Monday, April 13, 2009

Απελευθερώθηκε ο καπετάνιος

13-04-2009

U.S. Navy photo shows Maersk-Alabama Capt. Richard Phillips, right, standing alongside Cmdr. Frank Castellano, commanding officer of the USS Bainbridge, after being rescued by U.S. forces off the coast of Somalia
Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς με τον πλοίαρχο Φράνκ Καστελλάνο του αντιτορπιλικού USS Bainbridge
Μετά από περιπέτεια 5 ημερών στα χέρια Σομαλών πειρατών, απελευθερώθηκε τη Κυριακή ο καπετάνιος, Ρίτσαρντ Φίλιπς, του Αμερικανικού εμπορικού πλοίου Μέρσκ Αλαμπάμα που είχε πέσει θύμα πειρατείας την περασμένη εβδομάδα.

Στο Μπαχρέιν, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνυ, δήλωσε ότι ο αντιπλοίαρχος που βρισκόταν στο σημείο πίστευε ότι ο καπετάνιος Φίλιπς βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και γι’ αυτό διέταξε ειδική ομάδα του πολεμικού ναυτικού ν’ ανοίξει πυρ στους πειρατές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 απ’ αυτούς και να συλληφθεί ο 4ος. Ο αντιναύαρχος Γκόρτνυ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας απ’ τους πειρατές στόχευε τον κ. Φίλιπς την στιγμή που το ναυτικό άνοιξε πυρ και επεσήμανε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα είχε εξουσιοδοτήσει τους αξιωματικούς του ναυτικού να χρησιμοποιήσουν βία αν πιστεύουν ότι ο Αμερικανός καπετάνιος βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. O κ. Φίλιπς μεταφέρθηκε στο Αμερικανικό πλοίο USS Bainbridge, εξετάστηκε από γιατρούς και είναι καλά στην υγεία του.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιχείρηση και σε γραπτή ανακοίνωση του συγχαίρει τις προσπάθειες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλων υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την απελευθέρωση του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Φίλιπς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός καπετάνιος έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη σύζυγο του και η κ. Φίλιπς ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τις ευχές και τις προσευχές του όλη αυτή την εβδομάδα που η οικογένεια της έζησε αυτή την περιπέτεια.

voa

No comments:

Post a Comment