Οικονομία | 22.04.2009
Η αγορά του αύριο και τα μοντέλα του χθες
Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, προειδοποιούν ότι η σημερινή κρίση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην ανασφάλεια. Ήδη σήμερα πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται χωρίς να έχουν στα χέρια τους ένα συμβόλαιο, χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και σύνταξης, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Αυτό έχει ως συνέπεια, πολλές φτωχές χώρες να έχουν μειωμένα φορολογικά έσοδα και να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κράτος πρόνοιας. Στην Ινδία για παράδειγμα, εννέα στους δέκα εργαζόμενους απασχολούνται χωρίς συμβόλαιο. Και παρά την αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς 5% και πλέον τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος κοινωνικής πρόνοιας έμεινε υποβαθμισμένο.
Θα πληρώσουν το λάθος
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι αναπτυγμένες χώρες θα πληρώσουν τα λάθη τους
Η Σίλβια Μπόρεν από τη GCAP, (Παγκόσμια έκκληση για δράση κατά της φτώχιας) επισημαίνει ότι "το σύνθημα στις αναπτυγμένες χώρες είναι: ‘συνεχίστε να καταναλώνετε’, και δεν αξιοποιείται η σημερινή ευκαιρία για να αλλάξει το καταναλωτικό μοντέλο στην κατεύθυνση μιας αειφόρου ανάπτυξης. Το λάθος αυτό θα το πληρώσουν. Εάν δεν αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά στην ενέργεια, δεν κάνουμε ένα νέο συμβόλαιο στην κατεύθυνση ενός πράσινου, ανθρωποκεντρικού οικονομικού μοντέλου, όλα τα μέτρα χρηματοοοικονομικού χαρακτήρα θα είναι μελλοντικά αναποτελεσματικά".
Ανάπτυξη και κλιματικές αλλαγές
Η οργάνωση GCAP προειδοποιεί από καιρό ότι η άνιση κατανομή του πλούτου και η σημερινή συμπεριφορά των ανεπτυγμένων χωρών θα έχουν δραματικές συνέπειες. Η σημερινή κρίση έριξε άλλα 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη κάτω από το όριο διαβίωσης. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: H κρίση είναι ευκαιρία για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι από 800.000 αυξήθηκαν στο 1 δις οι άνθρωποι που απειλούνται από λιμό εξαιτίας της κρίσης. Είναι εκείνοι που κατά κανόνα πλήττονται και από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών . "Ζητούμενο είναι η δίκαιη κατανομή του πλούτου, αλλά επίσης μία εντελώς διαφορετική οικονομία, άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, άλλες μεταφορές", λέει ο Yvo de Boer, διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ για το κλίμα. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρίπων".
Όχι επενδύσεις σε τεχνολογίες του χθες
Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον, UNEP, ζητά μια ριζική αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, συνεκτιμώντας τους παράγοντες του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας. Εγχείρημα δύσκολο, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Προγράμματος Αχίμ Στάινερ. "Συνεχίζουμε να έχουμε το πρόβλημα αφενός με την προκατάληψη ότι αυτοί οι τομείς δεν είναι κερδοφόροι και αφετέρου έχουν υψηλό ρίσκο. Τρίτον, έχουμε και εκείνους που κυριαρχούν σήμερα στην τεχνολογία, στην παραγωγή, στην οικονομία και επενδύουν σε τεχνολογίες του χθες και του σήμερα. Έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον να προωθήσουν μέτρα αλλαγής. Αλλά αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα", λέει ο Αχίμ Στάινερ. Διότι «η αγορά του αύριο, οι τεχνολογίες του αύριο και οι θέσεις εργασίας του αύριο δεν θα προέλθουν από τα μοντέλα του χθες».
No comments:
Post a Comment