Monday, April 27, 2009

Διαστάσεις | 27.04.2009

Φόρουμ για την Ενέργεια και το Κλίμα

Με το βλέμμα στραμένο προς την Κοπεγχάχη ο πρόεδρος Ομπάμα συντονίζει με 17 υπουργούς Περιβάλλοντος τις δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε ότι θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα να συμβάλει στην επιτυχία της διάσκεψης των ΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στον Κοπεγχάγη.

Και με ποιόν τρόπο θα γίνονταν αυτό; Με μια πρόσκληση.

«Λαμπρή εκκίνηση»

Ο Ομπάμα σε προεκλογική εκδήλωση σε δύο τροχούςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ομπάμα σε προεκλογική εκδήλωση σε δύο τροχούςΟικολογικά πιο ευαισθητοποιημένος από τον προκάτοχό του ο Μπάρακ Ομπάμα υποδέχεται σήμερα στη Ουάσιγκτον ανώτατους αξιωματούχους από 17 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου σε ένα «Φόρουμ για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Ένα φόρουμ διαλόγου για τον καθορισμό στρατηγικής που θα οδηγήσει στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπό την προεδρία Μπους η λέξη κλιματική αλλαγή ήταν άγνωστη. Όχι όμως και επί προεδρίας Ομπάμα, ο οποίος έχει βάλει πρώτη ταχύτητα για να καλύψει το χαμένο χρόνο. Για το νέο Αμερικανό πρόεδρο κλιματική αλλαγή σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής στον περιβαλλοντικό τομέα, και μάλιστα άμεσα, τις πρώτες εκατό μέρες της θητείας του.

Ο Άρνες Γιουνγκγιόχαν είναι περιβαλλοντολόγος στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ της Ουάσιγκτον. «Ο Ομπάμα έκανε μια λαμπρή εκκίνηση, που κανείς δεν περίμενε», υποστηρίζει. «Κυρίως σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας έκανε ό,τι θα μπορούσε να κάνει κανείς μέσα σε 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Για παράδειγμα, προσέλαβε ικανότατους ανθρώπους στην κυβέρνηση και έδωσε το πράσινο φως στις πολιτείες, να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα στάνταρτ από ό,τι σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Στο δρόμο που χάραξε η Καλιφόρνια

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Σβαρτσενέγκερ  Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Σβαρτσενέγκερ Κι αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Έδωσε σαφείς οδηγίες στην Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο καθορισμός των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επιμέρους πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «διόρθωση» της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους, η οποία έβαλε φρένο στην πρωτοβουλία του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολτ Σβαρτσενέγκερ να εισάγει πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νόρμες από ό,τι ορίζει η κεντρική κυβέρνηση.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί τομή για τις ΗΠΑ, πιστεύει ο Αρνες Γιουνγκγιόχαν.

«Ο Ομπάμα, μόλις εξελέγη», είπε, «άφησε να εννοηθεί ότι η Καλιφόρνια θα μπορούσε να εισάγει πιο αυστηρά περιβαλλοντικά στάνταρτ. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: εκτός από την Καλιφόρνια, άλλες 12 πολιτείες ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα, που αντιστοιχεί στο ήμισυ της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Κάτι που σημαίνει με τη σειρά του, ότι όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να σέβονται αυτά τα όρια, που είναι σαν να ισχύουν τελικά σε όλη την αμερικανική επικράτεια».

«Οικολογικός εξτρεμισμός»

Υπερ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο αμερικανός πρόεδροςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Υπερ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο αμερικανός πρόεδροςΗ κατασκευή αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης από ξένο πετρέλαιο, υποστηρίζει ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει «πατριωτικούς» τόνους για να κερδίσει τους σκληροπυρηνικούς και να τους πείσει για την περιβαλλοντική του στροφή. Η ενεργειακή ανεξαρτησία και οι νέες θέσεις εργασίας είναι οι μαγικές λέξεις που χρησιμοποιεί για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό και τη συναίνεσή τους στους «πράσινους» στόχους του: πρώτον, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και, δεύτερον, ολοταχώς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Κάθε χρόνο αποδεσμεύονται 15 εκατομ, δολάρια από τον προϋπολογισμό για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο, τον αέρα και από καθαρές τεχνολογίες καύσης», θύμισε τις προάλλες ο Μπάρακ Ομπάμα.

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου που να προβλέπει μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν βλέπουν με καλό μάτι όλα αυτά και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στο Κογκρέσο. Η μάχη θα πάρει διαστάσεις σφαγής με τον ρεπουμπλικάνο σκληροπυρηνικό Νιουτ Τζίντζριχ να κάνει λόγο για «οικολογικό εξτρεμισμό». Μόλις την τελευταία εβδομάδα ο Ομπάμα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι πρόκληση για την ανθρωπότητα, αλλά και ευκαιρία μαζί για νεωτερισμούς. Σήμερα στη Ουάσιγκτον θα έχει την ευκαιρία να δείξει και έμπρακτα σε ποιο βαθμό η κλιματική αλλαγή σημαίνει και πολιτική αλλαγής στην περιβαλλοντική του πολιτική.

Antje Passenheim/Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

No comments:

Post a Comment