Οικονομία | 26.09.2009
Κεντρικό φόρουμ για την παγκόσμια οικονομία το G20
Η μεγάλη επιτυχία της συνόδου ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι οι ηγέτες των 20 αυτών χωρών συμφωνούν στην ανάγκη μετασχηματισμού της G-20, σε ένα φόρουμ που θα συντονίζει διεθνείς οικονομικές πρωτοβουλίες, στη μάχη κατά της κρίσης.
Κι όμως όταν άρχισε η σύνοδος του Πίτσμπουργκ οι πιθανότητες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν ήταν πολλές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεπικουρούμενος από τους Βρετανούς άνοιξε ένα νέο μέτωπο, φέρνοντας στο τραπέζι το ζήτημα της αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών. Γερμανοί και Γάλλοι επέμειναν στην τήρηση της ημερήσιας διάταξης, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική.
Ικανοποίηση από Μέρκελ
Πήρε αυτό που ήθελε ενόψει εκλογών η Άγκελα ΜέρκελΣτο τέλος, και τα δύο ζητήματα συμπεριλήφθηκαν στις τελικές διακηρύξεις, κάτι που ικανοποίησε όλες τις πλευρές, κυρίως όμως την Άγκελα Μέρκελ που επέστρεψε στη Γερμανία με ένα δωράκι για τους πολίτες της χώρας της που αύριο καλούνται στις κάλπες.
«Στον Γερμανό φορολογούμενο φέρνουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι δεν προκύψει στο μέλλον παρόμοια κρίση. Δώσαμε έμφαση στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και προσθέσαμε στα σημεία που είχαμε αποφασίσει στο Λονδίνο τα συστήματα των αμοιβών και το ζήτημα εάν θα μπορεί στο μέλλον ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα να εκβιάζει κράτη. Και στα δύο αυτά θέματα σημειώθηκε πρόοδος. Έτσι μπορώ σήμερα να πω ότι επετεύχθη ό,τι ήταν εφικτό. Από τα κεντρικά ζητήματα
έμεινα ικανοποιημένη και νομίζω ότι οι κόποι μας ανταμείφθηκαν», υπογράμμισε μετά τη σύνοδο η καγκελάριος.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η Άγκελα Μέρκελ από το γεγονός ότι δόθηκε επιτέλους λύση στο ζήτημα των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει κάθε χώρα να διαμορφώσει το σύστημα αμοιβής των μάνατζερ, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες της επιτυχίας σε βάθος χρόνου και της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση αποτυχίας.
Στάινμπρουκ: «Δεν υπάρχει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς»
Μεταρρυθμίσεις χωρίς επιστροφή επεδίωξε ο Πέερ ΣτάινμπρουκΣύμφωνα με την τελική διακήρυξη, οι τράπεζες με διεθνή δραστηριοποίηση θα πρέπει να διασφαλίσουν μεγαλύτερα αποθεματικά ιδίων κεφαλαίων προκειμένου να μπορούν να αποτρέψουν κινδύνους παρόμοιους με αυτούς που οδήγησαν στην κρίση. Θα πρέπει επίσης δια της υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών να καταστεί δυσκολότερη η χρηματοδότηση με ξένα κεφάλαια.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ όταν σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. «Οι άνθρωποι των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς που επικρατούσε πριν από την κρίση. Δεν θα υπάρχει επιστροφή στον προηγούμενο τύπο συναλλαγών».
Αναβαθμίζεται ο ρόλος των αναδυομένων οικονομιών στο ΔΝΤ
Πιο αντιπροσωπευτικό θα είναι το ΔΝΤΟι ρυθμίσεις αυτές υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των τριών συνόδων του G-20, στις οποίες συμμετείχαν χώρες που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, τα τέσσερα πέμπτα του παγκόσμιου εμπορίου και το 90% της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος. Με τις αποφάσεις του Πίτσμπουργκ το G-20 εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια οικονομική κυβέρνηση. Σύντομα αναμένεται επίσης η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα προβλέπει την αναβάθμιση των γοργά αναπτυσσομένων χωρών στα όργανα λήψης αποφάσεων του οργανισμού. «Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει την ενίσχυση της συμμετοχής των γοργά αναπτυσσομένων χωρών που σήμερα υποεκπροσωπούνται. Το σχήμα του G-20 θα είναι το σχήμα του μέλλοντος για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη. Είδαμε τους τελευταίους δέκα μήνες ότι το μοντέλο πέτυχε. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποφασίσαμε να συναντιόμαστε στο μέλλον τουλάχιστον μια φορά το χρόνο», κατέληξε η καγκελάριος.
Henryk Böhme/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης:
No comments:
Post a Comment