Wednesday, September 30, 2009

Επισκόπηση τύπου | 30.09.2009

"Λίγες οι πιθανότητες για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή"

Δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο για τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα με εκτιμήσεις για την έκβαση, αλλά και αναφορές στην παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σε βάρος του ΣΚΑΙ

Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger αναφέρεται σήμερα στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να κινηθεί σε βάρος του ΣΚΑΙ με αφορμή επισκόπηση τύπου της Deutsche Welle που είχε μεταδώσει στις 22 του μηνός για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

«Ακόμη και αναφορές σε δημοσκοπήσεις απαγορεύονται», τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα και γράφει:

"Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί σε απολογία το ΣΚΑΙ, διότι στις 22 Σεπτεμβρίου μετέδωσε ρεπορτάζ της Deutsche Welle που περιελάμβανε και αποτελέσματα δημοσκοπησεων, όπως αυτά αναφέρονταν σε άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Rundschau. Σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης προηγούνταν της συντηρητικής κυβέρνησης.

Γι' αυτή την αναφορά ο ΣΚΑΙ πρέπει τώρα να απολογηθεί."

Η εφημερίδα εξηγεί ότι στην Ελλάδα η δημοσίευση δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές απαγορεύθηκε εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι με τροποποίηση που έφερε ο πρωθυπουργός στη βουλή και αφότου το κόμμα του είχε υποστεί δεινές απώλειες στις ευρωεκλογές. Και καταλήγει:

«Παραμένει ανοιχτό, εάν το συμβούλιο κινηθεί και εναντίον της Deutsche Welle και του ανταποκριτή της εφημερίδας Frankfurter Rundschau στην Αθήνα. Ο ΣΚΑΙ θέλει να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Στο μεταξύ η εφημερίδα Junge Welt του Βερολίνου γράφει σήμερα για τις εκλογές της Κυριακής: «Στις τελευταίες εκλογές του 2007 η ΝΔ είχε με 41,85% οριακή πλειοψηφία με 152 έδρες στις 300 του ελληνικού κοινοβουλίου. Τώρα οι δημοσκοπήσεις της δίνουν το πολύ 35%.

Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κατακτήσει τις απαραίτητες 151 έδρες, ένας μεγάλος συνασπισμός των δύο ισχυρότερων κομμάτων είναι αβέβαιος.

Θα μπορούσε ασφαλώς να συμμαχήσει με το κόμμα των Πράσινων, με τους οποίους έχει πολλά κοινά σημεία. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν οι Πράσινοι θα φθάσουν το απαραίτητο 3% για να εκπροσωπηθούν στη βουλή, κι αυτό παρά την είσοδό τους για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην ελληνική Αριστερά σχηματίστηκε τέλος μια πλειοψηφία κατά της οποιασδήποτε συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, αν και το ένα τρίτο περίπου της Αριστεράς στηρίζει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Ελλάδα το ποιος θα γίνει βουλευτής κρίνεται από το σταυρό προτίμησης. Επομένως και μια πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσους σταυρούς θα λάβει.»

«Γύρω στο 80% των ψηφοφόρων περιμένει νίκη του ΠΑΣΟΚ»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τέλος η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger δημοσιεύει εκτός του σύντομου σημειώματος για τις δημοσκοπήσεις και ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ με τίτλο: «Λίγες οι πιθανότητες για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Ο αρθρογράφος, αφού επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται πραγματικά για την παραμονή του στην εξουσία, σχολιάζει: «Ή όλα ή τίποτε. Εάν χάσει ο Καραμανλής την Κυριακή τις εκλογές κατά πάσαν πιθανότητα είναι μετρημένες και οι ημέρες του ως προέδρου του κόμματός του, της ΝΔ. Και μάλλον όλα δείχνουν πως εκεί θα καταλήξει.

Μπορεί από τις 18 Σεπτεμβρίου να μην επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, αλλά στις μέχρι τότε δημοσκοπήσεις ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προηγούνται σαφώς. Γύρω στο 80% των ψηφοφόρων περιμένει μία νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή μεταρρυθμιστή Κώστα Σημίτη η Ελλάδα απέκτησε κύρος τόσο στην ΕΕ, όσο και διεθνώς.

Πεντέμισι χρόνια μετά η συλλογική ευφορία έδωσε τη θέση της στη συλλογική κατάθλιψη: το 86% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει πάρει ‘λάθος δρόμο’.

Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση.

Καταστροφικός ο απολογισμός για τον Καραμανλή, που πήρε την εξουσία το 2004 με υποσχέσεις για πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος.

Αντ’ αυτού όμως η κυβέρνησή του διολίσθησε από σκάνδαλο σε σκάνδαλο. Επιπλέον επειδή ο Καραμανλής ανέβαλε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία έπεσε από τη 35η στην 71η θέση στον κατάλογο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Καραμανλής βρήκε τη χώρα του με δημόσιο χρέος ύψους 160 δις ευρώ, στο μεταξύ όμως το δημόσιο χρέος φθάνει τα 260 δις ευρώ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments:

Post a Comment