Saturday, September 19, 2009

Επισκόπηση τύπου | 18.09.2009

«Το μπαλάκι τώρα στη Ρωσία»

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να εγκαταλείψει το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία απασχολεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου.

Οι βρετανικοί The Times γράφουν: «Η κυβέρνηση Ομπάμα προχώρησε σε έναν επιδέξιο συμβιβασμό, χωρίς να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ρωσίας και χωρίς να εγκαταλείψει την ιδέα της αντιπυραυλικής άμυνας, διότι η απειλή από τα κράτη-ταραξίες είναι ρεαλιστική και ένα τέτοιο σύστημα είναι αποτελεσματικό και αναγκαίο.

Βασική αμυντική αρχή της Δύσης είναι η προσπάθεια ανάπτυξης ενός αντιβαλιστικού συστήματος που να μπορεί να εξουδετερώνει οποιασδήποτε μορφής πυραύλους πριν ακόμη φθάσουν στο στόχο τους.»

«Αγκάθι στη γούνα της αγριεμένης ρωσικής αρκούδας»

Ο Ομπάμα ακύρωσε την αντιπυραυλική ασπίδαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ομπάμα ακύρωσε την αντιπυραυλική ασπίδα«Ο Ομπάμα έβγαλε ένα ακόμη άχρηστο αγκάθι από τη γούνα της αγριεμένης ρωσικής αρκούδας», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung και συνεχίζει:

«Για πολλά χρόνια η αντιπυραυλική ασπίδα δηλητηρίαζε τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Ασφαλώς ο Ομπάμα ξέρει ότι πολλοί θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν την απόφασή του σαν υποχώρηση, σαν γονάτισμα στο Κρεμλίνο, γι’ αυτό παρουσίασε την νέα τακτική στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας ως συνέπεια νέων ερευνών των μυστικών υπηρεσιών.

Τελικά, εκείνο που προέχει είναι οι αμερικανορωσικές σχέσεις. Τώρα το μπαλάκι το έχει η Ρωσία.»

«Η Ρωσία είναι ένας εταίρος, που οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να τον αποχωριστούν», υποστηρίζει η γερμανική Frankfurter Rundschau:

«Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υπογράψουν την παράταση των συμφωνιών START, εάν θέλουν να αποφύγουν νέο γύρο εξοπλιστικών ανταγωνισμών και ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποσαφηνίσει επαρκώς το τίμημα της υπογραφής του: εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας και επιστροφή σε μια συμφωνία πλαίσιο διασφάλισης της διμερούς εμπιστοσύνης.»

«Πραγματιστής ο πρόεδρος Ομπάμα»

Δύο ρεαλιστές πρόεδροι: Μπάρακ Ομπάμα, Ντίμιτρι ΜεντβέντεφBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δύο ρεαλιστές πρόεδροι: Μπάρακ Ομπάμα, Ντίμιτρι Μεντβέντεφ«Ο πρόεδρος Ομπάμα για να γλυκάνει το πικρό χάπι στην Πράγα και τη Βαρσοβία δήλωσε ότι το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί κάθε στιγμή, εάν ο κίνδυνος από το Ιράν αυξηθεί», σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα Rossijskaja Gaseta:

«Με τον Ομπάμα οι ΗΠΑ κατανόησαν ότι για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων χρειάζονται εταίρους και έτσι κατέληξαν στην εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ως δούρειο ίππο, ώστε η ΕΕ να μην λέει εύκολα "όχι" στις ΗΠΑ. Ακόμη και το ΝΑΤΟ προσπάθησε να συγκροτήσει αντιρωσική συμμαχία. Όλοι λησμονούν ότι στον Λευκό Οίκο κάθεται σήμερα κάποιος άλλος, ένας πραγματιστής πρόεδρος.»

«Η κεντρική Ευρώπη και η Πολωνία απολαμβάνουν σήμερα σταθερότητα και ειρήνη», υπογραμμίζει η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza:

«Η χώρα μας ανήκει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν απειλείται από κανέναν και αυξάνει συνεχώς την ευημερία της. Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει πια να μας προσέχει, έχει άλλα μεγαλύτερα προβλήματα στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στην Κίνα και το Ισραήλ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

antigrafikon from DW.-----------kefalonia-kai-kosmos.com

No comments:

Post a Comment