Friday, April 10, 2009

Θρήνος στη Λ' Ακουιλα
Βυθισμένη σε βαρύ πένθος η Ιταλία είπε το τελευταίο αντίο στους νεκρούς της
Η τελευταία πράξη στη Λ' Ακουιλα πέντε ημέρες μετά τα 6,3 Ρίχτερ...
Ρώμη
Τελευταία ενημέρωση 10/04/09 20:36
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Λ' Ακουιλα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι (10/4/2009)
Δείτε το βίντεο...
Με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη την Ιταλία, χιλιάδες άνθρωποι λύγισαν μπροστά στις μακρές σειρές από φέρετρα στο προαύλιο της στρατιωτικής ακαδημίας της Λ' Ακουιλα, όπου τελέστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών η κηδεία των τραγικών θυμάτων του σεισμού...

Συγγενείς και φίλοι κατέρρευσαν μπροστά στα 205 φέρετρα στο προαύλιο της στρατιωτικής ακαδημίας, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν στην ορεινή Λ' Ακουιλα της επαρχίας Αμπρούτσο.

Πάνω σε κάθε φέρετρο ένα μπουκέτο λουλούδια, το όνομα του νεκρού και φωτογραφίες. Λευκά τα φέρετρα των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια. Ήταν ακουμπισμένα πάνω από τα φέρετρα των γονιών τους. Κάποια είχαν πάνω τους ένα αγαπημένο παιχνίδι...

Η υπαίθρια νεκρώσιμος ακολουθία άρχισε με την ανάγνωση μηνύματος του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ', ο οποίος λόγω ημέρας ήταν απών.

«Το πνεύμα μου βρίσκεται κοντά σας» αναφέρει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καλεί τους Ιταλούς να διατηρήσουν το θάρρος και την ελπίδα τους σε αυτές τις δραματικές ώρες.

Ο ποντίφικας θα βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Λ' Ακουιλα μετά το Πάσχα.

Το Βατικανό επέτρεψε, κατ' εξαίρεση, να πραγματοποιηθεί κατά τη Μεγάλη Παρασκευή η νεκρώσιμος ακολουθία, της οποίας χοροστάτησε ο υπ' αριθμόν δύο του Βατικανού, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Τα θύματα του Αμπρούτσο «είναι νεκροί ολόκληρου του έθνους» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παρέστη μαζί με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας στη νεκρώσιμο ακολουθία.

Νωρίτερα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει μέτραγια τους σεισμόπληκτους.

«Αυτή η μέρα είναι πραγματικός Γολγοθάς για τον καθένα από εμάς» δήλωσε η πρόεδρος της επαρχίας Στεφανία Πετσοπάνε.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη την Ιταλία και την ώρα της ομαδικής κηδείας σταμάτησε κάθε δραστηριότητα. Τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά, οι τροχονόμοι δεν φορούσαν σήμερα τα φωτεινά τους τζάκετ...

Πέντε ημέρες μετά το σεισμό τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την έρευνες, μηδαμινές όμως είναι πλέον οι ελπίδες για επιζώντες.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Ιταλίας RAI, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας έχουν εντοπίσει επιζώντα στη Λ' Ακουιλα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια πολυκατοικίας στην περιοχή του δημοτικού πάρκου, πολύ κοντά στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς.

Οι διασώστες καταβάλλουν προσπάθειες για την ανεύρεσή του.

Τη νύχτα οι διασώστες ανέσυραν νεκρή μία 53χρονη γυναίκα και την έφηβη κόρη της.

Τα θύματα του καταστροφικού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ έχουν φθάσει πλέον τα 289, ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά. Ορισμένα από τα θύματα έχουν ήδη ταφεί σε ιδιωτικές τελετές.

Ο σεισμός προκάλεσε την καταστροφή περισσότερων από 10.000 κτιρίων, αφήνοντας 29.000 ανθρώπους δίχως στέγη να αναζητούν προσωρινό κατάλυμα στους 31 καταυλισμούς που έχουν στηθεί γύρω από τη Λ' Ακουιλα και σε ξενοδοχεία της Πεσκάρα που έχει μισθώσει η ιταλική κυβέρνηση.

Με κατάρρευση κινδυνεύει και η περίφημη βασιλική Σάντα Μαρία ντι Κολεμάτζο, αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό κόσμημα της Λ' Ακουιλα που υπέστη σοβαρότατες ζημιές στο σεισμό της Δευτέρας.

Μέσα στο κλίμα οδύνης οι διαρκείς μετασεισμοί συντηρούν το φόβο των Ιταλών. Η τελευταία μετασεισμική δόνηση ήταν 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και έγινε αισθητός ώς τη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για «συλλογικό έλεγχο συνείδησης», μία φράση που είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της Ιταλίας.

«Στην κατασκευή ενός σπιτιού εμπλέκονται πολλά άτομα, ο κατασκευαστής, ο επιθεωρητής [...] κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια. Ούτε αυτός που τα πουλά, ούτε αυτός που τα αγοράζει» δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η οργή για τα σπίτια που απλά κατέρρευσαν συνοδεύει την οδύνη στη Λ' Ακουιλα. «Υπάρχει μεγάλη λύπη σήμερα, αλλά και πολύ οργή» λέει ο 65χρονος Πιέρο Φάρο που είπε την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στη φίλη του Πάολα και το γιο της. «Το σπίτι τους απλώς γκρεμίστηκε. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί» δηλώνει...

Newsroom ΔΟΛ


1 comment:

  1. Θυμίζει, Κεφαλονιά-λιθόστρωτο Αργοστολιού- του 1953.λορνιόν.

    ReplyDelete