Saturday, April 25, 2009

Το θέμα της ημέρας | 25.04.2009

Τέλος καλό όλα καλά;

Η πολύκροτη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού ολοκλήρωσε χθες στη Γενεύη τις εργασίες της.

Το φιάσκο που προκάλεσαν η απαράδεκτη ομιλία του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ αλλά και η αποχή δέκα δυτικών χωρών που φοβήθηκαν το αντισημιτικό παραλήρημα του Ιρανού προέδρου, ανήκει στην Ιστορία. Βεβαίως θα ήταν καλύτερα εάν οι χώρες της Δύσης, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, έμεναν τελικά στην αίθουσα για να δώσουν τη μάχη με τον Αχμαντινετζάντ. Φωτεινή εξαίρεση η Νορβηγία, της οποίας η αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στον Ιρανό ηγέτη ότι έχει υπερβεί εδώ και καιρό τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης.

«Σφάλμα η αποχή της Γερμανίας»

Διαμαρτυρίες κατά του Αχμαντινετζάντ στην αίθουσαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαμαρτυρίες κατά του Αχμαντινετζάντ στην αίθουσαΗ Πέτρα Φόλμαρ-Όττο, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει λανθασμένη απόφαση την αποχή της Γερμανίας. «Νομίζω ότι δεν ήταν σωστή η απόφαση. Εκτιμώ ότι ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών με την σαφή του τοποθέτηση αντέκρουσε με επιτυχία τις προσβολές του Αχμαντινετζάντ και κατέστησε σαφές ότι ο Ιρανός πρόεδρος με την ομιλία του έθεσε εαυτόν εκτός των ορίων της διάσκεψης. Ο Νορβηγός υπουργός επέλεξε τη σωστή στάση. Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε στους εξτρεμιστές αυτό το φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά να τους δίνουμε τις δέουσες απαντήσεις και μάλιστα στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή μέσω μια υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας», τόνισε η κ. Φόλμαρ-Όττο.

«Οι επικριτές δεν διάβασαν καλά την τελική διακήρυξη»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Κάποιοι δεν διάβασαν καλά την τελική διακήρυξη", τόνισε η Ναβί ΠιλάιΣτο ίδιο μήκος κύματος και η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, η οποία στον χθεσινό απολογισμό της υπερασπίστηκε τη διάσκεψη από τις κατηγορίες που κατά κόρον δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και αφορούσαν την προηγούμενη διάσκεψη στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής ήταν ψευδείς, επισήμανε η κ. Πιλάι και διευκρίνισε: «Εάν κάποιοι έκαναν τον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά την τελική διακήρυξη και το πρόγραμμα δράσης του Ντουρμπάν θα είχαν εντοπίσει την παράγραφο, στην οποία αναφερόταν ρητά ότι το Ολοκαύτωμα δεν επιτρέπεται να λησμονηθεί. Δύο άλλες παράγραφοι καταδίκαζαν τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία. Και μία άλλη παράγραφος αναφέρεται στα δεινά των Παλαιστινίων και στο δικαίωμα τους για αυτοδιάθεση. Αναφέρεται επίσης η ασφάλεια όλων των κρατών συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ. Σε δύο παραγράφους διατυπώνονται εκκλήσεις για ειρήνευση και αναφέρονται στο μεσανατολικό».

Νέες πτυχές του ρατσιστικού φαινομένου

Ο γγ του ΟΗΕ άνοιξε τις εργασίες της διάσκεψηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο γγ του ΟΗΕ άνοιξε τις εργασίες της διάσκεψηςΠαρόλα αυτά η διάσκεψη κατάφερε από τη δεύτερη ημέρα να βάλει τα πράγματα στη σειρά και να συζητήσει επί της ουσίας για ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις κοινωνίες του κόσμου, ανεπτυγμένες και μη. Η τελική διακήρυξη αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό που εκφράζεται στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στην πραγματικότητα, το κείμενο που υιοθέτησε η διάσκεψη ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε προετοιμαστεί από τις ομάδες εργασίας. Περισσότερες από 180 χώρες το αποδέχθηκαν, μεταξύ αυτών η Γερμανία αλλά και η ΕΕ. Η τελική διακήρυξη θίγει σημαντικές και σύγχρονες πτυχές ρατσιστικής συμπεριφοράς, όπως τις συνθήκες εργασίας εκατομμυρίων γυναικών που απασχολούνται ως οικιακές βοηθοί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σε γενικές γραμμές, η διάσκεψη κατά του ρατσισμού ξαναβρήκε το στίγμα της, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να προωθήσουν, κυρίως οι ισχυρές χώρες της Δύσης. Με την ενεργό καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων θα ακυρώσουν στο μέλλον κάθε παραλήρημα οποιουδήποτε Αχμαντινετζάντ.

Σταμάτης Ασημένιος/Axel Weiss

dw

No comments:

Post a Comment