Saturday, April 11, 2009

Ζητά γαλλικό κλειδί για το δανεισμό-ΤΑ ΝΕΑ


Με τη μεσολάβηση Σαρκοζί ο Πρωθυπουργός θέλει να αναστρέψει στο εξωτερικό το«κλίμα χρεοκοπίας» για την Ελλάδα

ΠΑΡΙΣΙ -ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 10 Απριλίου 2009


ΣαρκοζίΚαραμανλής.  Η  κατάσταση της  ελληνικής  οικονομίας ήταν  από τα κυρίαρχα  ζητήματα που  εξετάστηκαν στο  γεύμα εργασίας που  είχαν χθες το  μεσημέρι οι δύο  ηγέτες, στο Μέγαρο  των Ηλυσίων
Σωσίβιο στον Νικολά Σαρκοζί αναζήτησε χθες στο Παρίσι ο Κώστας Καραμανλής. Πιεσμένος από το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό αλλά και για την κυβέρνησή του στο εσωτερικό της χώρας μας, ζήτησε από τον Γάλλο Πρόεδρο να βάλει πλάτη.

O λόγος που προέβαλε επίσημα στη συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη για να αλλάξει η εικόνα που καταγράφεται καθημερινά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία την παρουσιάζουν ως το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» με μία χρεοκοπημένη οικονομία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του υποσχέθηκε- σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, όπως έκανε και στο Σκοπιανό. Για να μη συνδεθεί όμως η καλή πρόθεση του Γάλλου Προέδρου με τις αγορές οπλικών συστημάτων που προτίθεται να κάνει η Ελλάδα από τη Γαλλία, κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο. Υποστήριζαν μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός, επικαλούμενος τη δεινή οικονομική θέση της χώρας μας, διαμήνυσε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι πηγαίνουν πίσω τα εξοπλιστικά προγράμματα- που ενδιαφέρουν άμεσα τη Γαλλία. Το Παρίσι προωθεί, ως γνωστόν, την κατασκευή έξι φρεγατών και επιδιώκει την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ.

Τα σχόλια στον... αέρα

Αν και δεν συνηθίζεται από ελληνικής πλευράς να μεταφέρονται σχόλια ξένων ηγετών με τους οποίους συναντάται ο Πρωθυπουργός, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν στον κ. Σαρκοζί το εξής σχόλιο: «Ακούω πολλά για την Ελλάδα. Ξέρω ότι είναι υπερβολές αυτά που γράφονται στον διεθνή Τύπο για τη δανειοληπτική της ικανότητα και δεν έχουν καμία βάση. Δεν θα αφήσω κάποιους να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για την Ελλάδα...».

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα που εξετάστηκαν στο γεύμα εργασίας που είχαν χθες το μεσημέρι οι κ.κ. Σαρκοζί και Καραμανλής, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνώριζαν ότι το γεύμα έγινε στον απόηχο των πιέσεων που ασκούν οι Βρυξέλλες για άμεση λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος της χώρας μας, καθώς και του «τελεσιγράφου» από την πλευρά του προέδρου του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιουνκέρ. Ο κ. Γιουνκέρ προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται «υπό συνεχή εποπτεία» και θα αξιολογηθεί εκ νέου τον Ιούνιο.

Αναστροφή του κλίματος
Με τη μεσολάβηση Σαρκοζί, είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να αναστρέψει το «κλίμα χρεοκοπίας» της ελληνικής οικονομίας που διαμορφώνεται εκτός συνόρων και συνοδεύεται από μεγάλα ερωτηματικά για τη δυνατότητα της χώρας μας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αυτό καθιστά εξαιρετική δύσκολη την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τόσο την Κομισιόν όσο και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στελέχη του Μαξίμου που συνόδευσαν τον κ. Καραμανλή στη γαλλική πρωτεύουσα, απέφυγαν να αναφέρουν εάν ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να δει θετικά τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά εμφάνιζαν τον Γάλλο Πρόεδρο να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, στόχος του κ. Καραμανλή είναι ο κ. Σαρκοζί να επηρεάσει πρώτα την κ. Μέρκελ και μετά, στο μέτρο του δυνατού, Βρετανούς αξιωματούχους που έχουν επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην ελληνική αποστολή εκτόξευαν, μάλιστα, βέλη προς αγγλοσαξονικούς κύκλους και Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι πρωτοστατούν σε επιθέσεις κατά της χώρας μας.

No comments:

Post a Comment