Friday, April 10, 2009

Ιστορική συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
 

07-04-2009

Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Φωτ. Λευκός Οίκος

O Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο ο οποίος τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο που διαμένει στην Τουρκική μεγαλούπολη, την Τρίτη το πρωί. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ.

Από την Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής πληροφορούμεθα ότι η συνάντηση και οι συνομιλίες που έγιναν στα πλαίσιά της ήταν εγκάρδιες και χαρακτηρίστηκαν από αμοιβαίο σεβασμό. Επικεντρώθηκαν στην ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα στην αναφορά που έκανε στο θέμα της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη και τις περαιτέρω συζητήσεις που είχε για το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Κατά την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Πατριάρχη ότι θα συνεχίσει τις ενέργειές του για το θέμα της Θεολογικής Σχολής μέχρις ότου επιτευχθεί λύση ευνοική για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

[insert caption here]
O Μπαράκ Ομπάμα στην Αγία Σοφία
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέπτυξε στον συνομιλητή του τα σημαντικότερα επιχειρήματα για την ανάγκη ταχείας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη, την οποίαν και θεωρεί ως απαραίτητη για την εκπαίδευση των κληρικών που χρειάζεται το Πατριαρχείο. Επίσης υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει στην θρησκευτική ελευθερία και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν όλες οι μειονότητες στην Τουρκία. Παράλληλα επανέλαβε την υποστήριξη που από καιρού παρέχει στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πατριάρχης επισήμανε ακόμα την σπουδαιότητα που έχουν οι προσπάθειες για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και ανέφερε στον Πρόεδρο Ομπάμα λεπτομέρειες της δικής του συμμετοχής στο επικείμενο Οικολογικό Συμπόσιο που θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, 2009. Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα που αποδέχθηκε να συναντηθεί μαζί του στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Τουρκία αλλά και για το ενεργό ενδιαφέρον που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δείξει για τα «καυτά», όπως τα χαρακτήρισε, θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε νωρίτερα αποστείλει στον Πρόεδρο Ομπάμα, μέσω του Γενικού Προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, μία εικόνα του Προφήτη Μπαρούκ, προστάτη του Προέδρου, με ιδιόχειρη αφιέρωση.  

voa

No comments:

Post a Comment