Wednesday, September 2, 2009

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009
ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Κοργιαλένεια Βιβλιοθήκη είναι χωρίς Διευθυντή, ακριβώς γιατί ο μέχρι τώρα Διευθυντής της Ηλίας Τουμασάτος υπέβαλε στο Κοργαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή του από τη θέση αυτή, καθώς διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά από επιτυχή συμμετοχή (πρώτος πανελλαδικά στην ειδικότητα του Νομικού) στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Μόλις πληροφορήθηκα την είδηση πήγα και ξαναδιάβασα την περσινή «κόντρα» του Πέτρου Πετράτου με το Συμβούλιο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος. Θυμίζω τι έγραφε πέρυσι, στις 30 Απριλίου 2008, ο Πετράτος για τον τότε Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. ηλία Τουμασάτο:
«Πρόκειται για έντιμο άνθρωπο, για πρόσχαρο συμπολίτη, για αξιόλογο επιστήμονα, για ευσυνείδητο υπάλληλο, με χαρακτηριστικά στοιχεία την ευγένεια, την καλοσύνη, τη σεμνότητα, την εργατικότητα. Και αυτόν τον άνθρωπο με αυτή την εξαίρετη υποδομή, αυτό το «θησαυρό» δεν έχει κατορθώσει, οχτώ χρόνια τώρα, να «αξιοποιήσει» σωστά, να «εκμεταλλευτεί» ουσιαστικά, να στηρίξει πραγματικά το Κ.Δ.Σ.(Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο)».
Και συνέχιζε σε άλλο σημείο του κειμένου του: «Και θα προκληθεί μεγάλο κενό, αν κάποτε εγκαταλείψει αυτή τη θέση ο κ. Τουμασάτος, ο οποίος αντικειμενικά «χαραμίζεται» εκεί, αλλά είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Για να καταλήξει ως εξής: «Η ευθύνη σε περίπτωση αποχώρησής του, κατά τη γνώμη μου πάντα, θα βαρύνει το Κ.Δ.Σ. Βέβαια «ουδείς αναντικατάστατος». Αλλά όλος ο κόσμος έχει αντιληφθεί- και σωστά- έχει καταλάβει – και σωστά – έχει νιώσει – και σωστά – τον άλλο «αέρα» που έφερε στη Βιβλιοθήκη ο κ. Τουμασάτος. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου πάντα, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν- στις ενέργειες του, στο χαρακτήρα του, στη στάση του, στις σχέσεις του με το Συμβούλιο, με το προσωπικό και τον κόσμο».
Πραγματικά αυτό που φοβόταν ο Πετράτος έγινε.
Ο κ. Τουμασάτος μη μπορώντας να συμβιώσει άλλο με τις λογικές και πρακτικές του Κοργιαλενείου Συμβουλίου αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βιβλιοθήκη, την οποία, όπως όλη η τοπική μας κοινωνία ξέρει, αγάπησε γι’ αυτό και την υπηρέτησε με υπευθυνότητα και μεράκι. Αναγκάστηκε όμως να στραφεί προς την εκπαίδευση, μια και ο ίδιος είναι κάτοχος δύο πτυχίων, του νομικού και του θεατρολόγου. Έδωσε εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και ήρθε πρώτος πανελλαδικά (μάλιστα κύριοι) στην. ειδικότητά του. Έτσι λοιπόν έχει διοριστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σε σχολείο της Κεφαλονιάς.
Τουλάχιστο θα παίρνει ο άνθρωπος κάθε μήνα στα χέρια του το μισθό του. Γιατί στο Κοργιαλένειο Ιδρυμα η άσχημη οικονομική κατάσταση παραμένει και ταλαιπωρεί τους υπαλλήλους. Κι ας είχε υποσχεθεί το Κοργ. Συμβούλιο από πέρυσι (Μάϊος 2008) ότι «έχουμε ήδη επιληφθεί δεόντως, ώστε να βρεθεί οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος».Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιος κοροϊδεύει ποιον.. (Είναι αλήθεια, κ. Κατσούνη, ότι και φέτος είχαν μείνει για 3 και 4 μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοί σας;)
Αυτός που ζημιώνεται με την αποχώρηση του κ. Τουμασάτου είναι κυρίως ο χώρος της Κοργ. Βιβλιοθήκης. Γι’ αυτή την κατάληξη όλη την ευθύνη την έχει το Κοργ. Συμβούλιο, που τόσο καιρό δεν κατάφερε να διορθώσει την κατάσταση. Ούτε καν συζήτησε την πιο ρεαλιστική πρόταση που τότε διατυπώθηκε, δηλαδή να γίνει δημόσια η Βιβλιοθήκη και έτσι να ξεπεραστεί το σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Ούτε έχει πείσει τον κόσμο ποια είναι η εναλλακτική του πρόταση. Και έτσι η άσχημη κατάσταση διαιωνίζεται.
Εκτός κι αν στα σχέδια του Συμβουλίου είναι κάτι από τα παρακάτω που ακούσαμε. Λέγεται ότι το Συμβούλιο ή κάποια μέλη του επιδίωξαν να βγάλουν από μπροστά τους τον κ.Τουμασάτο, γι’ αυτό και εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη τακτική, για να τον εξωθήσουν στην παραίτηση. Λέγεται ότι επιθυμούσαν να διοριστεί ο κ. Τουμασάτος στην εκπαίδευση, ώστε αργότερα με κάποιο τρόπο (με απόσπαση ή μετάταξη) να τον επαναφέρουν στη Βιβλιοθήκη, αλλά τότε θα έχουν γλιτώσει τη μισθοδοσία του, αφού θα πληρώνεται από την Εκπαίδευση. Αντιφατικά μεταξύ τους αυτά, αλλά «άγνωσται αι βουλαί των διοικούντων».
Η ζωή θα δείξει. Και θα σας πληροφορήσουμε σχετικά.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος

No comments:

Post a Comment