Thursday, April 9, 2009

Η Ευρώπη Σήμερα | 06.04.2009

Αποκωδικοποιώντας τα χρωμοσώματα για τη σύγχρονη εγκληματολογία

Νέες τεχνικές που ερευνώνται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του Ρότεντραμ ρίχνουν φως στη γονιδιακή "ανατομία" του ανθρώπου. Τα οφέλη αποκομίζουν οι διωκτικές αρχές και η ...αλήθεια.

Το λιμάνι του ΡότερνταμBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το λιμάνι του Ρότερνταμ Στο Ρότερνταμ, στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εράσμους της πόλης, εργάζεται ένας επιστήμονας που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στην εγκληματολογική έρευνα. Είναι ο καθηγητής Μάνφρεντ Κάιζερ, από το 2004 επικεφαλής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Μοριακής Βιολογίας.

Γονιδιακά αποτυπώματα στο χρωμόσωμα Υ…

Γονιδιακό υλικόBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Γονιδιακό υλικό Ο Γερμανός καθηγητής συνομιλεί με τον φοιτητή του, τον Αρβιν. Κρατά στο χέρι του ένα δοκιμαστικό σωλήνα με γονιδιακό υλικό. Είναι ένα ανδρικό χρωμόσωμα Υ που ο ΄Αρβιν προσπαθεί να αντιγράψει. Στα χρωμοσώματα αποτυπώνονται τα γονιδιακά μας χαρακτηριστικά. Το ανδρικό χρωμόσωμα είναι το Υ που «κανονικά» μεταφέρεται αμετάβλητο από τον πατέρα στο γιο. Ο καθηγητής Κάιζερ και ο Αρβιν ενδιαφέρονται κυρίως για το «κανονικά», γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες αλλαγές υπάρχουν. Ο Κάιζερ και ο φοιτητής του προσπαθούν να τις εντοπίσουν. Οι έρευνές τους χρησιμεύουν στην αστυνομία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και μάλιστα, όταν μετά από ένα βιασμό το κλασσικό γονιδιακό προφίλ του δράστη δεν διαφέρει καθαρά από αυτό του θύματος. Με βάση τα νέα δεδομένα αποκωδικοποιώντας το χρωμόσωμα Υ μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποιός είναι ο δράστης χωρίς να χρειάζεται γονιδιακός έλεγχος προσώπων από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.

…ακόμη και για το χρώμα των ματιών

Επιστημονικό εργαστήριοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Επιστημονικό εργαστήριο «Δεν ξέρω κανένα άλλο ινστιτούτο στον κόσμο, που να κάνει μια τόσο εφαρμοσμένη και θεμελιώδη έρευνα, όπως η δική μας», λέει ο Γερμανός καθηγητής. «Αυτό με ώθησε να έρθω στο Ρότερνταμ και να στήσω αυτό το ινστιτούτο». Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τον Μάνφρεντ Κάιζερ και τους 15 συνεργάτες του. Κύριο αντικείμενο της έρευνάς τους είναι να απομονώσουν από το γονίδιο «δείκτες» που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. «Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι το χρώμα ματιών, η ηλικία, το χρώμα μαλλιών, ακόμη και το χρώμα του δέρματος ή η γεωγραφική προέλευση», λέει. «Με αυτό ασχολούμεθα - προβλέπεται και από το σύνταγμα. Δηλαδή να ερευνήσουμε στο γονίδιο εξωτερικά χαρακτηριστικά, που να τα χρησιμοποιήσουμε ως δείκτες στην εγκληματολογία». Τέτοιες έρευνες απαγορεύονται στη Γερμανία για λόγους προστασίας δεδομένων. Παλαιότερα ίσχυε η ίδια απαγόρευση και στην Ολλανδία. Αλλά το 2003 ο συνταγματικός νομοθέτης «χαλάρωσε» τη νομοθεσία. Αφορμή ο βιασμός μιας 16χρονης μαθήτριας. Όλες οι υποψίες συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο ενός ασιάτη που ζούσε σε εστία για πρόσφυγες. Αλλά η ανάλυση του DNΑ, κάτι που τότε απαγορεύονταν, έδειξε ότι ο βιαστής ήταν με πολύ μεγάλη πιθανότητα δυτικοευρωπαίος.

Η διαχρονική αξία των δακτυλικών αποτυπωμάτων

Δακτυλικά αποτυπώματαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δακτυλικά αποτυπώματα Προς το παρόν οι έρευνες του Γερμανού καθηγητή προσανατολίζονται στο χρώμα του δέρματος. Μέχρι τώρα υπάρχει γονιδιακή αποκωδικοποίηση των κόκκινων μαλλιών, όχι όμως των μαύρων και των ξανθών. Σε ότι αφορά το χρώμα ματιών αποτελέσματα υπάρχουν. Πρόσφατα, η ομάδα του καθηγητή Κάιζερ παρουσίασε ένα ειδικό τεστ που με πιθανότητα 90% μπορεί να «διαβάσει», αν ο φερόμενος ως δράστης έχει μπλε ή καστανά μάτια. «Έλεγα πάντα ότι τα καλύτερα αποδεικτικά είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα γάντια», υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Κάιζερ. «Τα τελευταία 100 χρόνια γνωρίζουμε, και η γνώση χρησιμοποιείται και από την αστυνομία, ότι όταν κάποιος αγγίξει κάτι χωρίς γάντια, αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα, και αυτά χρησιμοποιεί η αστυνομία για να εντοπίσει τον δράστη. Ακόμη και μετά από έναν αιώνα το σύστημα των αποτυπωμάτων είναι από τα πιο επιτυχημένα για να συλληφθεί ο δράστης ανεξαρτήτως πόσοι άλλοι άνθρωποι άγγιξαν το αντικείμενο χωρίς να χρησιμοποιήσουν γάντια». Ακόμη και η γεωγραφική προέλευση μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία. Στο γονίδια είναι καταγεγραμμένο, αν κάποιος προέρχεται από την Ασία, τη βόρεια, τα νότια, τη δυτική ή την ανατολική Ευρώπη. Οι διαφορές είναι μηδαμινές, αλλά υπάρχουν. Οι νέες τεχνικές είναι ανοιχτές και σε άλλες χώρες που θα θελήσουν να τις εφαρμόσουν.

Kerstin Schweighöfer/Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

No comments:

Post a Comment