Friday, September 11, 2009

Οικονομία | 09.09.2009

Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τη γερμανική οικονομία

Ο υψηλός βαθμός εξάρτησης των οικονομικών μεγεθών της Γερμανίας από τις εξαγωγές έχει στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οδυνηρές συνέπειες για εκατοντάδες επιχειρήσεις και φυσικά για την απασχόληση.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι θα πρέπει να αμφισβητηθεί το εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο της χώρας, που συνιστά συνταγή επιτυχίας και για το μέλλον, αναφέρεται στη νέα έκθεση του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, IW, που εδρεύει στην Κολωνία.

Σχεδόν των 50% των παραγόμενων στη Γερμανία αγαθών απευθύνεται στο εξωτερικό. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η γερμανική οικονομία θα παραμείνει εξωστρεφής, αποφαίνεται το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας. Στην πρόσφατή έκθεσή του το IW παρατηρεί ότι η μείωση της ζήτησης επενδυτικών αγαθών στο εξωτερικό, που σημειώθηκε το τρέχον έτος, θα είναι προσωρινή και σύντομα θα έλθει η ανάκαμψη. Η ανάγκη επενδυτικών αγαθών στο εξωτερικό είναι μεγάλη, υποστηρίζει ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου, Μίχαελ Χούτερ.

«Σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρούμε ότι η αποταμιευτική δραστηριότητα είναι υψηλότερη από τις επενδύσεις. Και αυτό το βλέπουμε κυρίως στην Μέση Ανατολή, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ασίας», διαπιστώνει ο κ. Χούτερ.

Οι υποδομές είναι προνομιακό πεδίο των γερμανικών εξαγωγών

Θα αυξηθούν στο μέλλον οι εξαγωγές επενδυτικών αγαθών, λέει ο Μίχαελ ΧούτερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Θα αυξηθούν στο μέλλον οι εξαγωγές επενδυτικών αγαθών, λέει ο Μίχαελ ΧούτερΣτα επόμενα χρόνια, προσθέτει, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί, κυρίως στις λεγόμενες γοργά αναπτυσσόμενες χώρες και στα αστικά κέντρα. Μέχρι το 2050 θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ηλικιωμένων. Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για την τεράστια αυτή πρόκληση, εκτιμά ο διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου.

«Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τις ανάγκες δημιουργίας οικονομικών υποδομών. Θα αυξήσει επίσης τις ανάγκες για επενδύσεις στην εκπαίδευση, στη βιοτεχνολογία και στην ιατρική. Όλοι αυτά είναι προνομιακά πεδία για τις γερμανικές εξαγωγές, στους οποίους έχει ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία η οικονομία της χώρας», επισημαίνει ο κ. Χούτερ.

Και όχι μόνο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ινστιτούτου, η διαρκής μείωση των ενεργειακών πόρων και οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μια πρόκληση για τη γερμανική οικονομία. Η Γερμανία έχει την τεχνογνωσία στο πεδίο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και της κατασκευής ενεργειακών εγκαταστάσεων και «αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της γερμανικής εξωστρέφειας», θα τονίσει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Οι μισθοί στους εξωστρεφείς κλάδους αυξήθηκαν αλματωδώς

Η αύξηση της απασχόλησης ευνοεί την ζήτησηBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η αύξηση της απασχόλησης ευνοεί την ζήτησηΑπαντώντας στο επιχείρημα ότι η εξωστρέφεια οδήγησε σε μείωση της εγχώριας ζήτησης, ο κ. Χούτερ επισημαίνει: «Υποστηρίζεται ότι η θεαματική αύξηση των γερμανικών εξαγωγών τα προηγούμενα χρόνια επετεύχθη χάριν στην μετριοπαθή μισθολογική πολιτική στον κλάδο της βιομηχανίας. Κάποιοι εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή, από τη μία πλευρά, αύξησε την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών, αλλά από την άλλη πλευρά έπληξε την εγχώρια ζήτηση. Αλλά αυτό δεν ισχύει».

Αντιθέτως, διευκρινίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, «οι μισθοί στους εξωστρεφείς κλάδους αυξήθηκαν αλματωδώς τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Συνολικά βέβαια οι αυξήσεις ήταν οριακές, αλλά αυτό συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει ο Μίχαελ Χούτερ.

Anja Dobrodinsky/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

antigrafikon from DW.--------kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment