Επισκόπηση τύπου | 24.04.2009
"Παράλογος ο φόβος της Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων"
"Η Τουρκία και η Αρμενία συμφώνησαν από χθες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους", παρατηρεί η Berliner Zeitung:
"Η Αρμενία παραιτείται από την προϋπόθεση που έθετε μέχρι τώρα: δηλαδή να αναγνωρίσει πρώτα η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων και μετά να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Το χθεσινό βήμα επετεύχθη και λόγω της προσεκτικής πολιτικής της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης που προχωρά με το δόγμα 'όχι προβλήματα με τους γείτονες'. Δόγμα που αφορά όχι μόνον την Αρμενία, αλλά και το Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αν και η αντιπολίτευση κατηγορεί συχνά γι' αυτή την τακτική την κυβέρνηση Ερντογάν για προδοσία και εθνική μειοδοσία. "
Η Τουρκία εμμένει στη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
"Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την αλήθεια και διεξάγει έναν απεγνωσμένο αγώνα κατά του όρου 'γενοκτονία' των Αρμενίων, παρά την προσπάθεια προσέγγισής της με την Αρμενία και παρά την επιθυμία της να παίζει ρόλο τοπικής περιφερειακής δύναμης", διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με αφορμή την σημερινή 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων:
"Η Τουρκια μπορεί στον αγώνα της για την μη αναγνώριση της γενοκτονίας να κερδίζει που και που κάποια μάχη, όμως έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Έστω και αν σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα δεν πει την λέξη γενοκτονία, κάποτε, κάποιος Αμερικανός πρόεδρος θα πει ότι το 1915 η σφαγή των Αρμενίων ήταν γενοκτονία. Και ασφαλώς δεν πρόκειται ούτε τότε, ούτε σήμερα να καταποντιστεί η Τουρκία γι' αυτό τον λόγο, αλλά ούτε διακυβεύεται η εδαφική της ακεραιότητα, όπως φοβούνται πολλοί. Ο φόβος της Άγκυρας για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την γενοκτονία είναι παράλογος και τον πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα."
"Το Πακιστάν καταρρέει"
Πακιστάν: κινδυνεύει μια πυρηνική δύναμη να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν;
"Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν βρίσκονται μόνον μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ δεν μπορούμε να μιλάμε για σύμπτωση", υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro:
"Το Πακιστάν καταρρέει. Η κοινωνία των πολιτών δεν είναι ισχυρή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ο στρατός, η μοναδική δύναμη στη χώρα, είναι διασπασμένος. Ένα μεγάλο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι διατεθειμένο να χτυπήσει ένα μέρος του πληθυσμού ή να διεξάγει πόλεμο εναντίον των διαφόρων ομάδων, που εκπαίδευσαν όμως οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις.
Ο κίνδυνος της κατάρρευσης του κράτους στο Πακιστάν λαμβάνει πια συγκεκριμένη μορφή.
Πριν καταλάβουν όμως την εξουσία αυτής της πυρηνικής δύναμης οι Ταλιμπάν πρέπει να δοθεί μία απάντηση."
"Δεν υπάρχουν περιθώρια για αισιοδοξία", υποστηρίζει τέλος η βρετανική TheIndenpendent:
"Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα διακήρυξε με πλήρη σαφήνεια ότι το Πακιστάν είναι το κλειδί για την σταθερότητα ή για την διατάραξή της στην περιοχή.
Αυτός ήταν ο λόγος που όρισε έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, υπεύθυνο για την περιοχή και για τα προγράμματα βοήθειας που ενέκρινε για το Πακιστάν κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μοναδικός δρόμος επίλυσης διαφορών να είναι τα στρατιωτικά μέσα.
Όλα αυτά συνιστούν μια αξιόπιστη απάντηση."
No comments:
Post a Comment