Monday, April 13, 2009

Το δόγμα Ομπάμα, η Τουρκία και το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την προσέγγιση με το Ισλάμ

Το δόγμα της «μετρημένης προσέγγισης» υιοθετεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για να αντικαταστήσει τον «άξονα του κακού», του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. Αντί του διαχωρισμού «σε αυτούς που είναι μαζί μας και σε αυτούς που είναι εναντίον μας», ο Λευκός Οίκος επιλέγει την προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Τουρκία, καταδεικνύει ότι θεωρεί την Αγκυρα «κλειδί» στην ανάπτυξη της εξωτερικής του πολιτικής. Εχοντας θέσει την προσέγγιση με το Ισλάμ ως κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Ομπάμα βλέπει στην Τουρκία έναν διαμεσολαβητή προς τον μουσουλμανικό κόσμο και, ταυτόχρονα, μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως παρακαμπτήριος της Ρωσίας ενεργειακός κόμβος.

Η Ελλάδα, στο νέο περιβάλλον, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση: να επιτύχει, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, να αναβαθμίσει τον ρόλο της, ώστε να παραμείνει στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Αθήνα καλείται να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Γερμανία και να εκμεταλλευθεί στους κόλπους της Ε.Ε. την καλή «χημεία» Καραμανλή - Σαρκοζί

No comments:

Post a Comment