Friday, September 18, 2009

17/09/09 23:33
Εν όψει της G20
Mε ενιαία φωνή η Ευρώπη για τα μπόνους των στελεχών στις τράπεζες
«Τσεκούρι» στα σκανδαλώδη μπόνους στελεχών θέλει ο Νικολά Σαρκοζί
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Κοινή γραμμή εν όψει της συνόδου της G20 χαράσσει η ΕΕ στις Βρυξέλλες (17/9/2009)

Με το Παρίσι και το Βερολίνο να καθοδηγούν, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται ότι κατέληξαν σε κοινή στάση για τις προτάσεις που θα κομίσουν στην επερχόμενη σύνοδο του G-20.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που είχε αρχικά θέσει υπ' όψιν των ομολόγων του το θέμα των υπέρογκων αμοιβών σε στελέχη χρηματοπιστωτικών, ανέφερε αργά την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι «οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε απόλυτη ομοφωνία για την ανάγκη να μην επαναληφθεί το σκάνδαλο των μπόνους».

Για αυστηρότερους κανονισμούς και «τσεκούρι στα μπόνους» θα πιέσουν εξ ονόματος των «27» οι Ευρωπαίοι στο Πίτσμπουργκ, ενώ θα προσπαθήσουν να «αφυπνίσουν» ΗΠΑ και Κίνα για τις εκπομπές ρύπων ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συναντήθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να χαράξουν κοινή γραμμή προτάσεων, που θα κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ερχόμενη σύνοδο της G-20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Από την ΕΕ, συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία (η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλει παρατηρητή).

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει την επιθυμία του να θέσει στο κέντρο των συζητήσεων την επιβολή ανώτατου ορίου στα μπόνους των στελεχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την αποτροπή ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, έχουν συμφωνήσει, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε επιβολή «πλαφόν» στα μπόνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


No comments:

Post a Comment