Wednesday, September 30, 2009

Επισκόπηση τύπου | 30.09.2009

"Λίγες οι πιθανότητες για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή"

Δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο για τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα με εκτιμήσεις για την έκβαση, αλλά και αναφορές στην παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σε βάρος του ΣΚΑΙ

Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger αναφέρεται σήμερα στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να κινηθεί σε βάρος του ΣΚΑΙ με αφορμή επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle που είχε μεταδώσει στις 22 του μηνός για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

«Ακόμη και αναφορές σε δημοσκοπήσεις απαγορεύονται», τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα και γράφει:

"Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί σε απολογία το ΣΚΑΙ, διότι στις 22 Σεπτεμβρίου μετέδωσε ρεπορτάζ της Deutsche Welle που περιελάμβανε και αποτελέσματα δημοσκοπησεων, όπως αυτά αναφέρονταν σε άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Rundschau. Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης προηγούνταν της συντηρητικής κυβέρνησης.

Γι' αυτή την αναφορά ο ΣΚΑΙ πρέπει τώρα να απολογηθεί."

Η εφημερίδα εξηγεί ότι στην Ελλάδα η δημοσίευση δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές απαγορεύθηκε εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι με τροποποίηση που έφερε ο πρωθυπουργός στη βουλή και αφότου το κόμμα του είχε υποστεί δεινές απώλειες στις ευρωεκλογές. Και καταλήγει:

«Παραμένει ανοιχτό, εάν το συμβούλιο κινηθεί και εναντίον της Deutsche Welle και του ανταποκριτή της εφημερίδας Frankfurter Rundschau στην Αθήνα. Ο ΣΚΑΙ θέλει να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Στο μεταξύ η εφημερίδα Junge Welt του Βερολίνου γράφει σήμερα για τις εκλογές της Κυριακής: «Στις τελευταίες εκλογές του 2007 η ΝΔ είχε με 41,85% οριακή πλειοψηφία με 152 έδρες στις 300 του ελληνικού κοινοβουλίου. Τώρα οι δημοσκοπήσεις της δίνουν το πολύ 35%.

Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κατακτήσει τις απαραίτητες 151 έδρες, ένας μεγάλος συνασπισμός των δύο ισχυρότερων κομμάτων είναι αβέβαιος.

Θα μπορούσε ασφαλώς να συμμαχήσει με το κόμμα των Πράσινων, με τους οποίους έχει πολλά κοινά σημεία. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν οι Πράσινοι θα φθάσουν το απαραίτητο 3% για να εκπροσωπηθούν στη βουλή, κι αυτό παρά την είσοδό τους για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην ελληνική Αριστερά σχηματίστηκε τέλος μια πλειοψηφία κατά της οποιασδήποτε συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, αν και το ένα τρίτο περίπου της Αριστεράς στηρίζει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Ελλάδα το ποιος θα γίνει βουλευτής κρίνεται από το σταυρό προτίμησης. Επομένως και μια πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσους σταυρούς θα λάβει.»

«Γύρω στο 80% των ψηφοφόρων περιμένει νίκη του ΠΑΣΟΚ»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τέλος η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger δημοσιεύει εκτός του σύντομου σημειώματος για τις δημοσκοπήσεις και ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ με τίτλο: «Λίγες οι πιθανότητες για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Ο αρθρογράφος, αφού επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται πραγματικά για την παραμονή του στην εξουσία, σχολιάζει: «Ή όλα ή τίποτε. Εάν χάσει ο Καραμανλής την Κυριακή τις εκλογές κατά πάσαν πιθανότητα είναι μετρημένες και οι ημέρες του ως προέδρου του κόμματός του, της ΝΔ. Και μάλλον όλα δείχνουν πως εκεί θα καταλήξει.

Μπορεί από τις 18 Σεπτεμβρίου να μην επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, αλλά στις μέχρι τότε δημοσκοπήσεις ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προηγούνται σαφώς. Γύρω στο 80% των ψηφοφόρων περιμένει μία νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή μεταρρυθμιστή Κώστα Σημίτη η Ελλάδα απέκτησε κύρος τόσο στην ΕΕ, όσο και διεθνώς.

Πεντέμισι χρόνια μετά η συλλογική ευφορία έδωσε τη θέση της στη συλλογική κατάθλιψη: το 86% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει πάρει ‘λάθος δρόμο’.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση.

Καταστροφικός ο απολογισμός για τον Καραμανλή, που πήρε την εξουσία το 2004 με υποσχέσεις για πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος.

Αντ’ αυτού όμως η κυβέρνησή του διολίσθησε από σκάνδαλο σε σκάνδαλο. Επιπλέον επειδή ο Καραμανλής ανέβαλε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία έπεσε από τη 35η στην 71η θέση στον κατάλογο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Καραμανλής βρήκε τη χώρα του με δημόσιο χρέος ύψους 160 δις ευρώ, στο μεταξύ όμως το δημόσιο χρέος φθάνει τα 260 δις ευρώ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Επισκόπηση τύπου | 29.09.2009

Προσδοκίες από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Ποια θα είναι η πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης για την ΕΕ, την οικονομία, το περιβάλλον; Οι προσδοκίες από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία κυριαρχούν σήμερα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου.

Η βρετανική The Guardian σημειώνει: «Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν μεταπολεμικά τη Γερμανία συγκέντρωσαν σε αυτές τις εκλογές κάτω από το 57% των ψήφων, ενώ όλα τα μικρά κόμματα αύξησαν τις ψήφους και τις έδρες τους. Ποτέ δεν ήταν τόσο πλουραλιστικό το κομμματικό τοπίο στη Γερμανία, όσο σήμερα.»

«Οι Γερμανοί ψήφισαν κατά της ριζικής αλλαγής και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο δοκιμασμένο μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.»

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung διαπιστώνει: «Όποιος πιστεύει ακόμη ότι δεν υπάρχει διαφορά, εάν συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό το Σοσιαλδημοκρατικό ή το Φιλελεύθερο Κόμμα, θα ζήσει άμεσα στο πετσί του πολλές εκπλήξεις: στην πολιτική για το περιβάλλον, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία -όλα θα τα πληρώσουν τώρα οι χαμηλόμισθοι.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Πιο ενισχυμένη βγήκε η Μέρκελ από ότι φαίνεται στα ποσοστά και τους αριθμούς" (SZ)Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποιες θετικές πλευρές: είναι σημαντικό που σε μια δημοκρατία με πέντε κόμματα στο κοινοβούλιο δεν αναλαμβάνουν αυτόματα τα δύο μεγάλα κόμματα τα κυβερνητικά πόστα .

Δεύτερον τα μέτωπα διαγράφονται πια σαφέστατα. Τα συνδικάτα, οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας, οι ειρηνιστές, όλα τα κινήματα και οι κινήσεις θα έχουν τώρα την ευκαιρία να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν.»

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τον ‘ευρωπαϊσμό’ του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών:

«Στα χαρτιά η κα Μέρκελ φαίνεται να βγήκε ενισχυμένη από τις εκλογές, όμως στην ουσία θα δεχθεί τις ισχυρές πιέσεις των Φιλελευθέρων εταίρων της. Δεν ταιριάζει στην τακτική της να υποκύπτει σε πιέσεις, όπως δεν υποκύπτουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, και πόσο μάλλον οι Γάλλοι.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Βεστερβέλε δεν είναι πια το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Ντίτριχ Γκένσερ, "αιώνιου" υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το φιλελεύθερο κόμμα αντιτίθεται στην αγροτική πολιτική της ΕΕ, δεν συμφωνεί καθόλου με την ενιαία πολιτική της ΕΕ για τη βιομηχανία, αλλά ούτε και στις δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος που θίγουν έστω και στο ελάχιστο τη γερμανική βιομηχανία.

Η κα Μέρκελ πρέπει τώρα να αποδείξει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου μπορεί να σκέπτεται ευρωπαϊκά.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Βεστερβέλε δεν είναι πια το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Ντίτριχ Γκένσερ" (Le Monde)Η ρωσική εφημερίδα Kommersant: «Η νέα γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις της με τη Μόσχα, αλλά παράλληλα επιδιώκει να συρρικνώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να ενισχύσει το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Ο κος Βεστερβέλε δεν έχει καμία εμπειρία στη διπλωματία.

Στη Γερμανία είναι γνωστός κυρίως γιατί είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που δημοσιοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος.»

Τέλος η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει: «Η Άγκελα Μέρκελ βγήκε από τις εκλογές περισσότερο ενισχυμένη και ισχυρή από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί και τα ποσοστά. Διότι στον Γκίντο Βεστερβέλε βρήκε έναν εταίρο που θα την προστατεύσει από τις κακοτοπιές, επειδή διαφορετικά θα βουλιάξει και ο ίδιος.

Μόνον ένα λείπει: μια αντιπολίτευση που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επιταγές του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού παιχνιδιού. Δηλαδή να είναι σε θέση κάθε στιγμή να αντικαταστήσει επιτυχώς την κυβέρνηση. Και αυτό το έλλειμμα αποσαφηνίζει τις πραγματικές διαστάσεις της νίκης Μέρκελ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

antigrafikon from DW.-------kefalonia-kai-kosmos.com

Tuesday, September 29, 2009

Η επανάκριση του βουλευτή. Οι καιροί μας προστάζουν να καθιερωθεί νομοθετικά η επανάκριση του βουλευτού από τον λαό της περιφέρειας που τον εξέλεξε, στην περίπτωση ανεπάρκειας, σφαλμάτων χρημματισμού ,δόλου η ανόμων πράξεων.Αυτά πρότεινε να καθιερωθούν στην Βρεττανία ο πρωθυπουργός τους .Ζούμε σε μια εποχή που το χρήμμα φθείρει και οι ασυλίες των βουλευτών βλάπτουν αντί να ωφελούν το κοινό .Κάτι φαίνεται να οσφραίνονται οι Βρεττανοί για να λεει ο Μπράουν δημοκρατικότατα την άποψη της επανάκρισης του βουλευτού από τον λαό. Πρέπει να υπάρχει αυτογνωσία και φραγμός. Γνωρίζουμε πως η δημοκρατία σαν πολίτευμα έχει ραγίσει ,καιρός να επουλωθεί το ράγισμα.- λορνιον.-

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 30/9/2009
OTAN OI AΛΛΟΙ ΜΑΣ “ΜΠΟΥΧΤΙΖΟΥΝ” ΜΕ ΛΟΓΙΑ...




3.000.000 €

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΠΑΡΙΣΗΣ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΤΠΑ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 30/9

ΣΕ “ΠΕΛΑΓΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ” Ο ΑΛ. ΠΑΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Μόνο ως “χρυσά χρόνια” για την Κεφαλονιά μπορούν να χαρακτηριστούν οι 24 μήνες της βουλευτικής θητείας του Αλ. Παρίση, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του λιμανιού του Πόρου, του λιμανιού των κρουαζιερόπλοιων, του λιμανιού στον Κατελειό, του δρόμου της Κρανιάς, τη λύση του προβλήματος της Λάσσης, το έργο του Λουρδά, των τριών νέων Σχολείων σε Αργοστόλι, Πόρο και Σάμη, των Βιολογικών Καθαρισμών σε Λειβαθώ και Ιθάκη, έρχεται σήμερα η χρηματοδότηση της Γέφυρας DE BOSET με 3.000.000 ευρώ που υπέγραψε χθες ο Αντώνης Σαμαράς και εγκρίνει την Τετάρτη το μεσημέρι στην Κέρκυρα η ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που συνέρχεται σε έκτακτη διάσκεψη, με θέμα την έγκριση της πρότασης Σαμαρά.

Ο Αλ. Παρίσης “πλέει σε πελάγη ευτυχίας” διότι λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές αισθάνεται δικαιωμένος γιατί ένα μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε στο 90', καταγράφοντας τον έτσι εκτός από “θεληματάρη” της κοινωνίας και σαν τον βουλευτή των μεγάλων έργων για τα νησιά μας.

Το γραφείο του Αλ. Παρίση σχετικά με το θέμα της Γέφυρας ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:
Την έγκριση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναμένεται να πάρει την Τετάρτη η Αίτηση, που έχει καταθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα κ. Θεόδωρου Δραβίλλα, για την χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: «Αποκατάσταση και Ενίσχυση της Γέφυρας DE BOSSET στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας».

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον Βουλευτή μας κ. Αλέξανδρο Παρίση, για το ΜΕΙΖΟΝ θέμα της γέφυρας, προχώρησε στην υποβολή πρότασης για να χρηματοδοτηθεί με 3.000.000 ευρώ η αποκατάστασή της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013» και στον Άξονα 9 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ιονίων Νήσων».

Ο κ. Παρίσης υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αυτήν την εξέλιξη, αισθανόμενος δικαιωμένος για τον επίπονο και επίμονο αγώνα του προκειμένου να αποκτήσει η Γέφυρα το πρόσωπο που της αξίζει.
Τόνισε δε, ότι, όπως έχει δεσμευτεί προς όλη την κοινωνία του νησιού, εμμένει στην θέση του για μονοδρόμηση της γέφυρας και την χρήση της με ήπια μορφή κυκλοφορίας, και αναμένει την έγκριση του ΚΑΣ στο οποίο ο ίδιος προσωπικά έχει υποβάλει Αίτηση θεραπείας.

«Η Γέφυρα De Bosset είναι ένα μοναδικό στολίδι για το Αργοστόλι, αλλά μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων. Οι γέφυρες δημιουργούνται για να ενώνουν ανθρώπους, πόλεις, χωριά και κοινωνίες, και όχι για να τους χωρίζουν» υπογράμμισε ο κ. Παρίσης. Και συμπλήρωσε: «Αυτοί που θέλουν να κρατούν τους Αργοστολιώτες κομμένους στα δύο, δεν υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τη ματαιοδοξία τους».

Ωστόσο χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έστω και καθυστερημένα οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, υιοθετούν σήμερα τη θέση που αρχικά είχε εκφράσει ο Αλέξανδρος Παρίσης για μονοδρόμηση της Γέφυρας. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση τους, δεν είναι προεκλογικό τέχνασμα και πυροτέχνημα, και το λέμε αυτό διότι ο λαός της Κεφαλονιάς δεν ξεχνάει ότι η Γέφυρα έκλεισε με Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, το δε κλείσιμό της πραγματοποιήθηκε επί Δημαρχίας του σημερινού υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Φόρτε.

Επισκόπηση τύπου | 28.09.2009

«Ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή αντιπολίτευση»

Στις αναλύσεις και τα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου κυριαρχεί σήμερα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Οι βρετανικοί The Times: «Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής ύφεσης στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας η νίκη της κας Μέρκελ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης. Μία τέτοια ψήφο δεν υπολογίζει να κερδίσει σχεδόν κανείς από τους εν ενεργεία Ευρωπαίους πρωθυπουργούς.»

«Από αυτή την ήρεμη και ισχυρή ηγέτιδα δεν περιμένουμε όμως καμία έκπληξη.

Εκείνο που αναμένουμε είναι μια νέα αυτοπεποίθηση στο Βερολίνο που μάλλον θα είναι χρήσιμη για όλους τους εταίρους της Γερμανίας.»

Η γαλλική εφημερίδα Lieberation: «Η σούπερ – Μέρκελ θα ασκήσει τώρα πραγματιστική πολιτική, αλλά οπωσδήποτε με ισχυρή φιλελεύθερη χροιά.

Για να ανακοπεί η άνοδος των φιλελευθέρων, όχι μόνον στη Γερμανία, αλλά και αλλού, χρειάζεται μια ενωμένη και αξιόπιστη αριστερά, η οποία να είναι σε θέση να χτυπήσει τη δεξιά, που τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο, έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και κατάφερε έτσι να κερδίσει τις ψήφους του κεντρώου χώρου.»

«Παγιδευμένη και η νέα κυβέρνηση στην πολιτική των μικρών βημάτων»

Το δίδυμο Βεστερβέλε - ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το δίδυμο Βεστερβέλε - ΜέρκελΗ αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Η κα Μέρκελ έχασε ήδη στην πρώτη της θητεία την ευκαιρία να αναδειχθεί ως καγκελάριος των μεταρρυθμίσεων. Τώρα τα περιθώρια συρρικνώθηκαν.

Ακόμη και αν θελήσει η Μέρκελ να αδράξει την ευκαιρία, υπάρχουν αρκετοί πρωθυπουργοί της CDU / CSU στα γερμανικά κρατίδια που θα εμποδίσουν τις οποιεσδήποτε δομικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει παγιδευμένη στην προσφιλή πολιτική της Μέρκελ των μικρών, σίγουρων βημάτων.»

Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad: «Για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους φιλελεύθερους εταίρους της τα περιθώρια στένεψαν λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και της αυξανόμενης ανεργίας.

Όμως οι προσδοκίες των ψηφοφόρων που επέλεξαν αυτό το κυβερνητικό δίδυμο είναι υψηλές γιατί τόσο η κα Μέρκελ, όσο και ο κος Βεστερβέλε υποσχέθηκαν μείωση της φορολογίας. Ζητούμενο τώρα είναι εάν η Γερμανία θα καταφέρει μεσούσης της κρίσης να μειώσει τη φορολογία.»

«Κρίση των μεγάλων γερμανικών κομμάτων με ισχυρή λαϊκή βάση»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ιστορική κρίση των μεγάλων γερμανικών κομμάτων";Η ιταλική Corriere della Sera: «Η Γερμανία προχωρεί δυστυχώς στα χνάρια της Ιταλίας: δεν είναι πια δικομματική, αλλά πολυκομματική. Η συναίνεση εντός του γερμανικού πολιτικού συστήματος παρουσιάζει ρωγμές.

Κάποτε η συναίνεση αυτή θεμελιωνόταν στην εναλλαγή ανάμεσα σε υπεύθυνες και συνεπείς πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα όμως η Γερμανία είναι πια πολιτικά λιγότερο σταθερή και προβλέψιμη.»

Τέλος η γερμανική Frankfurter Rundschau: «Ο μαυρο-κίτρινος συνασπισμός που φαίνεται ότι θα μας κυβερνήσει δεν συνιστά αποτέλεσμα ενός κλίματος, ενός ρεύματος για αλλαγή στη Γερμανία. Αντίθετα εκφράζει, και αυτό είναι το καθοριστικό του στοιχείο, την ιστορική κρίση των μεγάλων γερμανικών κομμάτων με ισχυρή, λαϊκή βάση.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει επείγοντα καθήκοντα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Θα είναι δηλαδή απλώς μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης.»

«Έτσι ο ανιαρός προεκλογικός αγώνας κατέληξε σε μια έκπληξη, σε μια σαφή και βαθιά τομή στο κομματικό τοπίο.

Η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες, διά των οποίων αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις μέσα από τη διένεξη, θα ωφεληθούν από αυτό το αποτέλεσμα, διότι αυτή τη στιγμή ψηφίστηκε μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Ίσως αυτό ακριβώς να είναι και ο διακαής πόθος των ψηφοφόρων.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

antigrafikon from DW.--------------kefalonia-kai-kosmos.com

Πολιτική | 29.09.2009

Σκληρότερη γραμμή έναντι της Τουρκίας

Η μελλοντική κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Γερμανία δεν θα αλλάξει ριζικά την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο η Μέρκελ που απορρίπτει την ένταξη της Τουρκίας θα προωθήσει ευκολότερα τη θέση για «προνομιακή σχέση» Τουρκίας –ΕΕ

Κατά παράδοση στη Γερμανία, ο μικρότερος εταίρος σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργός Εξωτερικών μετά τις εκλογές της Κυριακής θα είναι ο Γκίντο Βεστερβέλε, πρόεδρος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών. Με τη Χριστιανική Ένωση υπάρχουν αρκετές συγκλίσεις, αλλά και σημεία τριβής.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Άγκελα Μέρκελ μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί προωθούν την λύση της προνομιακής σχέσης . Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν απορρίπτουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι η χώρα θα πληροί τα κριτήρια ένταξης. Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες ο μέχρι τώρα υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής των Ελεύθερων Δημοκρατών Βέρνερ Χόιερ.Ο Γκίντο Βεστερβέλε θα βαδίσει στα ίχνη του προκατόχου του Χανς Ντίντιχ ΓκένσερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Γκίντο Βεστερβέλε θα βαδίσει στα ίχνη του προκατόχου του Χανς Ντίντιχ Γκένσερ Σε κάθε περίπτωση όμως η Άγκελα Μέρκελ, θα μπορεί τώρα χωρίς το ανάχωμα των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση να προωθήσει ευκολότερα τη θέση της περί προνομιακής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ.

Όχι εσπευσμένη απόσυρση από τη Αφγανιστάν

Στην πολιτική έναντι του Αφγανιστάν για παράδειγμα, ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Γκίντο Βεστερβέλε, θεωρεί τη βασική γραμμή που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση σωστή, αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Κυρίως ασκεί κριτική στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της αναφορικά με την ανάπτυξη της αστυνομίας στο Αφγανιστάν. "Εκπληρώνουμε μόνο τις μισές από τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει διεθνώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται τόσο πολύ η ανάπτυξη των αστυνομικών δομών στο Αφγανιστάν". Ο Γκίντο Βεστερβέλε είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Αφγανιστάν και δήλωνε συγκλονισμένος από το πόσο λίγοι είναι οι απεσταλμένοι που απασχολούνται με την εκπαίδευση της αστυνομίας σε μια τόσο μεγάλη χώρα, όταν μάλιστα είναι σαφές ότι η αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης ISAF μπορεί να γίνει μόνον όταν η αστυνομία και ο στρατός στο Αφγανιστάν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Στο θέμα της απόσυρσης των γερμανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ο κ. Βεστερβέλε συμφωνεί με την Άγκελα Μέρκελ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εσπευσμένα.

Βεστερβέλε και Μέρκελ συμφωνούν στις γενικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής αλλά υπάρχουν και τα σημεία τριβήςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βεστερβέλε και Μέρκελ συμφωνούν στις γενικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής αλλά υπάρχουν και τα σημεία τριβής Προτεραιότητα στον αφοπλισμό

Στο ζήτημα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας πάντως οι θέσεις των δύο μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το FDP θέλει την κατάργησή της και την αντικατάσταση της Μπουντεσβέρ από επαγγελματικό στρατό, αλλά αυτό είναι κόκκινο πανί για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Τη σχετική συζήτηση στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία κατάφερε να τη βάλει στον πάγο.

Το ζήτημα του αφοπλισμού προεκλογικά ο Γκίντο Βεστερβέλε το είχε αναδείξει ιδιαίτερα αναγγέλλοντας ότι θα το καταστήσει σύμβολο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, συνδέοντάς το και με την ανάγκη να αποσυρθούν μέσα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο τα μέτρα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που παραμένουν σε γερμανικό έδαφος. "Για αυτό, μετά την περίοδο των εξοπλισμών, πρέπει να αρχίσει μια εποχή του αφοπλισμού, και η γερμανική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να αναλάβουν πρωτοβουλίες αφοπλισμού. Αυτός είναι ο πυρήνας της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για τους Ελεύθερους Δημοκράτες."

Nina Werkhäuser / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Monday, September 28, 2009

Πολιτική | 28.09.2009

Η βραδιά των εκλογικών ρεκόρ

Απώλειες για Χριστιανοδημοκράτες, Βατερλώ για Σοσιαλδημοκράτες, θεαματική άνοδος των μικρών κομμάτων

Η Γερμανία γυρίζει σελίδα. Μετά από 4 χρόνια συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πάρουν τώρα θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν μαζί με τον εταίρο της προτίμησής τους, τους Φιλελεύθερους(FDP), την πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο και μπορούν έτσι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Απώλειες για Χριστιανοδημοκράτες

Παραμένει στην καγκελαρία η ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Παραμένει στην καγκελαρία η ΜέρκελΜπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να παραμένουν πρώτη δύναμη στη Γερμανία, ωστόσο το 33,8 % που έλαβαν κατά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα τα τελευταία 60 χρόνια. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε παρόλα αυτά ικανοποιημένη: "Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ. Συμμερίζομαι τη χαρά σας. Πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Πετύχαμε τον κύριο στόχο μας, να φέρουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία, μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων και έτσι πρέπει".

Θεαματική άνοδος των Φιλελευθέρων

Βέστερβελε, ο μεγάλος νικητής των εκλογώνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βέστερβελε, ο μεγάλος νικητής των εκλογώνΑκόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά και ικανοποίηση στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων που πέτυχαν το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους λαμβάνοντας το 14,6 % των ψήφων. Μετά από 11 χρόνια στην αντιπολίτευση μπορούν να συμμετέχουν και πάλι στην κυβέρνηση. Χάρη στις καλές επιδόσεις τους η Μέρκελ μπορεί να παραμείνει καγκελάριος και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βέστερβελε, να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών:

"Ευχαριστούμε τους ψηφοφόρους για το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχαν ποτέ οι Φιλελεύθεροι από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας", είπε ο ίδιος. "Χαιρόμαστε για το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα γιατί μπορούμε να φροντίσουμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, καλύτερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών".

Συντριβή για Σοσιαλδημοκράτες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Μια πικρή ήττα", είπε ο ΣτάινμαγερΧάνοντας 11,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2005, οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση. Το 23 % είναι το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος και μια "μοναδική ευκαιρία για ανανέωση", σημειώνουν σήμερα αναλυτές. Ο υποψήφιος καγκελάριος Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να αναλάβει τα ηνία της κοινοβουλευτικής ομάδας:

"Είναι μια πικρή ημέρα για τη Σοσιαλδημοκρατία. Δεν μπορούμε να το περιγράψουμε διαφορετικά. Είναι μια πικρή ήττα. Το αποτέλεσμα δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Ωστόσο μπορώ να υποσχεθώ στους ψηφοφόρους το εξής: ως αντιπολίτευση θα παρακολουθούμε στενά το έργο της νέας κυβέρνησης. Τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν. Και προσωπικά αμφιβάλω ότι μπορούν".

"Διψήφιοι" οι Πράσινοι

Διψήφιο ποσοστό πέτυχαν οι ΠράσινοιBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διψήφιο ποσοστό πέτυχαν οι ΠράσινοιΤις ίδιες αμφιβολίες έχουν και οι Πράσινοι (Grüne). Μπορεί να μην πέτυχαν το βασικό τους στόχο, τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ωστόσο κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες στο 10,7%. Και όπως είπε η πρόεδρος του κόμματος Κλάουντια Ροτ:

"Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε ποτέ. Παρόλα αυτά, και αυτό είναι πικρό, δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψουμε το σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι θα βρεθούν όμως αντιμέτωποι με μια ισχυρή αντιπολίτευση, μια ισχυρή πράσινη αντιπολίτευση".

Ικανοποίηση στην Αριστερά

Η Αριστερά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζειBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Αριστερά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζειΤα μαχαίρια του ακονίζει ήδη και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που πέτυχε επίσης το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του λαμβάνοντας το 11,9 % των ψήφων. Όπως δήλωσε ο Όσκαρ Λαφοντέν: "Πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα στη δυτική. Πριν από λίγα χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο".

Χριστιανοδοημοκράτες και Φιλελεύθεροι συμφωνούν σε πολλά και κυρίως στην φορολογική και οικονομική πολιτική ενώ διαφωνούν μεταξύ άλλων στην κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης. Το μεγάλο ερώτημα καταρχήν είναι, εάν οι Φιλελεύθεροι διεκδικήσουν με επιμονή μια πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων που ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές τους υποσχέσεις. Οι ίδιοι προσανατολίζονται επίσης σε περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Τον τελευταίο λόγο όμως στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την πολιτική των επόμενων τεσσάρων ετών, έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Sabine Kinkartz/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Sunday, September 27, 2009

Επισκόπηση τύπου | 25.09.2009

«Ο ψήφισμα του ΣΑ είναι μια καινούργια αρχή»

Το ιστορικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχολιάζεται σήμερα εκτενώς στον ευρωπαϊκό τύπο. Πολλές εφημερίδες αμφισβητούν το ειδικό βάρος του εν λόγω ψηφίσματος.

Στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και στο σχετικό ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα πυρηνικά αναφέρονται σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η βρετανική The Independent: «Όλες αυτές οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου είναι μια σαφέστατη ένδειξη καλής θελήσεως, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που προωθεί η κυβέρνησή του με τους εξκπροσώπους του ιρανικού καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Έτσι με τις κινήσεις αυτές θα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια συμμαχία για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αποτυχία.»

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Υποθέτουμε ότι η ουτοπία που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Ομπάμα, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά, έχει ως άμεσο στόχο να τερματιστεί η διασπορά των πυρηνικών όπλων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως άλωστε καταδεικνύεται στο παράδειγμα της Ινδίας, του Πακιστάν, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.»

Η ισπανική El Pais: «Το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ανέδειξε τη νέα γραμμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εγκατέλειψε οριστικά τη γραμμή του προκατόχου του. Το ψήφισμα του ΣΑ στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας. Εκφράζει καλές προθέσεις που όμως δύσκολα υλοποιούνται. Κάνει πάντως μια καινούργια αρχή.»

Τα μπόνους των μάνατζερ δεν θα αποτρέψουν μια νέα κρίση»

Η σύνοδος κορυφής των 20 στο Πίτσμπουργκ σχολιάζεται και αναλύεται σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει: «Οι επικριτές της συνόδου των 20 θεωρούν σίγουρο ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πολυδάπανης συνάντησης θα είναι υποσχέσεις κενές περιεχομένου και γενικολογίες. Ακόμη και εκεί που φαίνεται ότι συμφωνούν οι περισσότερες χώρες, υποστηρίζουν οι επικριτές, τα διάφορα συμφέροντα θα δυναμιτίσουν τη σύγκλιση.»

«Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η σύνοδος των 20 στο Πίτσμπουργκ έχει ρεαλιστικές δυνατότητες να κάνει κάποια βήματα, λίγα, αλλά σημαντικά: πρώτον στο θέμα της αύξησης του αποθεματικού των τραπεζών και δεύτερον στο θέμα των μπόνους των τραπεζικών στελεχών.»

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung υπογραμμίζει ότι στο Πίτσμπουργκ μπορούν να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα: «Μια ουσιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών είναι απαραίτητη κυρίως στις συναλλαγές υψηλού κινδύνου, όπου η ρύθμιση και ο έλεγχος φάνηκε να πάσχουν ιδιαίτερα. Παράλληλα πρέπει να καθιερωθεί το σύστημα του ορίου των τραπεζικών χρεών, όπως το έχει η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ και ασφαλώς οφείλουν οι τράπεζες να διασφαλίζουν πάντα επαρκές αποθεματικό.»

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει: «Οι βασικές αιτίες της κρίσης ήταν η τυφλή εμπιστοσύνη ορισμένων ελίτ, η ελλειμματική ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και το φθηνό, ρευστό χρήμα που διοχέτευαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η αποτροπή όλων αυτών των παραγόντων είναι πολύπλοκη υπόθεση, γι’ αυτό οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των 20 θα ασχοληθούν με τα μπόνους των μάνατζερ, που δεν είναι εντελώς ασήμαντο γεγονός, αλλά συνιστά παράγοντα αποτροπής μιας νέας κρίσης.»

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην Αθήνα…

Στην πρόσφατη έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Κολωνάκι και στις συλλήψεις που ακολούθησαν αναφέρεται σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger. Ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ αφού αναφέρεται καταρχήν στο ιστορικό των συλλήψεων σχολιάζει:

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα ζει μια αναβίωση της τρομοκρατίας, για την οποία πολλοί πίστευαν πως είχε ηττηθεί μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη το 2002. Μετά τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασαν ταραχές στην πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν 2 εβδομάδες.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι ταραχές του Δεκεμβρίου κινητοποίησαν μια νέα γενιά τρομοκρατών. Σε κάθε περίπτωση έχουν αυξηθεί έκτοτε οι επιθέσεις εναντίον τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων κι κυβερνητικών κτιρίων.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Οικονομία | 26.09.2009

Κεντρικό φόρουμ για την παγκόσμια οικονομία το G20

Σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής σημειώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών, που διεξήχθη στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μεγάλη επιτυχία της συνόδου ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι οι ηγέτες των 20 αυτών χωρών συμφωνούν στην ανάγκη μετασχηματισμού της G-20, σε ένα φόρουμ που θα συντονίζει διεθνείς οικονομικές πρωτοβουλίες, στη μάχη κατά της κρίσης.

Κι όμως όταν άρχισε η σύνοδος του Πίτσμπουργκ οι πιθανότητες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν ήταν πολλές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεπικουρούμενος από τους Βρετανούς άνοιξε ένα νέο μέτωπο, φέρνοντας στο τραπέζι το ζήτημα της αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών. Γερμανοί και Γάλλοι επέμειναν στην τήρηση της ημερήσιας διάταξης, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική.

Ικανοποίηση από Μέρκελ

Πήρε αυτό που ήθελε ενόψει εκλογών η Άγκελα ΜέρκελΠήρε αυτό που ήθελε ενόψει εκλογών η Άγκελα ΜέρκελΣτο τέλος, και τα δύο ζητήματα συμπεριλήφθηκαν στις τελικές διακηρύξεις, κάτι που ικανοποίησε όλες τις πλευρές, κυρίως όμως την Άγκελα Μέρκελ που επέστρεψε στη Γερμανία με ένα δωράκι για τους πολίτες της χώρας της που αύριο καλούνται στις κάλπες.

«Στον Γερμανό φορολογούμενο φέρνουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι δεν προκύψει στο μέλλον παρόμοια κρίση. Δώσαμε έμφαση στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και προσθέσαμε στα σημεία που είχαμε αποφασίσει στο Λονδίνο τα συστήματα των αμοιβών και το ζήτημα εάν θα μπορεί στο μέλλον ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα να εκβιάζει κράτη. Και στα δύο αυτά θέματα σημειώθηκε πρόοδος. Έτσι μπορώ σήμερα να πω ότι επετεύχθη ό,τι ήταν εφικτό. Από τα κεντρικά ζητήματα

έμεινα ικανοποιημένη και νομίζω ότι οι κόποι μας ανταμείφθηκαν», υπογράμμισε μετά τη σύνοδο η καγκελάριος.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η Άγκελα Μέρκελ από το γεγονός ότι δόθηκε επιτέλους λύση στο ζήτημα των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει κάθε χώρα να διαμορφώσει το σύστημα αμοιβής των μάνατζερ, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες της επιτυχίας σε βάθος χρόνου και της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση αποτυχίας.

Στάινμπρουκ: «Δεν υπάρχει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς»

Μεταρρυθμίσεις χωρίς επιστροφή επεδίωξε ο Πέερ ΣτάινμπρουκΜεταρρυθμίσεις χωρίς επιστροφή επεδίωξε ο Πέερ ΣτάινμπρουκΣύμφωνα με την τελική διακήρυξη, οι τράπεζες με διεθνή δραστηριοποίηση θα πρέπει να διασφαλίσουν μεγαλύτερα αποθεματικά ιδίων κεφαλαίων προκειμένου να μπορούν να αποτρέψουν κινδύνους παρόμοιους με αυτούς που οδήγησαν στην κρίση. Θα πρέπει επίσης δια της υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών να καταστεί δυσκολότερη η χρηματοδότηση με ξένα κεφάλαια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ όταν σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. «Οι άνθρωποι των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς που επικρατούσε πριν από την κρίση. Δεν θα υπάρχει επιστροφή στον προηγούμενο τύπο συναλλαγών».

Αναβαθμίζεται ο ρόλος των αναδυομένων οικονομιών στο ΔΝΤ

Πιο αντιπροσωπευτικό θα είναι το ΔΝΤΠιο αντιπροσωπευτικό θα είναι το ΔΝΤΟι ρυθμίσεις αυτές υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των τριών συνόδων του G-20, στις οποίες συμμετείχαν χώρες που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, τα τέσσερα πέμπτα του παγκόσμιου εμπορίου και το 90% της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος. Με τις αποφάσεις του Πίτσμπουργκ το G-20 εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια οικονομική κυβέρνηση. Σύντομα αναμένεται επίσης η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα προβλέπει την αναβάθμιση των γοργά αναπτυσσομένων χωρών στα όργανα λήψης αποφάσεων του οργανισμού. «Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει την ενίσχυση της συμμετοχής των γοργά αναπτυσσομένων χωρών που σήμερα υποεκπροσωπούνται. Το σχήμα του G-20 θα είναι το σχήμα του μέλλοντος για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη. Είδαμε τους τελευταίους δέκα μήνες ότι το μοντέλο πέτυχε. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποφασίσαμε να συναντιόμαστε στο μέλλον τουλάχιστον μια φορά το χρόνο», κατέληξε η καγκελάριος.

Henryk Böhme/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης:

Πολιτική | 27.09.2009

Νίκη της κεντροδεξιάς στη Γερμανία

Με καταμετρημένο το 80 % των ψήφων Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι διασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση

  • Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) 33,9 % (35,2 %)
  • Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 23,1 % (34,2 %)
  • Φιλελεύθεροι (FDP) 14,5 % (9,8 %)
  • Αριστερά (Die Linke) 12,2 % (8,7 %)
  • Πράσινοι (Grüne) 10,3 % (8,1 %)

Συμμετοχή: 72, 5 % (77 %)

(Σε παρένθεση τα αντίστοιχα ποσοστά του 2005)

Με καταμετρημένο το 80 % των ψήφων, η κεντροδεξιά διασφαλίζει πλειοψηφία. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους συμμάχους τους (FDP) με 48 % κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών και μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Έτσι παρά τις απώλειες που εμφανίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες, η θεαματική άνοδος των Φιλελευθέρων φαίνεται ότι δίνει τις καθοριστικές μονάδες για μια καθαρή νίκη. Μια νίκη που πιθανότατα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με δεδομένο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν την πλειονότητα των "πλεονασματικών εδρών".

Κατανομή εδρών (Τελευταία ενημέρωση 20:00 UTC)Κατανομή εδρών (Τελευταία ενημέρωση 20:00 UTC)Οι Σοσιαλδημοκράτες παρά την άνοδο που σημείωναν την τελευταία εβδομάδα στις δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή, σημείωσαν το χειρότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία τους και από αύριο θα επιστρέψουν, μετά από 11 χρόνια, στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Στο 10,2 κινούνται οι Πράσινοι που σημείωσαν αύξηση του ποσοστού τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλος κερδισμένος, το κόμμα της Αριστεράς του Όσκαρ Λαφοντέν που καρπώνεται την αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών να επαναπατρίσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, τα ασθενή κοινωνικά στρώματα.

Προφανώς οι ψηφοφόροι ενέκριναν την προοπτική των "καθαρών λύσεων" που πρόκριναν τα κόμματα της κεντροδεξιάς.

Tα μικρά κόμματα σημείωσαν διψήφια ποσοστά, διεισδύοντας στους ζωτικούς χώρους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Το εκλογικό άθροισμα των τελευταίων δεν υπερβαίνει το 56%. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας τα δύο κόμματα εξουσίας δεν κατάφεραν να δώσουν οποιαδήποτε πολιτική προοπτική στους πολίτες της χώρας.

Η Γερμανία έχει πλέον ένα σταθερό 5κομματικό πολιτικό σύστημα. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τη σχέση τους με την Αριστερά.

Πηγή: ZDF

Σταμάτης Ασημένιος, Κώστας Συμεωνίδης