Thursday, April 30, 2009


Επαγρύπνηση βαθμίδας 4 για τη γρίπη/kathimerini
 Ενα τετράχρονο αγόρι που ανάρρωσε πλήρως, ο πρώτος ασθενής – Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 79

ΑFP, AP, REUTERS

Σε 149 ανέρχονται οι νεκροί από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα. Ωστόσο, χθες είχαμε και ενθαρρυντικά νέα, όπως παραδείγματος χάρη ότι μειώνονται τα νέα κρούσματα, ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Μεξικανός υπουργός Υγείας, Χοσέ Κορντόμπα. Επίσης, όλα δείχνουν ότι εντοπίσθηκε ο πρώτος ασθενής της νόσου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πολιτείας της Βερακρούζ, το πρώτο θύμα του νέου στελέχους της γρίπης των χοίρων είναι ένα τετράχρονο αγόρι από το το χωριό Λα Γκλόρια, o Εντγκαρ Ερνάντεζ Ερντάνεζ. Το παιδί νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της περιοχής και ανέρρωσε πλήρως. Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη δύο μωρά που εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, αφού απεβίωσαν. Το χωριό βρίσκεται κοντά σε μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα όπου διατρέφονται χοίροι. Η αμερικανικών συμφερόντων ιδιοκτήτρια της μονάδας, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα γρίπης ούτε στο προσωπικό ούτε στα ζώα. Οι κάτοικοι του χωριού παραπονούνται ότι η παράξενη -τότε- ασθένεια, με τα έντονα αναπνευστικά συμπτώματα, έκανε θραύση μεταξύ των κατοίκων ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης, χθες εξακολούθησαν να εντοπίζονται νέα ύποπτα κρούσματα ανά τον κόσμο, ενώ επιβεβαίωθηκαν κάποια από αυτά.

Ειδικότερα η Ισπανία ανακοίνωσε χθες ότι ταυτοποιήθηκε η ύπαρξη και δεύτερου κρούσματος της γρίπης των χοίρων. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, πρόκειται για άνδρα 23 χρόνων ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης χωρίς η υγεία του να εμπνέει ανησυχία. Υπό παρακολούθηση, εξάλλου, βρίσκονται 32 συμπατριώτες του οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν προσβληθεί και αυτοί από τον ίδιο παθογόνο παράγοντα. Ολοι τους είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό. Επίσης επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στο Ισραήλ. Πρόκειται γιά δύο άνδρες που είχαν πρόσφατα επισκεφθεί το Μεξικό. Η υγεία τους, πάντως, εξελίσσεται ομαλά και θα αναρρώσουν πλήρως. Δύο ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γερμανία, πέντε στην Αυστρία και άλλα σε Δανία, Σουηδία, Τσεχία, Ιταλία και Ιρλανδία. Οι δύο Βρετανοί ασθενείς, που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, αναρρώνουν στο νοσοκομείο. Οπως έγινε γνωστό, είχαν πάει στο Κανκούν του Μεξικό για να περάσουν εκεί τον μήνα του μέλιτος.

Η ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 79, ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής της Κέιτζι Φουκούντα υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αναπόφευκτη η πανδημία, αρκεί τα κράτη να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον έχουν ισχυρισμοί αξιωματούχων της οργάνωσης σύμφωνα με τους οποίους στις ΗΠΑ ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι πιθανό να μεταδίδεται και μεταξύ των τοπικών πληθυσμών. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, πιθανολογείται ότι η ΠΟΥ θα αυξήσει το στάδιο επαγρύπνησης, που τώρα βρίσκεται στην βαθμίδα 4.

Οι έλεγχοι στα σύνορα

Πάντως, όσον αφορά την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, αυτή τη στιγμή «οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στα σύνορα είναι αναποτελεσματικοί», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, Γκρέγκορι Χάρτλ, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του SARS στη νοτιοανατολική Ασία. «Αυτά τα μέτρα προκάλεσαν οικονομική καταστροφή στα κράτη που εφαρμόστηκαν, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό όφελος για τη δημοσια υγεία».

Ακόμα, όμως, και αν η ΠΟΥ και η Ε. Ε. διστάζουν να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πληγείσες περιοχές, ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η TUI και ο Τhomas Cook ανέβαλαν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στο Μεξικό και ειδικότερα στο Κανκούν, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς αυτήν την εποχή.

No comments:

Post a Comment