Friday, September 25, 2009

Επισκόπηση τύπου | 24.09.2009

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μοναχικού ιππότη»

Κυρίαρχη σήμερα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου η πρεμιέρα Ομπάμα στα ΗΕ.

Η πρεμιέρα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην ΓΣ των ΗΕ σχολιάζεται από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο. Χαρακτηριστικά σχόλια:

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian: «Το μήνυμα Ομπάμα στα ΗΕ μας αρκεί: όταν οι ΗΠΑ δεν είναι πια εις θέσιν να υπαγορεύουν τις οικονομικές ή τις στρατιωτικές προϋποθέσεις στον υπόλοιπο κόσμο, τότε πρέπει και οι άλλες χώρες να επωμισθούν ένα μέρος από την διεθνή ευθύνη και την παγκόσμια ηγεσία.»

"Το χάρισμα δεν αρκεί" (La Repubblica)Η ιταλική La Repubblica: «Το χάρισμα δεν αρκεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στην παρθενική του ομιλία στα ΗΕ παρουσίασε στους εκπροσώπους των εθνών την αποτυχία της αμερικανικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος μίλησε για συλλογική ευθύνη, γιατί η Αμερική δεν μπορεί πια να παίξει τον ρόλο του ‘μοναχικού ιππότη’.

To ερώτημα τώρα είναι, εάν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών δεχθούν την χείρα συνεργασίας που έτεινε, διότι είχαν συνηθίσει την σφιγμένη γροθιά του προκατόχου του Τζορτζ Μπους.»

«Στα ύψη το δημόσιο χρέος των μεγάλων οικονομιών»

Τέλος η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής των 20 στο Πίτσμπουργκ:

«Το δημόσιο χρέος ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ιαπωνία έχει αγγίξει τώρα πια γιγαντιαία ύψη. Αυτά τα ‘βουνά από χρέη’, όπως τα χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, πρέπει όμως κάποτε να εξοφληθούν.»

«Οι ηγέτες των βιομηχανικών χωρών κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία την οικονομική κρίση, αλλά τώρα πρέπει να διαχειριστούν με την ίδια επιτυχία την εξάλειψη του δημοσίου χρέους.

Στη συνάντηση των G20 πρέπει αμέσως να δρομολογηθεί στρατηγική αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, διότι διαφορετικά η φούσκα των κρατικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας, εάν σκάσει, θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι η ίδια η κρίση.»

Από το ιστολόγιο του Γκερντ Χέλερ...

«Η ελευθερία τύπου α λά Καραμανλή», τιτλοφορεί ο Γκερντ Χέλερ άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο στηνHandelsblatt με θέμα την τηλεμαχία Καραμανλή – Παπανδρέου:

«Πιο αντιφατική δεν θα μπορούσε να είναι η απήχηση της τηλεμαχίας των δύο κορυφαίων υποψηφίων Καραμανλή και Παπανδρέου στις ελληνικές εφημερίδες», υπογραμμίζει ο κος Χέλερ και αφού αναφέρεται αναλυτικά στα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου καταλήγει:

«Ποια γνώμη όμως έχουν οι τηλεθεατές για την αντιπαράθεση των δυο δεν θα το μάθουμε, διότι λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση Καραμανλή άλλαξε εσπευσμένα τον νόμο περί δημοσίευσης δημοσκοπήσεων. Έτσι απαγορεύεται δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις.

Με την λογοκρισία αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να εμποδίσει τη δημοσίευση άσχημων ή και χειρότερων αποτελεσμάτων. Στις τελευταίες πάντως δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους σοσιαλιστές.

Οι δύο αντίπαλοι όμως γνωρίζουν, ποια γνώμη έχουν για την τηλεοπτική τους εμφάνιση οι τηλεθεατές, διότι οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται, και μάλιστα με εντολή των κομμάτων, απαγορεύεται όμως να δημοσιεύονται. Ελευθερία τύπου λοιπόν α λά Καραμανλή.»

Σε υποσημείωσή του στο ίδιο άρθρο χαρακτηρίζει τέλος τους δύο υποψηφίους στην τηλεμαχία ως ανεπαρκείς.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

αντιγραφικον από DW.--------kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment