Από το ΕΘΝΟΣ . Καίριο ήταν το πλήγμα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία και οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς και τραυματίες. Ολα δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 280 (ανάμεσά τους 16 παιδιά), ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.200, από τους οποίους 179 είναι σοβαρά και εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους.
Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς.
Οσο για τους αστέγους, οι συνάδελφοι από την Ιταλία μεταδίδουν ότι ανέρχονται σε 30.000 και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και πολλοί από αυτούς διαμένουν σε σκηνές. Σκηνές τρόμου έζησαν πολλοί Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη συγκεκριμένη ιταλική πόλη, αλλά τρομοκρατήθηκαν και πέρασαν πολύ δύσκολα και συμπατριώτες μας που βρέθηκαν εκεί είτε ως τουρίστες είτε για δουλειές τους.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα και φονικότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Ευρώπη και η πόλη Λ Ακουιλα, στην κεντρική Ιταλία, που ήταν και το επίκεντρο, ισοπεδώθηκε. Θα περάσει καιρός να συνέλθει ο κόσμος και να βρει η περιοχή τον κανονικό της ρυθμό. Η Ελλάδα, όπως συμβαίνει πάντοτε σ' αυτές τις περιπτώσεις, προσφέρθηκε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, δεδομένου ότι διαθέτουμε την ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής που είναι μία από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες στην Ευρώπη. Προσφέρθηκαν κι άλλες χώρες να βοηθήσουν, αλλά η ιταλική κυβέρνηση απάντησε ότι αν χρειαστεί θα ζητήσει τη βοήθειά τους. Οι ειδικοί λένε ότι τα 6,3 Ρίχτερ, αλλά και οι λίγο μικρότεροι σεισμοί που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες ισοπέδωσαν τα κτίρια επειδή ήταν παλαιά και φυσικά δεν είχαν χτισθεί με αντισεισμικούς κανονισμούς. Συνέβη δηλαδή αυτό που έπαθε και η Κεφαλονιά το 1953.
Σήμερα στη χώρα μας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα κτίρια γίνονται πάντα βάσει των αντισεισμικών κανονισμών κι αυτός είναι ο λόγος που οι καταστροφές και οι γενικότερες επιπτώσεις των σεισμών που γίνονται είναι μικρότερες. Αλλωστε, εμείς έχουμε ζήσει τόσους πολλούς σεισμούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας που μας έκαναν να διδαχθούμε πολλά και να μάθουμε πώς να προφυλασσόμαστε.
Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων, αν δηλαδή θα είναι πολλά ή λίγα, οφείλεται και σε πολλούς παράγοντες, όπως αν θα γίνει τη νύχτα, δηλαδή όταν όλοι κοιμούνται, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αρνητικότατες. Αν γίνει σεισμός την ημέρα θα είναι λιγότερες. Νομίζω ότι λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε κι όλοι πιστεύουμε ότι ζούμε σε σεισμογενή περιοχή, όπως και οι Ιταλοί. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το χτίσιμο των κτιρίων, τα οποία θα πρέπει να γίνονται με αντισεισμικούς κανονισμούς. Η πολιτεία και ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι λίαν αυστηρές στις προδιαγραφές. Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να είναι άτεγκτοι στις προδιαγραφές για να μη μετράμε νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές. Απαιτείται υπευθυνότητα και αυστηρότητα ώστε να μη θρηνούμε θύματα.
Ας αντλήσουμε συνεπώς τα σωστά διδάγματα και από τον σεισμό στην Ιταλία, για να πάρουμε μέτρα, να γίνει έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων και να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται από τον αντισεισμικό κανονισμό.
No comments:
Post a Comment