Tuesday, September 15, 2009

Το παιχνίδι των εντυπώσεων ξεκίνησε


14-09-2009

[insert caption here]
Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και αυτό το διαπιστώνουμε σε κάθε μας βήμα. Οι πόλεις αλλάζουν εικόνα. Οι δρόμοι κατακλύζονται από φυλλάδια, οι κολώνες από αφίσες και οι πλατείες από εκλογικά περίπτερα. Πόσο αποτελεσματικά όμως είναι όλα αυτά για τους υποψήφιους και τα κόμματα τους; Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μενέλαος Γκίβαλος και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Νότης Μαρτάκης απαντούν πως όλες αυτές οι τακτικές είναι πλέον παρωχημένες.

«Όλες οι επιμέρους διαδικασίες» δηλώνει ο κ.Γκίβαλος «τα φυλλάδια, οι αφίσες τα συνθήματα έχουν μια δευτερεύουσα σημασία. Θα έλεγα ότι αποτελούν μία αντιπαράθεση δημοκρατικών μηχανισμών». «Η αφισορύπανση και η ηχορύπανση», επισημαίνει ο κ. Μαρτάκης «δεν συνεισφέρουν και δεν νομίζω ότι τελικά βοηθούν τα κόμματα διότι αγανακτεί ο πολίτης και πολλές φορές αντιδρά και αρνητικά».

Τα αεροπανό, οι γιγαντοαφίσες, οι προεκλογικές κατασκευές ομολογουμένως είναι διαφήμιση για το ένα ή το άλλο κόμμα. Μπορούν όμως να αντικαταστήσουν τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που επιζητούν οι ψηφοφόροι;

«Όχι βέβαια», τονίζει ο κ. Γκίβαλος «όπως βλέπουμε με την κρίση που υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα και στα κόμματά μας οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις». «Ακόμα και η αφισοκόλληση», συμπληρώνει ο κ Μαρτάκης «όσο ευρηματικό κι αν είναι το σύνθημα το οποίο θα χρησιμοποιήσει δεν είναι δυνατόν να απαντήσει στα ερωτήματα που μπορεί να θέσει ο κάθε πολίτης».

[insert caption here]
Το διαφορετικό είναι το ζητούμενο για τα κόμματα. Να κεντρίσουν το ενδιαφέρον να περάσουν το μήνυμα, να κερδίσουν τις προτιμήσεις. Στην Αθήνα πάντως οι χώροι που τα κόμματα θα στήσουν τα εκλογικά τους περίπτερα ήδη διατέθηκαν. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει την πλατεία Συντάγματος και την αρχή του πεζόδρομου στην Ερμού, το ΠΑΣΟΚ την πλατεία Κλαυθμώνος και τμήμα του πεζόδρομου Κοραή προς Σταδίου, το ΚΚΕ την πλατεία Ομονοίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει το περίπτερό του Πανεπιστημίου & Πατρ. Γρηγορίου Ε΄, ο ΛΑόΣ πάει Βουκουρεστίου & Σταδίου, ενώ σε άλλα σημεία της Αθήνας θα βρίσκουμε τα περίπτερα των μικρότερων κομμάτων.

Το παιχνίδι των εντυπώσεων ξεκίνησε. Το μάρκετινγκ θα έχει και πάλι το πρώτο λόγο. Το θέμα είναι που θα ρίξει το κέντρο βάρους στην αστραφτερή εικόνα ή στον ουσιαστικό διάλογο.--from VOA.

No comments:

Post a Comment