Friday, April 10, 2009

Επισκόπηση τύπου | 10.04.2009

Γαλλική σπεσιαλιτέ

Άρωμα σοσιαλισμού στη Γερμανία, η οικονομική κρίση και η εκκλησία, και απαγωγές διευθυντικών στελεχών στη Γαλλία, είναι τα θέματα που αναδεικνύει ο ευρωπαϊκός τύπος

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου αφιερώνει το σχόλιό της στο ρόλο της Εκκλησίας στην εποχή της οικονομικής κρίσης. "Η οικονομική κρίση οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους σε δεινή θέση. Απώλειες θέσεων εργασίας, απαλλοτριώσεις και χρεοκοπίες στις πλούσιες χώρες συνθέτουν ένα λιγότερο καταστροφικό σκηνικό από τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες. Για την εκκλησία αυτό σημαίνει ότι τα δεινά μπορούν να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια στην πίστη. Αλλά η κρίση είναι ύπουλη πρόκληση. Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι εκείνος αναλγητικού φαρμάκου, που μειώνει τον πόνο εκείνων που υπέστησαν υλικές ζημιές. Η Εκκλησία είναι εδώ ως πνευματικός ταγός. Και αυτός ο ρόλος της έλλειψε σαφώς την περασμένη χρονιά.

"Άρωμα σοσιαλισμού στη Γερμανία" επιγράφεται σχόλιο της αυστριακής φιλελεύθερης εφημερίδας Der Standard για τη σχεδιαζόμενη κρατικοποίηση της υπό κατάρρευση τράπεζας Hypo Real Estate: "Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1949 μία γερμανική κυβέρνηση δρομολογεί την κρατικοποίηση μιας τράπεζας. 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της DDR πνέει και πάλι ένας άνεμος σοσιαλισμού στη χώρα. Προς το παρόν η κρατικοποίηση είναι η μόνη λύση. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι το κράτος δεν μπορεί να διευθύνει εις το διηνεκές μια τράπεζα. Το κράτος δεν είναι επιτυχημένος τραπεζίτης και αυτό έχει αποδειχτεί στην περίπτωση των δημόσιων πιστωτικών ιδρυμάτων αρκούντως και με οδυνηρό τρόπο"

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Οι εργατικοί αγώνες στη Γαλλία ήταν πάντα πιο δυναμικοί", σημειώνει η Liberation Ομηρίες μάνατζερ

Η γαλλική, αριστερή εφημερίδα "Liberation" σχολιάζει τις συνεχιζόμενες ομηρίες κορυφαίων μάνατζερ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για γαλλική σπεσιαλιτέ: "Τα αίτια είναι το ταμπεραμέντο των Γάλλων, η έλλειψη ενός κοινωνικού διαλόγου σε πολλές επιχειρήσεις και η κληρονομιά εργατικών αγώνων που είναι σκληρότεροι απότι σε άλλες χώρες. Το νέο επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι οι εργοδότες είναι επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον πλήρως διχασμένοι. ΟΙ περισσότεροι διευθυντές ακολουθούν τον παραδοσιακό δρόμο και συνδέουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους και τα υψηλότερα ρίσκα με αυξημένη οικονομική και κοινωνική ευθύνη. Κάποιοι όμως μετρημένοι στα δάχτυλα Jetset-διευθυντές ομίλων του χρηματιστηρίου έχουν καταφύγει στον κόσμο της απύθμενης απληστίας. Και έρχεται η στιγμή που το δυσθεώρητο ύψος των αποδοχών τους σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο που νομιμοποιεί τη θέση των υπευθύνων. Τότε η αξίωση για δίκαιη κατανομή των θυσιών σε απογοητεύσεις και υπερβολικές αντιδράσεις. Αυτές οι πράξεις απόγνωσης δεν είναι εξτρεμισμός", εκτιμά η Liberation.

Κόσμος χωρίς πυρηνικά

Η συντηρητική εφημερίδα του Παρισιού Le Figaro, αφιερώνει σήμερα το σχόλιό της στο όραμα του Μπάρακ Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα: «Για την υλοποίησή του», γράφει, "ο Λευκός Οίκος πρέπει να κάνει πολλά. πρέπει να περάσει από τη γερουσία τη συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, να μειωθεί δραστικά το αμερικανικό και ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο και να σταματήσει την αντιπυραυλική ασπίδα. Ο Ομπάμα γνωρίζει ότι το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα βρίσκει ευήκοον ους στην Ευρώπη όπου οι ειρηνιστές έχουν πολλούς οπαδούς, αλλά έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι τα συμβατικά όπλα έχουν κοστίσει πολύ περισσότερες ανθρώπινες ζωές από οιοδήποτε πυρηνικό όπλο".

Επιμέλεια: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment