Tuesday, September 1, 2009

Επισκόπηση τύπου | 01.09.2009

NOZ: ‘Δεν είναι φαεινή ιδέα οι νέοι λαμπτήρες’

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας Τουρκίας, η εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία και η σταδιακή απαγόρευση πώλησης συμβατικών λαμπτήρων είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.

Έξι εβδομάδες διαβουλεύσεων θέλουν Άγκυρα και Ερεβάν να προκειμένου να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Το κύριο πρόβλημα τους είναι η γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σημειώνει για το θέμα:

Επίσκεψη του Αμντουλάχ Γκιουλ στην Αρμενία Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Επίσκεψη του Αμντουλάχ Γκιουλ στην Αρμενία «Οι προσπάθειες να ξεπεραστεί η ψυχρή περίοδος μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 από την τότε Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησαν ήδη τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ταξίδεψε στο Ερεβάν για να παρακολουθήσει τον αγώνα Τουρκίας - Αρμενίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η Αρμενία, μια σειρά δυτικών χωρών και διεθνείς έρευνες θεωρούν δεδομένες τις σφαγές μεταξύ 1915 και 1917, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκ. άνθρωποι και κάνουν λόγο για γενοκτονία. Η συστηματική δίωξη των Αρμενίων έγινε εν γνώσει των τότε συμμάχων, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις Γερμανών διπλωματών».

Συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν- Αχμέτ ΤυρκBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν- Αχμέτ ΤυρκΣυνεχίζουμε με άλλο ένα θέμα από την Τουρκία, το οποίο αφορά τους Κούρδους. Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel επιγράφει άρθρο της ‘Τα κουρδικά γίνονται μάθημα στα σχολεία’. Από την περασμένη άνοιξη η τουρκική κυβέρνηση έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία. πρωτοβουλίες που αποσκοπούν επίσης στην μεγαλύτερη προσέγγιση των Κούρδων. Η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει για τις αντιδράσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια: «Οι εθνικιστές ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι με τα σχέδια της διχάζει τη χώρα. Οι εθνικιστές όμως βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε θέση άμυνας. Μετά από 25 χρόνια πολέμου ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο PKK, με 40.000 νεκρούς, πολλοί Τούρκοι θέλουν επιτέλους μια λύση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 53% των πολιτών στηρίζει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ακόμα και ένας στους τρεις ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης βλέπει θετικά αυτές τις πρωτοβουλίες»

 Παλιές λάμπες τέλοςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Παλιές λάμπες τέλοςΑπό σήμερα αρχίζει να ισχύει σταδιακά η οδηγία της ΕΕ για απαγόρευση εμπορίας λαμπτήρων που καταναλώνουν 100 και πλέον Watt. Το θέμα απασχολεί το σύνολο του γερμανικού τύπου. Η Neue Osnabrücker Zeitung σημειώνει: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν συνηγορούν στο να ενθουσιαστεί ο Γερμανός καταναλωτής από τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμα και αν οι γνώμες διίστανται για το πόσο βλάπτεται η υγεία από τη θερμότητα που εκπέμπουν οι παλιές λάμπες, οι νέες πάντως περιέχουν υδράργυρο. Και αυτό το ήξερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν συνέταξε την οδηγία, την οποία πάντως εξέδωσε χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό δεν ήταν καμία φωτεινή ιδέα».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

antigrafikon from dw.

No comments:

Post a Comment