Tuesday, September 15, 2009

Η κρίση ευνοεί τους συγκρατημένους
Στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική πλέον ο τίτλος της «πλουσιότερης περιοχής» του κόσμου
Δύσκολοι καιροί για τους Αμερικανούς εκατομμυριούχους
Βοστώνη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η Ευρώπη υποσκέλισε τη βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά) από το βάθρο της πιο πλούσιας περιοχής παγκοσμίως το 2008 εξαιτίας της κρίσης, παρά την πρωτοκαθεδρία που διατηρούν οι ΗΠΑ σε απόλυτο αριθμό εκατομμυριούχων.

Έρευνα του Boston Consulting Group, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη με «επετειακό» χαρακτήρα υπενθυμίζοντας τη Lehman Brothers, δείχνει ανακατάταξη του παγκόσμιου πλούτου το 2008, με την κρίση να επηρεάζει περισσότερο από όλες τις περιοχές τη βόρεια Αμερική.

Τα ενεργητικά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Καναδά μειώθηκαν κατά 21,8% σε (μόλις) 29,3 τρισ. δολάρια, με την περιοχή να πέφτει στη δεύτερη θέση, καθώς η Ευρώπη μετράει πλέον 32,7 τρισ. δολάρια σε «assets under management». Η πτώση για την γηραιά ήπειρο περιορίστηκε στο 5,8%, τη μικρότερη αρνητική μεταβολή από όλες τις περιοχές.

Εξαίρεση αποτελεί η Λατινική Αμερική, στην οποία τα ενεργητικά αυξήθηκαν κατά 3% σε 2,5 τρισ. δολάρια. Η Ιαπωνία έπεσε στα 13,5 τρισ. κατά 7,8%, η υπόλοιπη Ασία κατά 6,2% στα 11,5 τρισ. και η Αφρική κατά 6,9% στα 3 τρισ. δολάρια.

Η συγκρατημένη συμπεριφορά των Ευρωπαίων λοιπόν, που ανέκαθεν προκαλούσε περιφρόνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται ότι ανταμείβεται σε περιόδους κρίσης. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιες οι ΗΠΑ παραμένουν πλουσιότερες από την Ευρώπη με 37,1 τρισ. δολάρια.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων μειώθηκε παγκοσμίως κατά 17,8% στους περίπου 9 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Η μεταβολή τόσο σε βόρεια Αμερική όσο και σε Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 22%.

Αναφορικά με τους εκατομμυριούχους ανά χώρα, οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή με μεγάλη απόσταση, συγκεντρώνοντας 3.981 εκατομμυριούχους. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 1.086 εκατομμυριούχους, η Κίνα με 417 και μόλις στην τέταρτη θέση εμφανίζεται μία ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία, με 374 εκατομμυριούχους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλογία εκατομμυριούχων στο γενικό πληθυσμό: Με αυτό το κριτήριο πρώτη έρχεται η Σιγκαπούρη, όπου περίπου ένας στους δέκα (8,5%) είναι εκατομμυριούχος, και ακολουθούν η Ελβετία με 6,6%, το Κουβέιτ με 5,1% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 4,5%.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment