να τους το υπενθυμίσει. Από προχθές, η Γαλλία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη μ’ ένα πολιτικό κι ένα συνταγματικό ζήτημα και οι απαντήσεις επείγουν.

DW

Παγκόσμιο μοντέλο

«Καταναλώστε γιατί χανόμαστε» είναι το φάρμακο κατά της κρίσης, αλλά το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης του μέλλοντος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή επάρκεια. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, προειδοποιούν ότι η σημερινή κρίση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην ανασφάλεια. Hδη σήμερα πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται χωρίς να έχουν στα χέρια τους ένα συμβόλαιο, χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και σύνταξης, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Αυτό έχει ως συνέπεια, πολλές φτωχές χώρες να έχουν μειωμένα φορολογικά έσοδα και να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κράτος πρόνοιας. Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον ζητεί ριζική αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, συνεκτιμώντας τους παράγοντες του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας. Εγχείρημα δύσκολο, δεδομένου ότι υπάρχει η σχετική προκατάληψη στον κόσμο ως προς την ανάληψη του ρίσκου κυρίως, ενώ πολλοί από εκείνους που κυριαρχούν στην τεχνολογία και στην παραγωγή δεν θέλουν να προωθήσουν μέτρα αλλαγής.

THE INDEPENDENT

Η χαμένη ανακύκλωση

Το θέμα της ανακύκλωσης απασχολεί πολύ τις βρετανικές αρχές. Το 5% του υλικού που στέλνεται για ανακύκλωση επιστρέφει σε γεωργικές δραστηριότητες. Πολλά δημοτικά συμβούλια απορρίπτουν πάνω από το 10% των αποβλήτων που στέλνονται για ανακύκλωση από τα νοικοκυριά και τα πετούν οπουδήποτε, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα. Η καταναλωτική οργάνωση Which ανακάλυψε ότι τη διετία 2007 και 2008 οι υπηρεσίες πολλών βρετανικών δήμων πέταξαν τουλάχιστον 229.400 τόνους σκουπιδιών που προορίζονταν για ανακύκλωση, είτε γιατί είχαν τοποθετηθεί σε λάθος κάδους είτε γιατί το υλικό είχε υποστεί ζημιές. Ο δήμος του Hertfordshire είχε τις χειρότερες επιδόσεις, απορρίπτοντας το 22% του ανακυκλώσιμου υλικού. Στην ίδια έρευνα της εταιρείας, η οποία επιδιώκει να κάνει γνωστές όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την ανακύκλωση, αποδεικνύεται ότι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί τουλάχιστον 12 εκατ. λίρες αν οι δήμοι και οι πολίτες ανακύκλωναν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία πάντως υποστηρίζει ότι τελικά μόλις το 5% του συνολικού υλικού που μένει για ανακύκλωση επιστρέφει στη γη.

1 comment:

  1. Οι πρόεδροι όταν εκλεγούν αντιμετωπίζοντες τα προβλήματα εντός και εκτός χώρας διαφοροποιούνται κατά τι από τις Εξαγγελίες τους. Τούτο είναι σύνηθες φαινόμενο.Ο Ομπάμα θα διαφοροποιηθεί, γιατί οι κανόνες της πολιτικής και τα γεγονότα θα τον φέρουν αντιμέτωπο με πραγματικότητες, που παρελκύουν απο τις βάσεις της πολιτικής του.Πιστεύεται όμως από την πλειοψηφία των Αμερικανών πως βαδίζει στο σωστό για την χώρα του δρόμο,το ίδιο πιστεύεται κι από άλλους.Ελπίζω οι πράξεις του να μη φέρουν δυσκολίες στην ζωή και τα σχέδια αγαστού συνεργασίας των Ευρωπαίων καιμάλιστα των μικρών της Ευρώπης.λορνιόν.

    ReplyDelete