Monday, April 27, 2009

Μετά το φωτογκρέι
Νέο υλικό υπόσχεται γυαλιά ηλίου που προσαρμόζονται ακαριαία στο φως

Τα Νέα
Νέα τεχνολογία υπόσχεται «έξυπνα» γυαλιά ηλίου (φωτ. αρχείου)
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η μόδα των γυαλιών «φωτογκρέι», που σκούραιναν σταδιακά στο φως του ήλιου, έχει περάσει προ πολλού. Τώρα, όμως, ένα νέο υλικό ιαπωνικής τεχνολογίας υπόσχεται γυαλιά που γίνονται σκούρα μπλε σχεδόν ακαριαία όταν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία, και ξαναγίνονται άχρωμα εξίσου γρήγορα όταν βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Εδώ και μια δεκαετία, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η ομάδα του Δρ Ζίρι Αμπε στο Πανεπιστήμιο Αογιάμα Γκακουίν της Ιαπωνίας πειραματίζοντας με τη φωτοχρωμική ουσία HABI. Στην φυσιολογική της κατάσταση, η HABI είναι διαυγής και άχρωμη. Όταν όμως εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία, σπάει ένας δεσμός του μορίου της και έτσι το υλικό γίνεται διάφανο σκούρο μπλε.

Το πρόβλημα με το HAΒΙ είναι ότι η φωτοαντίδραση χρειάζεται δεκάδες δευτερόλεπτα ή και ολόκληρα λεπτά για να ολοκληρωθεί, γεγονός που περιόριζε την εμπορική αξιοποίηση του υλικού στα γυαλιά «φωτογκρέι» που σκούραιναν με μικρή ταχύτητα.

Τώρα, όμως, οι Ιάπωνες ερευνητές παρουσιάζουν μια νέα εκδοχή του υλικού στην οποία έχουν προστεθεί μικρές ποσότητες μιας άλλης ουσίας, της κυκλοφάνης. Η επέμβαση αυτή επιταχύνει την αλλαγή χρώματος στα 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ το υλικό είναι αρκετά σταθερό ώστε να μπορεί να αλλάζει χρώμα χιλιάδες φορές χωρίς να χαλάει.

Το νέο υλικό θα μπορούσε να προστεθεί σε Plexiglass ή σε άλλα υλικά για φακούς, ώστε να δημιουργηθούν γυαλιά οράσεως ή ηλίου που σκουραίνουν στο ηλιακό φως σχεδόν ακαριαία.

Το υλικό μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη βάση για νέα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, στα οποία το χρώμα θα αντικαταστήσει τα μαγνητικά «0» και «1» στα οποία κωδικοποείται η πληροφορία.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment