Διαστάσεις | 16.04.2009
Εκστρατεία κατά της πειρατείας
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας, τόνισε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν εκπρόσωπο στην στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Σομαλία, που διεξάγεται στις 23 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος θα συνεργασθεί με την σομαλική κυβέρνηση για τον εντοπισμό των ορμητηρίων που χρησιμοποιούν οι πειρατές για τις επιχειρήσεις τους. «Οι ΗΠΑ δεν κάνουν παραχωρήσεις και δεν καταβάλλουν λύτρα στους πειρατές για την απελευθέρωση ομήρων. Αυτό που θα κάνουμε είναι να στείλουμε εκπρόσωπο στη προγραμματισμένη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Σομαλία», τόνισε η κυρία Κλίντον και πρόσθεσε: «Η λύση για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών είναι να ενισχυθούν οι σομαλικές δυνάμεις για τον έλεγχο της επικράτειάς τους. Ο απεσταλμένος μας θα συνεργασθεί με τους εταίρους μας προκειμένου οι σομαλικές Αρχές να εντοπίσουν τις βάσεις των πειρατών. Παράλληλα θα πρέπει να περιορισθούν τα κίνητρα για την εμπλοκή των Σομαλών νέων στην πειρατεία».
«Η πειρατεία δεν αντιμετωπίζεται απλά με περισσότερα πλοία»
"Οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ χρειάζονται αεροπορική υποστήριξη", επισημαίνει ο Ρ. ΆρνολντΗ κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής ανησυχεί και τους Ευρωπαίους που διαπιστώνουν ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά. Το αντίθετο συνέβη. Την τελευταία εβδομάδα οι πειρατές κατάφεραν μέσα σε δύο 24ωρα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τέσσερα εμπορικά πλοία. Αλλαγή στρατηγικής και ενίσχυση από αέρος της ναυτικής δύναμης προστασίας ζητά τώρα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD, για θέματα άμυνας Ράινερ Άρνολντ, που διευκρινίζει: «Δεν πιστεύω ότι απλά με περισσότερα πλοία μπορεί να αντιμετωπιστεί η πειρατεία», λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και προσθέτει : «Όσο θα συνεχίσει να υπάρχει για τους πειρατές ο μηχανισμός διαφυγής. Ο θαλάσσιος διάδρομος μήκους 2.000 χλμ. και πλάτος 500 χλμ. Είναι πράγματι ένας τεράστιος διάδρομος. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθεί αισθητά η δυνατότητα αναγνώρισης από αέρος. Η Γερμανία έστειλε το αναγνωριστικό "Orion", άλλες χώρες στέλνουν επίσης αεροσκάφη, για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίζονται τα καράβια των πειρατών από τα οποία φεύγουν τα ταχύπλοα και να ακολουθούν ενδεχομένως οι επιχειρήσεις με τα ελικόπτερα».
Πάντως ο Γερμανός πολιτικός απορρίπτει την προληπτική επίθεση στα „μητρικά“ πλοία των πειρατών, μπροστά στο ενδεχόμενο να βυθιστεί κατά λάθος κάποιο αμέτοχο αλιευτικό που θα θεωρηθεί ίσως ύποπτο.
No comments:
Post a Comment